Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Neostrada + macmini + macbook

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 LIJON

LIJON
  • 83 posts
  • Skądwrocław

Posted 03 April 2010 - 10:32

cześć czy jest możliwość aby modem z t.p. neostrade podłączyć do maca mini kablem internetowym a macbook by odbierał bezprzewodowo net z maca mini?... (bez dodatkowego routera)

#2 chstrzelczyk

chstrzelczyk
  • 101 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 April 2010 - 10:43

Witam, też jestem ciekawy. W PCeciarski świecie to było łatwe, myślę więc, że w Macowym też nie powinno być trudne. Jednak przyznaje szczerze, że nie wiem jak to zrobić. BTW Dostaniesz kosmiczny rachunek za prąd :) Pozdrawiam

#3 iPestek

iPestek
  • 564 posts
  • SkądKópertino

Posted 03 April 2010 - 10:48

Jest możliwe stworzenie sieci na makach (ikona AirPort i tam jest opcja tworzenia sieci). Jednak ja bym zalecał kupno routera (wydatek ~150 zł) bo lepiej można zabezpieczyć tą sieć (WPA/WPA2).

Dołączona grafika

#4 cooper69

cooper69
  • 1036 posts
  • SkądGdańsk

Posted 03 April 2010 - 10:56

Dosłownie - nawet najtańszy router będzie kilka razy użyteczniejszy. Twoje rozwiązanie Lijon z całym szacunkiem przypomina "kręcenie twarogu z gówna". Takie rzeczy robiło się w latach 90-tych kiedy routery były bardzo drogie.

#5 pkobierecki

pkobierecki
  • 1239 posts

Posted 03 April 2010 - 11:43

Bez sensu, to niewygodne rozwiązanie, bo za każdym razem będziesz musiał włączać miniaka tak jak koledzy, i ja polecę nawet jakiś najtańszy router, ale jako rozwiązanie doraźne i tymczasowe to sobie możesz udostępniać przez kompa.

#6 iPestek

iPestek
  • 564 posts
  • SkądKópertino

Posted 03 April 2010 - 12:46

Mogę polecić Tobie LIJON te dwa routert:

TP-Link TD-W8910G za 139zł - ma paru znajomych i są bardzo zadowoleni :)
TP-Link router ADSL Wi-Fi 54Mb/s TD-W8910G - Notebooki, komputery, laptopy, monitory, karty graficzne - Komputronik internetowy sklep komputerowy

D-Link DSL-2640B za 199zł - sam go posiadam i jestem bardzo zadowolony, żadnych problemów, zawieszeń się routera jak dotychczas (a używam od dwóch lat)
D-Link Wireless G ADSL2 Router DSL-2640B - Notebooki, komputery, laptopy, monitory, karty graficzne - Komputronik internetowy sklep komputerowy

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users