Drukarka USB w sieci
Rozpoczęty przez
marioosh80
, 31 sie 2005 16:00
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 31 sierpnia 2005 - 16:00
Witam
mam pytanko jak uwspolnic drukarke USB na systemie 10.4.1, zeby "widzial" ja system 9.x ??
standardowe uwspolnianie z Preferencji Systemowych nie dziala tzn. w systemie 9.x, Desktop Printer Utility - Apple Talk Printer, nie widzi tej drukarki, widzi natomiast starego DesigXpressa, ktory ma sieciowke, ale jest przeznaczony do innych zadan
Mac Mini widzi drukarke po AppleTalku (wspomniany DesignXpress), ale uwspolnia juz w innym protokole - niestety i nie wiem w jakim
Drukarka to HP LaserJet 1010.
Komputer Mac Mini
Komputery z 9 to iMaczki
prosze o pomoc
Mario

Napisano 31 sierpnia 2005 - 22:21
Hmm, w OS 9 powinieneś mieć taki Control Panel "USB Printer Sharing". Sprawdź co tam się kryje. Ja niestety już to wykopałem a nie miałem czasu sprawdzać do czego to jest.
Napisano 01 września 2005 - 08:41
USB Printer sharing juz przerabialem - sluzy raczej do uwspolniania, ale nie dziala niestety w obie strony
[ Dodano: 2005-09-01, 12:21 ]
Jednak da sie to zrobic przez standardowe uwspolnianie.
Dla zainteresowanych i nie wiedzacych
Na 10.4 trzeba normalnie zaznaczyc Print & Faks uwspolnianie i gotowe. Potem zajrzec do Print Center zaznaczyc odpowiednia drukarke (w moim przypadku HP LaserJet 1010), wywolac info o drukarce (standardowo - option+I), zapamietac nazwe kolejki i na tym koniec.
W systemie 9 z Desktop Printer Utility trza wybrac Printer(LPR), w PostScript zostawic Generic, a na dole LPR Printer Selection, wybrac Printer Adres (czyli IP Maczka z drukarka USB), no i zapamietana kolejke z Info wpisac do Queue
dziala !!!
))
pozdrawiam wszystkich
Mario

[ Dodano: 2005-09-01, 12:21 ]
Jednak da sie to zrobic przez standardowe uwspolnianie.
Dla zainteresowanych i nie wiedzacych

Na 10.4 trzeba normalnie zaznaczyc Print & Faks uwspolnianie i gotowe. Potem zajrzec do Print Center zaznaczyc odpowiednia drukarke (w moim przypadku HP LaserJet 1010), wywolac info o drukarce (standardowo - option+I), zapamietac nazwe kolejki i na tym koniec.
W systemie 9 z Desktop Printer Utility trza wybrac Printer(LPR), w PostScript zostawic Generic, a na dole LPR Printer Selection, wybrac Printer Adres (czyli IP Maczka z drukarka USB), no i zapamietana kolejke z Info wpisac do Queue

dziala !!!

pozdrawiam wszystkich
Mario
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych