Optymalizacja systemu OSX do tworzenia muzyki
Napisano 03 kwietnia 2010 - 10:50
Napisano 03 kwietnia 2010 - 11:31
Najlepiej zajrzeć do Activity Monitor i zobaczyć, co chodzi w tle. Nie należy wyłączać rzeczy typu : window server, {mds= indeksowanie dysków}, czy kernel task :wink:, ale różne Helpery, czy Service (ja mam np. Parallels Service, Microsoft Database Daemon, Aurora Wakeup Helper, iTunes Helper, AppleSpell service i różnego rodzaju procesy związane z testowanymi w przeszłości, a teraz niepotrzebnymi interfejsami audio i MIDI)
A propos indeksacji - należy wyłączyć update indeksu System Preferences->Spotlight->Privacy (dodając dyski robocze)
Należy wyłaczyć Airport, Bluetooth i inne interfejsy sieciowe.
Warto co jakiś czas użyć ONYXa.
Upewnić sie, czy wszystkie procesy na Intelomaku chodzą bez Rosetty (PPC)
Sprawdzić, czy SL nie melduje niekompatybilnych kextów (rozszerzeń)
Dobrze użyć Disk warriora albo innego defragmentatora (była niedawno dyskusja nt.)
Sprawdzić jakość RAMu memtestem.
Zapewnić sobie przynajmniej 25% wolnego miejsca na dysku systemowym.
W System Preferences->Energy Saver ustawić wszystkie suwaki i opcje Sleep: Never.
W Startup Items zostawić tylko elementy niezbędne dla softu muzycznego.
Usunąć wszystkie niekompatybilne plug-ins
Do nagrań audio używać TYLKO dysku innego niż systemowy.
Napisano 03 kwietnia 2010 - 13:10
Napisano 03 kwietnia 2010 - 13:26
Napisano 03 kwietnia 2010 - 13:29
- znalazlem [URL="http://www.apple.com/pl/rosetta/"]to[/URL], tylko jak sprawdzić które procesy chodzą z rossetą?
Napisano 03 kwietnia 2010 - 17:02
Napisano 03 kwietnia 2010 - 19:50
Napisano 04 kwietnia 2010 - 09:56
Głównie chodzi o wydajność pracy systemu. Należy pozbyć się zbędnych programów, procesów, czy daemonów działających nad lub pod powierzchnią GUI.
Najlepiej zajrzeć do Activity Monitor i zobaczyć, co chodzi w tle. Nie należy wyłączać rzeczy typu : window server, {mds= indeksowanie dysków}, czy kernel task :wink:, ale różne Helpery, czy Service (ja mam np. Parallels Service, Microsoft Database Daemon, Aurora Wakeup Helper, iTunes Helpe, AppleSpell service i różnego rodzaju procesy zwiążane z testowanymi w przeszłości a teraz niepotrzebnymi interfejsami audio i MIDI)
A propops indeksacji - należy wyłączyć update indeksu System Preferences->Spotlight->Privacy (dodajesz dyski robocze)
Należy wyłaczyć Airport, Bluetooth i inne interfejsy sieciowe.
Warto co jakiś czas użyć ONYXa
Upewnić sie, czy wszystkie procesy na Intelomaku chodzą bez Rosetty (PPC)
Sprawdzić, czy SL nie melduje niekompatybilnych kextów
Dobrze użyć Disk warriora albo innego defragmentatora (była niedawno dyskusja nt)
Sprawdzić jakość RAMu memtestem
Zapewnić sobie przynajmniej 25% wolnego miejsca na dysku systemowym
W System Preferences->Energy Saver ustawić wszystkie suwaki i opcje Sleep: Never
W Startup Items zostawić tylko elementy niezbędne dla softu muzycznego.
Usunąć wszystkie niekompatybilne plug-ins
Do nagrań audio używać TYLKO zewnętrznego dysku Firewire 7200rpm
Nic dodac nic ujac... ja jednak dorzuce taki szczegolik, ze u siebie nawet definitywnie wylaczylem widgety (system startuje bez dashboarda), mozna to zrobic w terminalu

Napisano 06 kwietnia 2010 - 21:23
Napisano 07 kwietnia 2010 - 15:55
Napisano 16 maja 2010 - 23:26
Napisano 17 maja 2010 - 00:48
Napisano 23 lipca 2010 - 22:01
Napisano 25 lipca 2010 - 21:39
Napisano 28 stycznia 2011 - 08:00
Odnośnie dysków zewnętrznych to najelepiej użyć dysków na FW800, a jeśli to możliwe to nawet na eSATA poprzez adapter na ExpressCard
Potwierdzam, FW800 nigdy mi się nie wykrzaczył i zawsze działał bezbłędnie. Ciekaw jestem (polecam sprawdzić) USB 3.0 - tak samo jak eSATA przez express card, a pewnie wtyki wygodniejsze i niedługo sprzętu więcej w tym standardzie. Lada moment powinienem mieć LaCie z usb 3.0 i mogę dać znać jak się sprawuje. eSATA raz mi działa, raz nie. W MacPro dyski czasem się logują, zwykle nie, w MBP przez express card - zwykle się logują, ale czasem nie. Jak na wstępie - FW800 zawsze działa, bez pudła.
Napisano 29 stycznia 2011 - 14:16
Głównie chodzi o wydajność pracy systemu. Należy pozbyć się zbędnych programów, procesów, czy daemonów działających nad lub pod powierzchnią GUI.
Najlepiej zajrzeć do Activity Monitor i zobaczyć, co chodzi w tle. Nie należy wyłączać rzeczy typu : window server, {mds= indeksowanie dysków}, czy kernel task :wink:, ale różne Helpery, czy Service (ja mam np. Parallels Service, Microsoft Database Daemon, Aurora Wakeup Helper, iTunes Helper, AppleSpell service i różnego rodzaju procesy związane z testowanymi w przeszłości, a teraz niepotrzebnymi interfejsami audio i MIDI)
Czy jest może jakiś sposób na to, ażeby usunąć owe zbędne aplikacje z autostartu?
Mam tutaj na myśli odpowiednik windowsowego Start-->Uruchom-->msconfig lub też *unixowego 'update-rc.d -f niepotrzebny_helper remove'.
Napisano 29 stycznia 2011 - 18:18
Napisano 01 lutego 2011 - 19:52
Jest "launchctl", ale nie wiem czy o to Ci chodzi.
przykład:
sudo launchctl unload -w /Library/LaunchDaemons/org.postgresql.postgres.plist
Chodziło mi o przykład aplikacji, która raz na zawsze usunie konkretne, nieprzydane mi zupełnie do pracy z audio, aplikacje z autostartu. Oczywiście mogę wejść do Activity Monitora i pozabijać, ale po restarcie komputera wszystko wróci do stanu poprzedniego.
Napisano 01 lutego 2011 - 19:59
Napisano 19 lutego 2011 - 16:39
Cześć.Instalowanie Lodzia na dysku zewnętrznym spowoduje kłopoty z domyślnymi ścieżkami dostępu do komponentów i problem z uprawnieniami.
Planuję zainstalować Logic-a. Obecnie zostało mi ok 52GB na dysku systemowym (system bardzo świeży, więc jeszcze pewnie dojdzie parę aplikacji). Ze specyfikacji wychodzi, że Logic Studio zajmuje 9GB i to bym zainstalował na dysku systemowym. Pozostałe aplikacje zajmują 38GB, które rozumiem można zainstalować na dysku zewnętrznym. Dobrze myślę ?
Napisano 19 lutego 2011 - 16:45
Napisano 20 lutego 2011 - 00:12
dziękiWszystkie apki z płyty lodzia zainstaluj na dysku systemowym. Wszystkie biblioteki do Soundtracka i Apple Loops zainstaluj na zewnętrznym dysku.
Napisano 20 lutego 2011 - 00:43
Napisano 20 lutego 2011 - 13:31
Napisano 20 lutego 2011 - 13:50

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych