Witam wszystkich.
Potrzebuję drobnej pomocy.
Muszę podzielić stronę w pages/wordzie tak, by powstały 2 niezależne kolumny.
Dokładnie chodzi o to, że gdy wkleję dużą ilość tekstu w lewą kolumnę, to będzie on przez wszystkie strony lecieć w lewej kolumnie. Prawa natomiast musi pozostać wolna na adnotacje/notatki itp.
Czy ktoś wie jak to uzyskać? Zaznaczam że plik z tymi kolumnami musi być odczytywalny w wordzie pod windą beż żadnych krzaków.
pozdrawiam

Pages/Word for Mac - Podział strony na 2 niezależne komórki
Rozpoczęty przez
hevi
, 02 kwi 2010 19:59
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 02 kwietnia 2010 - 19:59
Napisano 02 kwietnia 2010 - 20:32
Widzę tutaj 2 rozwiązania, ale zaznaczam, że nie wiem jak wygląda kompatybilność z MsWord.
Być może podsunę Ci tym jakiś pomysł.
1. Stwórz tabelę z dwiema kolumnami, jednym wierszem, bez widocznych krawędzi. Pisany tekst w jednej z kolumn będzie ją powiększał i łamał przez następne strony. Druga pozostanie wolna.
2. Ustaw marginesy tekstu do wymiarów kolumny głównej i tam wprowadzaj dane. Pustą przestrzeń na notatki zagospodaruj "polami tekstowymi".
Pozdrawiam,
Napisano 12 czerwca 2013 - 10:52
Stary post, ale przydatny
Mam tylko jedno pytanie - utworzyłam tabelę z dwoma kolumnami i jednym wierszem. Do lewego wiersza wrzuciłam długachny tekst, ale niestety w wierszu widzę tylko tyle tekstu, ile mieści się na stronie. Program nie łamie go na kolejne strony, tylko tekst zanika gdzieś w przestrzeni między stronami
Nie ma znaczenia, czy zaznaczę "Automat. dopasowuj wymiary do zawartości wiersza", czy nie.
Byłoby idealnie, gdybym miała jeden wiersz bez podziału na strony, albo jeden wiersz łamany na strony.
Macie jakiś pomysł?
Pzdr. M

Napisano 12 czerwca 2013 - 14:17
Lekarstwo na nie mieszczący się na stronie wiersz = Return.
Napisano 15 lipca 2013 - 14:13
hmm? jest jakieś "automatyczne" (autoformatowe) rozwiązanie?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych