Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

InDesign CS - problem w eksportem fontów do paczki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 George Stark

George Stark
  • 242 postów

Napisano 28 grudnia 2006 - 14:57

Witam, mam problem z eksportowaniem fontów z dokumentu przygotowanego w InDesignie CS. Chodzi o to, że mam skończoną pracę i chcę zrobić paczkę, którą później chcę otworzyć na PC. Wszytko ładnie się pakuje do folder: obrazki, fonty itd. Ale później się okazuje, że pliki w katalogu Fonts są jakieś dziwne - nie wyglądają jak pliki z fontami. Ważą aż 0kb !:) Mac nie widzi tych plików jako fonty a PC tym bardziej. W dokumencie używam standardowych fontów zainstalowanych wraz z OS X'em (Tiger) np. Book Antiqua, Arial, Arial Black, Courier New. Ogólnie standardzik ;) Jak przygotowywałem jakiś dokument czy artykuł do gazet w InDesignie na PC i robiłem paczkę, to wszytko ładnie się eksportowało. Niestety na maku pojawił mi się ten problem i nie wiem co robić. Jak mam przygotować swój dokument aby podczas tworzenia paczki wszystkie fonty zostały skopiowane do katalogu Fonts? Pozdrawiam i liczę na pomoc

#2 sanitariusz

sanitariusz
  • 524 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 28 grudnia 2006 - 16:06

A pakujesz na PC czy macu? Wszystkie fonty pakowane na PC a raczej dokladniej zipowane na PC uszkadzaja sie. :D Spakuj w sit lub na macu zrob archiwum podobnie czasami jest z quarkami.

#3 George Stark

George Stark
  • 242 postów

Napisano 28 grudnia 2006 - 16:15

Robię paczkę na macu. Niestety fonty użyte w dokumencie nie eksportują się do katalogu FONTS :( Z obrazkami nie mam problemów, wszystko jest jak należy.

#4 sanitariusz

sanitariusz
  • 524 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 28 grudnia 2006 - 19:02

Ale otwierasz paczke na PC. To wtedy sie psuja i tak jest zawsze. Poprostu nie rozpakowuj na PC lub spakuj np do sita.

#5 George Stark

George Stark
  • 242 postów

Napisano 29 grudnia 2006 - 08:18

Satnitariusz, chyba nie dokładnie zrozumiałeś mój problem. Spróbuję napisac jeszce raz. Robię paczkę z dokumentu przygotowanego w InDesignie (ale nie chodzi mi o kompresję .zip. .sit czy .rar) tylko funkcję Menu File->Package. W tej opcji chodzi o to, że ID tworzy folder we wskazanym przez nas miejscu i kopiuje wszystkie fony, zdjęcia i inne pliki (każdy plik, do którego odnoszą się łącza) właśnie do tego katalogu. Mamy wtedy wszystko w jednym katalogu i można spokojnie taki folder z zipować i wysłać np. na inny komputer żeby dalej swobodnie kontynuować pracę. Jeśli np. na PC nie ma zainstalowanego fontu, którego użyliśmy w pracy to zwyczajnie instalujemy go z naszej "paczki". :) A w moim problemie chodzi o to, ze po prostu ID nie kopiuje mi fontów używanych podczas pracy do tego właśnie katalogu. Tworzy sobie jakieś dziwne pliki, które mają rozmiar 0 kb. Ogólnie rzecz biorąc, fontów nie ma. Spotkałeś się z czymś takim?

#6 sanitariusz

sanitariusz
  • 524 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 29 grudnia 2006 - 19:57

OK zle Cie zrozumialem jednak wiele sie nie pomylilem.
Na pc fonty macowe bedzie zle widac (przynajmniej wiele z nich).
Dla przykladu zrobilem tak jak ty i zrobilem paczke na dysku wspolnym dla PC i MAC. Nigdzie jeje nie przenosilem. Efekty sa takie jak na screenach ponizej.
Na pierwszym paczka stworzona na cs2 (oczywiscie MAC). Fonty wygladaja OK.

Dołączona grafika

Ta sama paczka podgladana przez PC. Efekt tak jak u Ciebie.

Dołączona grafika

Zrobilem jeszcze jeden test dla pewnosci i poprostu przegralem za posrednictwem PC paczke w inne miejsce i na macu juz byla uszkodzona.

Tak jest zawsze.

Od kiedy pamietam fonty macowe a raczej z maca :D umieszczamy w archiwum zrobionym na macu by fony sie nie uszkodzily. Jak dla mnie nic nie zrobisz. Mac to jest Mac a Windows rozpieprza fonty i czasami quarki. Jesli chcesz uzywac danego fonta na pc z maca zainstaluj jego sprawdzony odpowiednik.

Zdrowko!

ps: a jesli nie chodzi Ci o to to ja juz nie wiem i widocznie nie kapuje :D

#7 George Stark

George Stark
  • 242 postów

Napisano 30 grudnia 2006 - 16:03

Kapujesz :) Dzięki Ci za info. Faktycznie z tymi fontami trzeba uważać. Dzięki take za poświęceine czasu i zrobienie testu. Dokładnie to samo było u mnie :) Pozdrawiam!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych