Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Oficjalna aplikacja Demotywatory na iPhone

• Please log in to reply
58 replies to this topic

#1 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5535 posts

Posted 01 April 2010 - 14:29

[newshuge]http://farm3.static.flickr.com/2777/4481044309_dc49b1fe95_o.png[/newshuge]
W ostatnim czasie App Store przeżywa prawdziwy najazd polskich aplikacji. Cieszy fakt, że coraz więcej rodzimych developerów odkrywa możliwości drzemiące w telefonach i odtwarzaczach Apple. Tym razem swojej własnej aplikacji doczekał się jeden z najpopularniejszych ostatnimi czasy polskich serwisów - demotywatory.pl.

Hipotetycznie załóżmy, że ktoś nie wie, czym są demotywatory. To po prostu wymowne obrazki z komentującym podpisem, najczęściej ironicznym, zmuszającym do refleksji, choć coraz częściej po prostu zabawnym. Przywędrowały one do nas z USA i za ich główne źródło w polskim internecie uchodzi właśnie serwis Demotywatory.pl. Administratorzy decydują, które materiały przesyłane przez użytkowników prezentują odpowiednio wysoki poziom, umieszczając je na Stronie Głównej. Poza nią do dyspozycji użytkowników pozostaje poczekalnia, gdzie trafiają wszystkie ich prace czekające na uznanie i głosy innych. Oto przykładowy "demot":

Dołączona grafika

O popularności serwisu niech świadczy fakt, że np. 3 lutego 2010 roku stronę odwiedziło ponad 1 000 000 (słownie: milion) osób. Na co dzień też nie jest ich dużo mniej. Stąd też nie dziwi wcale fakt, że serwis demotywatory.pl doczekał się własnej aplikacji w App Store.

Co prawda jedna próba została już wcześniej podjęta przez zupełnie innych programistów, ale dopiero teraz mamy do czynienia z aplikacją w całości współtworzoną z właścicielem demotywatory.pl. Stroną techniczną projektu zajęło się polskie studio Braineaters, a efektem ich pracy jest aplikacja Demotywatory.

Dzięki współpracy z Braineaters jesteśmy w stanie poszerzyć funkcjonalność serwisu o nowe, fascynujące możliwości, o których na innych platformach możemy zapomnieć

- ocenił Mariusz Składanowski, właściciel Demotywatory.pl.

Dołączona grafika Dołączona grafika

Główną funkcją aplikacji jest oczywiście przeglądanie obrazków, które trafiają do serwisu. Mamy możliwość przejrzenia Poczekalni, bądź najnowszych materiałów, które trafiły na Stronę Główną. Oprócz tego znajdziemy też ciekawą funkcję "Losuj", dzięki której bez zbędnego szukania obejrzymy demotywator, na który inaczej nigdy byśmy nie trafili (np. ze strony 1073).

To, co najbardziej wyróżnia tę aplikację od innego mobilnego klienta demotywatory.pl to jednak pełne zintegrowanie z serwisem. W końcu możemy zalogować się na własne konto, komentować i oceniać obrazki. Najciekawszą funkcją jest zaś możliwość publikowania nowego demotywatora - możemy skorzystać z aparatu wbudowanego w iPhone bądź już gotowych zdjęć, do tego dodajemy jeszcze podpis i voilà - nasze dzieło ląduje w Poczekalni.

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Pełna lista funkcjonalności:
  • możliwość zrobienia zdjęcia (iPhone) lub wybrania istniejącego (iPhone i iPod Touch) i wykonanie demotywatora.
  • przeglądanie strony głównej i poczekalni;
  • wyświetlanie losowego demotywatora;
  • zapisywanie obrazu w pamięci urządzenia;
  • pisanie komentarzy;
  • wysłanie demotywatora mailem.

Aplikacja kosztuje 1,59€ i można ją pobrać stąd: Demotywatory for iPhone, iPod touch and iPad on the iTunes App Store
Dodatkowo autorzy udostępnili darmową wersję Lite pozbawioną niektórych funkcji (np. przesyłania demotywatorów bezpośrednio do serwisu): Demotywatory Lite for iPhone, iPod touch and iPad on the iTunes App Store

Uwaga! Specjalnie dla czytelników MyApple mamy 7 kodów promocyjnych umożliwiających darmowe ściągnięcie pełnej wersji programu Demotywatory z US App Store. Aby je otrzymać wystarczy ściągnąć darmowe Demotywatory Lite i napisać w tym wątku swój komentarz dotyczący tej aplikacji - 4 kwietnia wylosujemy siedem zwycięskich wpisów.
[newsindexhuge]http://farm3.static.flickr.com/2792/4481044341_ac2e1008d1_o.png[/newsindexhuge]
[newsindexsmall]http://farm3.static.flickr.com/2689/4481052047_2bbfbea462_o.png[/newsindexsmall]

#2 rafi1775

rafi1775
  • 47 posts

Posted 01 April 2010 - 16:00

Lepiej to wyglada niz prze safari

#3 Linuz

Linuz
  • 50 posts
  • SkądMysłowice/Kraków

Posted 01 April 2010 - 16:02

Używałem wcześniej aplikacji Demotywatory.pl była całkiem fajna pomimo kilku swoich wad. Dobrze wiedzieć że projekt się rozwija i idzie w dobrą stronę. Polecam wszystkim.

#4 vinci

vinci
  • 2693 posts
  • SkądPoznań

Posted 01 April 2010 - 16:05

Bardzo ciekawa aplikacja, prawie codziennie używam ;)

#5 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5535 posts

Posted 01 April 2010 - 16:08

Używałem wcześniej aplikacji Demotywatory.pl była całkiem fajna pomimo kilku swoich wad.

Proszę pamiętać, że poprzednia aplikacja Demotywatory.pl była zupełnie odrębną pozycją tworzoną przez inne studio.

#6 rafalko

rafalko
  • 140 posts
  • SkądBiałystok

Posted 01 April 2010 - 16:21

Bardzo dobre posunięcie, może wykupią jakiś lepszy hosting?

#7 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 01 April 2010 - 16:21

Mój sposób na demoty: Przeczytałem wszystkie z głównej, teraz jedynie odświeżam od czasu do czasu :D Inaczej to można wsiąknąć. Fajna aplikacja. Pozdrawiam

#8 zbiju

zbiju
  • 34 posts

Posted 01 April 2010 - 16:28

bardzo ciekawa sytuacja, bo teraz sa aplikacje wykonane przez 2 zupelnie niezalezne firmy, jedna oficjalna, druga nieoficjalna.

#9 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5535 posts

Posted 01 April 2010 - 16:33

Zgadza się, dwie aplikacje mają też błogosławieństwo właściciela demotywatory.pl. Ale to ta opisywana wyżej jest teraz oficjalna i trafiła do stopki serwisu (na samym dole na czerwono napis iPhone).

#10 Mr.P.

Mr.P.
  • 191 posts

Posted 01 April 2010 - 16:50

Pierwsze co rzuca się w oczy to to iż aplikacja demotywatory lite jest bardziej rozbudowana niż ta stworzona przez iapp, którą mieliśmy okazje używać od jakiegoś czasu. Na plus można na pewno można zaliczyć możliwość przeglądania poczekalni i przeglądania losowego demota. Tutaj w sumie plusy tej aplikacji się kończą. Demotywatory na stronach ładują się pojedynczo, a nie tak jak w przypadku aplikacji od iapp od razu. Brakuje też przeglądania zdjęć w trybie poziomym, co znowu jest w aplikacji, którą oferuje iapp. Z tego co przeczytałem wersja pełna oferuje kilka dodatkowych funkcji, które z chęcią bym przetestował. Obecnie jednak na pewno nie wydałbym pieniędzy na wersje pełną. Gdyby konkurencja wzbogaciła swoją aplikacje o dodatkowe funkcje, chociażby te, które oferuje nowa aplikacja w wersji lite była by zapewne aplikacją zdecydowanie lepszą. Chociaż jestem też wstanie to zrozumieć, że aplikacja może być jeszcze nie dopracowana i zapewne będzie się rozwijać. Trzeba jednak pamiętać, że konkurencja nie śpi. Tak czy inaczej życzę powodzenia w rozwoju aplikacji. Pozdrawiam, Adam

#11 Linuz

Linuz
  • 50 posts
  • SkądMysłowice/Kraków

Posted 01 April 2010 - 16:58

Proszę pamiętać, że poprzednia aplikacja Demotywatory.pl była zupełnie odrębną pozycją tworzoną przez inne studio.

Faktycznie, nawet nie zwróciłem uwagi że robi to kto inny. Myślałem że to kolejna wersja takie 2.0, a co całkiem nowa aplikacja. Po wstępnych testach muszę przyznać że Demotywatory Lite działają o wiele szybciej niż ta stara aplikacja.

#12 d1nsiak

d1nsiak
  • 295 posts
  • SkądKoło

Posted 01 April 2010 - 17:12

Bardzo fajna aplikacja , jednak cena za platna werjse jest zdecydowanie za duza 0,79 EUR byloby ok

#13 Mr.P.

Mr.P.
  • 191 posts

Posted 01 April 2010 - 17:16

Bardzo fajna aplikacja , jednak cena za platna werjse jest zdecydowanie za duza 0,79 EUR byloby ok

Zgadzam się . Tym bardziej, że wersja lite nie chodzi jeszcze tak jak powinna i zapewne wersja płatna pod tym względem prezentuje się identycznie.

#14 Goku

Goku
  • 1586 posts
  • SkądGorlice

Posted 01 April 2010 - 17:23

Aplikacja jest zdecydowanie lepsza niż ta od iapp. Cena troche przeraża. No ale za jakość trzeba płacić. Jak nie zostane wylosowany to napewno zakupie:)

#15 poznan

poznan
  • 35 posts

Posted 01 April 2010 - 17:30

Tak czekałem na te aplikacje uwielbiam demoty.

#16 farmaceuta91

farmaceuta91
  • 144 posts
  • SkądSydney/Tyczyn

Posted 01 April 2010 - 17:35

Witam Demotywatory lite sprawdzone. Wspaniała aplikacja! Korzystanie z serwisu jest o wiele prostsze. Oglądanie świeżutkich demotów jest wygodniejsze, szybsze , łatwiejsze. Wiedziałem że kiedyś będzie to w app store. Fajnie, oby tak dalej! Mi lite narazie starcza , może ywgram full. Ale jak nie to niestety nie kupię. 1,59 to drogo.

#17 cube1

cube1
  • 28 posts

Posted 01 April 2010 - 17:44

Naprawdę bardzo fajna aplikacja. Własnie na to czekałem :D

#18 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 01 April 2010 - 17:51

Jak dla mnie dobrze by było wykorzystać te czarne pola po bokach, aby demotywator był od brzegu do brzegu. Nieznacznie, ale poprawi to czytelność podpisu, który w chwili obecnej jest mało czytelny.
Dołączona grafika

#19 Linuz

Linuz
  • 50 posts
  • SkądMysłowice/Kraków

Posted 01 April 2010 - 18:11

@krakers09 Możesz przecież kliknąć(tapnąć, stuknąć) dwa razy i masz zoom'a. Brakuje możliwości przeglądania w poziomie.

#20 Dynamicer

Dynamicer
  • 57 posts
  • SkądNieporęt

Posted 01 April 2010 - 18:19

Pobrałem wersję lite i trzeba przyznać, że działa lepiej od programu konkurencji. Ale i tak ergonomia użytkowania powinna zostać nieco poprawiona. Po pierwsze szkoda, że nie można przechodzić do kolejnego demota tak jak w zdjęciach, tzn. przesuwając palcem w jedną albo drugą stronę. Wtedy strzałki są już zbędne. Po drugie, jeśli oglądam demoty, to nie chce mi się po 10 z nich wychodzić do strony głównej i przechodzić do kolejnej podstrony. Następne zdjęcia powinny się ładować automatycznie, niezależnie czy jest to 4, 15 czy 145 demot. Po trzecie, miło by było dostać kod promocyjny :) No i po czwarte, gratuluję aplikacji i mam nadzieję na jej szybki rozwój.

#21 Niechciec

Niechciec
  • 45 posts
  • SkądSosnowiec

Posted 01 April 2010 - 18:28

Bardzo fajna opcja, na pewno wygodniejsza niz przegladanie demotów przez safarmi w ipku. Pozdro

#22 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1639 posts
  • SkądPlewiska

Posted 01 April 2010 - 18:54

Jeszcze jedna?? Za chwilę będę miał w iPhonie cały ekran oficjalnych aplikacji Demotywatory.pl :) A i tak lepiej korzystać na kompie.

#23 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 01 April 2010 - 19:00

@krakers09
Możesz przecież kliknąć(tapnąć, stuknąć) dwa razy i masz zoom'a. Brakuje możliwości przeglądania w poziomie.

Wtedy opis już się nie mieści :P Moim zdaniem te czarne pola to marnowanie miejsca i mniejsza czytelność.

#24 kketrab

kketrab
  • 34 posts
  • SkądSiedlce

Posted 01 April 2010 - 19:58

Mam nadzieję, że twórcy nie poprzestaną na wydaniu jedynej wersji, tak jak to było z gg, nie pamiętam, żebym aktualizował ten program na swoim iPhonie. Demoty lite na pewno ułatwia przeglądanie serwisu, bo przez safari nie było to dość komfortowe. Od kilku miesięcy czytam demoty, a dopiero za sprawą tej aplikacji założyłem sobie konto, czyli chyba jednak aplikacja ta się sprawdza. :D PS Aplikacja na nudne wykłady w sam raz. A jak jeszcze w auli łapie się jakieś wifi to już wogóle, motywuje do chodzenia na wykłady hehe

#25 igiel

igiel
  • 1141 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 01 April 2010 - 20:07

jedyne co razi to brak mozliwosci działania w poziomie,reszta naprawdę git :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users