Witam, chciałem zapytać, czy to normalna sprawa, że MBA ładuje się KOSZMARNIE DŁUGO? Nie zmierzyłem mu ile zajmuje naładowanie pełnej baterii ale np ostatnio wyświetlił mi, że potrzebuje 35min na naładowanie z 94% do 100%!!!! To jest masakra.. A w momencie kiedy to piszę pokazywał przed chwilą 8min przy 97%, teraz 99% i 10min.. Przecież to jakaś paranoja.. Mam połowę RAMu wolnego i wiatrak poniżej 2500rpm, więc nie jest obciążony.. Naładowanie baterii trwa chyba 2x tyle co czas pracy na niej, a czasem mam wrażenie, że pomimo podpiętej ładowarki szybciej energii ubywa niż przybywa..
Wyczytałem w necie, że są inni z takimi problemami (ale nie na tym forum) i ktoś podał sugestię, że to wina małej ładowarki (mała moc) i zwrócił uwagę, że np MBPro mają dużo wydajniejszą ładowarkę. Czy taką ładowarkę można też używać z MBA?

MB Air - czas ładowania
Rozpoczęty przez
Pedro407
, 02 kwi 2010 16:18
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 02 kwietnia 2010 - 16:18
Napisano 02 kwietnia 2010 - 16:22
mam MBPro i faktycznie... ostatnie procenty czy czas ładowania baterii jest wydłużony.
mimo że pokazuje że ma 8 czy 10 minut do końca ładowania to trwa to 2 lub 3 razy dłużej.
nie przejmuję się tym. bateria i tak trzyma 5-6 godzin przy wifi włączonym.
Napisano 02 kwietnia 2010 - 16:37
Porządna ładowarka zmniejsza zdecydowanie prąd ładowania pod koniec ładowania baterii, zwiększa to jej żywotność i zmniejsza zużycie akumulatora.
Nie kombinuj z większą ładowarką bo zniszczysz sobie akumulator, a w AIR wymienia się go dość ciężko.
Napisano 02 kwietnia 2010 - 17:00
Dokładnie
Baterie litowo-jonowe ładuje się szybko do 80%, a resztę doładowuje długo małym prądem. Stąd ten długi czas od 94 do 100%.
Apple (Polska) - Baterie
Baterie litowo-jonowe ładuje się szybko do 80%, a resztę doładowuje długo małym prądem. Stąd ten długi czas od 94 do 100%.
Apple (Polska) - Baterie
Napisano 02 kwietnia 2010 - 18:42
Ok, dzięki za info, tego nie wiedziałem.. A czy w takim razie szkodzi to jakoś bardzo baterii, jeśli już przy tych 95% nie wytrzymam w końcu i go odepnę, bo np nie mogę już dłużej czekać?
Napisano 02 kwietnia 2010 - 18:55
Nie sądzę. Bardziej szkodzi zbytnie przejmowanie się tym.
Moim zdaniem baterii najbardziej szkodzi ciągła praca na zasilaczu, oszczędzanie cykli w ten sposób i jej nieużywanie. To moje zdanie.
Ten wątek jest dla mnie najbardziej sensowny, jeśli chodzi o baterie.
http://www.myapple.p...mowimy-nie.html
Moim zdaniem baterii najbardziej szkodzi ciągła praca na zasilaczu, oszczędzanie cykli w ten sposób i jej nieużywanie. To moje zdanie.
Ten wątek jest dla mnie najbardziej sensowny, jeśli chodzi o baterie.
http://www.myapple.p...mowimy-nie.html
Napisano 02 kwietnia 2010 - 19:01
Widziałem go;) Mnie np ucieszyła informacja, że Macbooki po naładowaniu baterii odłączają ją i nie doładowują, tylko lecą prosto z kabla.. Jest to o tyle wygodne, że jeśli zostawię go wieczorem na ładowarce i zasnę to nie muszę się martwić, że do rana będzie mi psuł baterię jak np HP;)
Napisano 02 kwietnia 2010 - 19:45
Nie tylko macbooki, chyba wszystkie laptopy odłaczają ładowanie jeśli bateria jest naładowana i dopiero ładują jak spadnie po niżej iluś tam.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych