Witajcie,
Obejrzalem wlasnie filmik o garage band '09 i jestem pod mega wrazeniem. Chce kupic sobie jakis syntezator i cos podzialac / nauczyc sie troche grac. Mozecie poradzic co warto kupic dla poczatkujacego?
Wydatek mysle max 2,000 zl.
Dzieki wielkie za odp z gory,
herbarz

Jakie pianino / syntezator do garage band?
Rozpoczęty przez
herbarz
, 01 kwi 2010 11:45
10 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 01 kwietnia 2010 - 11:45
Napisano 02 kwietnia 2010 - 16:58
Hmm czyzby nikt nie mial pomyslu?
Napisano 02 kwietnia 2010 - 17:43
No właśnie....
To baaaaaardzo deliktna sprawa. Własciwie to tylko Ty możesz określić co będzie najlepszym startem w świecie tworzenia muzyki.
Aby Ci coś doradzić, musielibyśmy troszkę pogadać, troszkę popić i popalić - troszke więcej wpisów/informacji od Ciebie z info o Tobie pomogłoby niezmiernie.
Bo wyobraź sobie, że nic o Tobie nie wiemy, a prosisz o coś najlepszego dla Ciebie.
Napisano 02 kwietnia 2010 - 17:48
Hej. Ja kupiłem sobie midi kontrolera KORG i jestem zachwycony! GarageBand wymiata!!!!
KORG K - 49 - Klawiatura sterująca - MEGA MUSIC
KORG K - 49 - Klawiatura sterująca - MEGA MUSIC
Napisano 02 kwietnia 2010 - 18:13
Kokos ma rację - musiałbyś napisać czy grałeś już wcześniej, jak się zamierzasz uczyć, oczywiście powinienieś uwzględnić możliwość podłączenia pedałów.zakładam, że skoro pytasz, to nie grałeś wcześniej. kup klawiaturę przynajmniej dynamiczną (najlepiej jakby była ważona) z możliwością podłączenia pedałów, z wyjściem usb do kom - jako kontroler midi. 61 klawiszy lub normalnie 88. wykup lekcje muzyki.
pozdr
(edyta): Dzieciakowi kupiłem casio ctk 5000 - on grana tym od roku - ale synek jeszcze nie ma 5 lat;)
kosztowało jakieś 1400 zeta (już nie pamietam, bo to było dawno). podłączyłem ostatnio to do kompa i z mac bookiem działało - tzn można było używać tej klawy do kontroli garage band. (koniec edyty).
Napisano 02 kwietnia 2010 - 18:18
@parmenides - dokładnie. Może trzeba mu ważonej klawiatury aby wejśc w świat wykonań fortepianowych , a la wszystkie kursy klawiszowe. A może musi nauczyć się odpalania loopów i skreczy - wtedy powinien zaczynać zupełnie inaczej. A może to gitarzysta/basista? Wtedy powinien wejść w świat prostych klwiatur 3 oktawowych.
Napisano 02 kwietnia 2010 - 19:51
Witajcie,
Dzieki wielkie za info. Bardzo mi milo, ze ktos postawnowil poswiecic temu chwile..
Z muzyka ogolnie tyle mam wspolnego, co sluchanie Chopin'a, Beethoven'a, Liszt'a, Paganiniego, Vitalego i jeszcze kilku innych. To oczywiście z poważnej. Z bardziej luźnych i znanych: radiohead / thom yorke, anathema, katatonia, coma, riverside, codplay. Czyli raczej rockowe brzmienia.
Kupilem sobie pare lat temu pianino i uczylem sie na zasadzie zapamietywania klawiszy do calych utworow. Mialem programik, ktory pokazywal dokladnie na ktore klawisze naciskac. Szczytem byla sonata ksiezycowa i w sumie nie brzmialo to imo najgorzej. Pewnie gdyby uslyszal to znawca.. uszy by zwiedly.
Po co mi to w ogole? Ostatnio w zyciu nie mam zbyt wiele rzeczy do robienia oprocz pracy. Kiedys muzyka dawala mi mnostwo przyjemnosci i pedzilem do domu by troche postukac w klawisze. Brakuje mi tego. Chcialbym raczej miec 88 klawiszy nawiazujac do posta Parmenidesa.
Mam nadzieje, ze to troche rozjasnilo sytuacje i cos podpowiecie. Dzieki wielkie.
P.s. mam imaca 24', iphone'a, macbook air. Wiec w sumie mozna mnie zapisac do klubu maniakow apple'a. Choc uwazam ze ipad to troche niewypal
Herbarz

