Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MB Air - czas ładowania

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pedro407

Pedro407
  • 597 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 kwietnia 2010 - 16:18

Witam, chciałem zapytać, czy to normalna sprawa, że MBA ładuje się KOSZMARNIE DŁUGO? Nie zmierzyłem mu ile zajmuje naładowanie pełnej baterii ale np ostatnio wyświetlił mi, że potrzebuje 35min na naładowanie z 94% do 100%!!!! To jest masakra.. A w momencie kiedy to piszę pokazywał przed chwilą 8min przy 97%, teraz 99% i 10min.. Przecież to jakaś paranoja.. Mam połowę RAMu wolnego i wiatrak poniżej 2500rpm, więc nie jest obciążony.. Naładowanie baterii trwa chyba 2x tyle co czas pracy na niej, a czasem mam wrażenie, że pomimo podpiętej ładowarki szybciej energii ubywa niż przybywa.. Wyczytałem w necie, że są inni z takimi problemami (ale nie na tym forum) i ktoś podał sugestię, że to wina małej ładowarki (mała moc) i zwrócił uwagę, że np MBPro mają dużo wydajniejszą ładowarkę. Czy taką ładowarkę można też używać z MBA?

#2 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 02 kwietnia 2010 - 16:22

mam MBPro i faktycznie... ostatnie procenty czy czas ładowania baterii jest wydłużony. mimo że pokazuje że ma 8 czy 10 minut do końca ładowania to trwa to 2 lub 3 razy dłużej. nie przejmuję się tym. bateria i tak trzyma 5-6 godzin przy wifi włączonym.

#3 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 16:37

Porządna ładowarka zmniejsza zdecydowanie prąd ładowania pod koniec ładowania baterii, zwiększa to jej żywotność i zmniejsza zużycie akumulatora. Nie kombinuj z większą ładowarką bo zniszczysz sobie akumulator, a w AIR wymienia się go dość ciężko.

#4 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 17:00

Dokładnie
Baterie litowo-jonowe ładuje się szybko do 80%, a resztę doładowuje długo małym prądem. Stąd ten długi czas od 94 do 100%.
Apple (Polska) - Baterie

#5 Pedro407

Pedro407
  • 597 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 kwietnia 2010 - 18:42

Ok, dzięki za info, tego nie wiedziałem.. A czy w takim razie szkodzi to jakoś bardzo baterii, jeśli już przy tych 95% nie wytrzymam w końcu i go odepnę, bo np nie mogę już dłużej czekać?

#6 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 18:55

Nie sądzę. Bardziej szkodzi zbytnie przejmowanie się tym.

Moim zdaniem baterii najbardziej szkodzi ciągła praca na zasilaczu, oszczędzanie cykli w ten sposób i jej nieużywanie. To moje zdanie.

Ten wątek jest dla mnie najbardziej sensowny, jeśli chodzi o baterie.
http://www.myapple.p...mowimy-nie.html

#7 Pedro407

Pedro407
  • 597 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 kwietnia 2010 - 19:01

Widziałem go;) Mnie np ucieszyła informacja, że Macbooki po naładowaniu baterii odłączają ją i nie doładowują, tylko lecą prosto z kabla.. Jest to o tyle wygodne, że jeśli zostawię go wieczorem na ładowarce i zasnę to nie muszę się martwić, że do rana będzie mi psuł baterię jak np HP;)

#8 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 19:45

Nie tylko macbooki, chyba wszystkie laptopy odłaczają ładowanie jeśli bateria jest naładowana i dopiero ładują jak spadnie po niżej iluś tam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych