Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Drukarka USB w sieci

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 marioosh80

marioosh80
  • 3 posts

Posted 31 August 2005 - 16:00

Witam mam pytanko jak uwspolnic drukarke USB na systemie 10.4.1, zeby "widzial" ja system 9.x ?? standardowe uwspolnianie z Preferencji Systemowych nie dziala tzn. w systemie 9.x, Desktop Printer Utility - Apple Talk Printer, nie widzi tej drukarki, widzi natomiast starego DesigXpressa, ktory ma sieciowke, ale jest przeznaczony do innych zadan :) Mac Mini widzi drukarke po AppleTalku (wspomniany DesignXpress), ale uwspolnia juz w innym protokole - niestety i nie wiem w jakim Drukarka to HP LaserJet 1010. Komputer Mac Mini Komputery z 9 to iMaczki prosze o pomoc Mario

#2 _sys

_sys
  • 2046 posts
  • SkądB-stok i okolice

Posted 31 August 2005 - 22:21

Hmm, w OS 9 powinieneś mieć taki Control Panel "USB Printer Sharing". Sprawdź co tam się kryje. Ja niestety już to wykopałem a nie miałem czasu sprawdzać do czego to jest.

#3 marioosh80

marioosh80
  • 3 posts

Posted 01 September 2005 - 08:41

USB Printer sharing juz przerabialem - sluzy raczej do uwspolniania, ale nie dziala niestety w obie strony :(

[ Dodano: 2005-09-01, 12:21 ]
Jednak da sie to zrobic przez standardowe uwspolnianie.

Dla zainteresowanych i nie wiedzacych ;)
Na 10.4 trzeba normalnie zaznaczyc Print & Faks uwspolnianie i gotowe. Potem zajrzec do Print Center zaznaczyc odpowiednia drukarke (w moim przypadku HP LaserJet 1010), wywolac info o drukarce (standardowo - option+I), zapamietac nazwe kolejki i na tym koniec.
W systemie 9 z Desktop Printer Utility trza wybrac Printer(LPR), w PostScript zostawic Generic, a na dole LPR Printer Selection, wybrac Printer Adres (czyli IP Maczka z drukarka USB), no i zapamietana kolejke z Info wpisac do Queue ;)
dziala !!! :)))

pozdrawiam wszystkich
Mario

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users