Napisano 02 kwietnia 2010 - 20:12
iPad w roli "pianina" to faktycznie trochę niewypał
Wracając do tematu - może na początek wystarczy sama klawiatura sterująca ? Polecam wybrać coś stąd: STUDIOLOGIC - index products

Napisano 02 kwietnia 2010 - 20:22
No to kolego potrzebujesz porządnej 88śmio klawiszowej klawiatury ważonej i jakiejś biblioteki poważnego fortepianu. Bo to wlaśnie będzie Ciebie ciągnęło do dalszego muzykowania. Nie ma lepszego rozprężenia po robocie niż parę godzin z fajnymi utworami na fortepian. Możesz najpierw rozważać zapis a później realizować to.
M-AUDIO - ProKeys 88 - 88-Key Hammer-Action Premium Stage Piano
Piano Keyboard Reviews
88 Key Piano Keyboard - Keyboards - Compare Prices, Reviews and Buy at NexTag - Price - Review
M-AUDIO - ProKeys 88 - 88-Key Hammer-Action Premium Stage Piano
Piano Keyboard Reviews
88 Key Piano Keyboard - Keyboards - Compare Prices, Reviews and Buy at NexTag - Price - Review
Napisano 02 kwietnia 2010 - 21:35
raczej pomyśl o yamaha clavinova. zapomnij o brzmieniach innych niż grand piano. zapomnij o podłączaniu do garage band i w ogóle do kompa (moze poza rejestracją swoich lekcji). kup słuchawki do ćwiczeń po nocach. poszukaj nauczyciela w twojej okolicy. z takim samozaparciem w rok będziesz grać całe sceny dziecięce schumana.
w tym roku narodowy instytut fryderyka chopina wydał piękne faksymile utworów fryca - jeśli lubisz nuty to może poszukaj - niestety każdy z tomów to jakieś 200 zł.
fajnie się czyta takie wpisy.
a teraz zmykam słuchać pasji sw. mateusza jsb pod dyr herreweghe.
pozdrowienia dla Wszystkich!
Napisano 03 kwietnia 2010 - 14:53
Dzieki wielkie za informacje Panowie.
Wczoraj pierwszy raz mialem do czyniena z garageband, jak sie okazalo wersja '08
Gralem na klawiaturze i w sumie sporo czasu zajely mi szczegoly edycji, obrobki itd. Musze powiedziec jedno - to jest po prostu genialne narzedzie.. Tyle opcji, ze glowa mala. Mozna stworzyc na prawde niezle brzmienia.
Parmenides - taka clavinova srednio wchodzi w gre ze wzgledu na brak miejsca (wynajmuje mieszkanie i mam male dziecko
. Moze polecicie inny model bardziej kompaktowy?
Dzieki wielkie jeszcze raz.
---- Dodano 03-04-2010 o godzinie 19:51 ----
Pare godzin bawienia sie w garage band:
Wrzuta.pl - herbarz - first try
W sumie wyszedl miszmasz.. jak odkrywalem jakies nowe opcje to odrazu dorzucalem
najwiekszy problem z perkusja i dlugoscia poszczegolnych dzwiekow.. na klawiaturze mimo wszystko ciezko jest cos zagrac
Wczoraj pierwszy raz mialem do czyniena z garageband, jak sie okazalo wersja '08

Gralem na klawiaturze i w sumie sporo czasu zajely mi szczegoly edycji, obrobki itd. Musze powiedziec jedno - to jest po prostu genialne narzedzie.. Tyle opcji, ze glowa mala. Mozna stworzyc na prawde niezle brzmienia.
Parmenides - taka clavinova srednio wchodzi w gre ze wzgledu na brak miejsca (wynajmuje mieszkanie i mam male dziecko

Dzieki wielkie jeszcze raz.
---- Dodano 03-04-2010 o godzinie 19:51 ----
Pare godzin bawienia sie w garage band:
Wrzuta.pl - herbarz - first try
W sumie wyszedl miszmasz.. jak odkrywalem jakies nowe opcje to odrazu dorzucalem

najwiekszy problem z perkusja i dlugoscia poszczegolnych dzwiekow.. na klawiaturze mimo wszystko ciezko jest cos zagrac
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych