Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

kamera sony dcr hc23

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 ferpaw

ferpaw
  • 49 postów

Napisano 28 grudnia 2006 - 12:50

Kupilem niedawno kamere dvi sony dcr-hc23, kabel usb, kabel fire... a moj imac niestey jej nie widzi kiedy ja podlaczam. W jaki sposob sprawic aby komputer ja wykryl? Pozdr,

#2 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 grudnia 2006 - 14:26

Jak się objawia to, że nie widzi? iMovie twierdzi, że nie ma kamery?
  • pank lubi to

#3 ferpaw

ferpaw
  • 49 postów

Napisano 28 grudnia 2006 - 16:57

iMovie widzi tylko iSight i nic poza tym. Podlaczanie kamery przez USB lub FireWire nie daje zadnych widocznych rezultatow. Ale ogolnie kamera dziala. Podpinam ja pod laptopa z Winda i jest OK.... Tylko nie wiem jak ja uruchomic w iMac'u :(

#4 syfon

syfon
  • 125 postów
  • SkądJersey (the old one)

Napisano 28 grudnia 2006 - 17:19

Mam podobny kamkorder (trochę starszy model - 18 ) i działa bez najmniejszego problemu. Musisz jednak wiedzieć, że mac będzie widział kamerkę podłączoną jedynie przez FW. Po podłączeniu do komputera włącz kamerę w tryb odtwarzania/edycji (zakładam, że coś masz już nagrane) a następnie uruchom iMovieHD. Aplikacja powinna automatycznie wykryć kamerkę informując odpowiednim komentarzem na ekranie. P.S. Jeśli i'maczek ciągle nie widzi sprzętu to spóbuj ponaprawiać przywileje. Mnie to już pomogło w wielu dziwnych sytuacjach, np. problemy z odtwarzaniem filmów DVD.

#5 ferpaw

ferpaw
  • 49 postów

Napisano 28 grudnia 2006 - 19:11

Nic z tego. :( iMovie widzi tylko iSight'a i nic poza tym. Probowalem tego juz wczesniej... z teraz znow to samo. Powiem szczerze ze nie rozumiem. Tutaj moj iMaca mnie zawodzi... poniewaz nie widzi ze ma podlaczony nowy sprzet. Czy mozna jakos sprawdzic czy wogole moj komputer wykrywa ta kamere? Gdzie (i jak) sprawdzic przywileje?

#6 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 28 grudnia 2006 - 19:14

Applications -> Utilities -> Disc Utility Zaznaczasz dysk i wybierasz Verify lub Repair.

#7 ferpaw

ferpaw
  • 49 postów

Napisano 28 grudnia 2006 - 19:26

OK... dzieki. Dostalem info ze prawa zostaly sprawdzone i naprawione. Kamera jest podlaczona przez "fajera" do iMaca. Odpalilem ponownie iMovie i niestety... przesuwam maly suwaczek w lewo i mam nadal obraz z iSight'a. Nawet w menu nie mam drugiej kamery w opcji... poza wbudowana. :(

#8 syfon

syfon
  • 125 postów
  • SkądJersey (the old one)

Napisano 29 grudnia 2006 - 10:32

Doprawdy, dość to dziwne. I przypuszczam, że dla Ciebie strasznie wkurzające. Czy po naprawie przywilejów restartowałeś komputer? Czy kabel FW, którym podłączasz kamerkę do maca działa na komputerze z Win? Czy próbowałeś podłączyć kabel do drugiego gniazda FW w iMaczku? Tyle na razie przychodzi mi do głowy.

#9 ferpaw

ferpaw
  • 49 postów

Napisano 29 grudnia 2006 - 16:26

Faktycznie... troche wkurzajace :) Tak, restartowalem. Niestey w laptopie nie mam we/wy Fire Wire. Tam podlaczam go po USB. Tak... przelaczalem i nic. Tez mi juz nic do glowy nie przychodzi. Oprocz kamery Sony mam apart Sony DSC-W7. Dziala z mac'iem przez USB bez problemu.

#10 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 29 grudnia 2006 - 16:29

Czyli jest możliwość, że kabel którym podłączasz kamerę do Mac'a jest uszkodzony? Skoro na innym systemie działa, ale podłączasz innym przewodem :)

#11 ferpaw

ferpaw
  • 49 postów

Napisano 30 grudnia 2006 - 21:50

Tak... to prawdopodobne... chociaz dziwne zeby byl uszkodzony.

#12 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 grudnia 2006 - 22:04

Zdarza sie. Moj kabel, zawsze dobrze przechowywany, w miare nowy, przestal dzialac z dnia na dzien. Pozycz od kolegi inny kabel i zobacz czy problem sie powtarza.

#13 heretique

heretique
  • 334 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 stycznia 2007 - 22:55

Koniecznie sprawdź kabel - ja miałem również chwile grozy z kamerą, kiedy chciałem ją pierwszy raz podłączyć do komputera. Kabelek firewire był nowy, ale tani, ze sklepu komputerowego. Poleciałem po porządniejszy kabel do sklepu ze sprzętem audio-video i ruszyło "od strzału".

#14 njet

njet

• 1 342 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 stycznia 2007 - 00:13

Mam do sprzedania jeden jak chcesz. Nie wiemy skąd jesteś, jak Kraków, to się możemy nawet w mieście spotkać jutro i sprawdzić (zawsze mam Maka przy siebie; to info dla złodziei ;P).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych