Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Skąd wziąć wszystkie właściwości plist?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 27 grudnia 2006 - 16:58

Witam, bawię się ostatnio preferencjami i dowiedziałem się, że mimo, że pliki com.apple.*.plist zawierają czasem więcej preferencji niż dostępne w oknach preferencji, to i tak nie wszystkie. Np. w pliku com.apple.finder.plist można dodać węzeł podrzędny boolowski o nazwie CreateDesktop, aby zablokować lub odblokować możliwość korzystania z pulpitu. Nie ma jednak tego węzła pierwotnie. I tu moje pytanie, czy są dostępne gdzieś listy wszystkich możliwych preferencji? Skąd je wziąć?

#2 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 27 grudnia 2006 - 17:08

Przypuszczam że: znajdujesz plik, kopiujesz, otwierasz w dowolnym edytorze tekstu, dodajesz linijki kodu, zapisujesz, usuwasz rozszerzenie txt- tak by zostało jedynie .plist i podmieniasz plik z orginalnym- pamiętaj o zapasowej kopi orginału, najlepiej w bezpiecznym miejscu- oprócz desktopu jakiś dongel usb lub serwer, Jak nie działa, komputer głupieje po log out restart z shiftem i powrót do orginalnego pliku. Oczywiście to tylko przypuszczenia, nie poparte doświadczeniem,

#3 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 grudnia 2006 - 17:16

Obejrzyj sobie Pref Setter - tym możesz dłubać w plikach preferencji do woli.
Przy okazji będziesz miał kompletną listę plików preferencji.

Natomiast lista możliwych do dodania preferencji jest chyba zależna od aplikacji i sądzę że należało by zacząć szukanie od developerskich zasobów Apple'a

#4 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 27 grudnia 2006 - 22:23

No właśnie chyba się nie wyraziłem dość jasno. Edytować te pliki to ja umiem, to nie jest żaden problem. Chodzi mi właśnie o wszystkie możliwe do dodania nazwy węzłów właściwości. Maca mam od niedawna więc po prostu nie wiem, czy są jakieś słowniki tych właściwości, czy to taka magia, jak w wypadku rejestru windozy. Oczywiście appleowskie materiały spróbuję przekopać, ale może ktoś się tym już interesował i wie, gdzie to znaleźć.

#5 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 27 grudnia 2006 - 22:52

mimo to i edycja może okazać się przydatną, chyba warto o niej wspominać: http://myapple.pl/sh...ead.php?t=30927

#6 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 27 grudnia 2006 - 23:15

Drogi JSG, ale ta metoda to jakaś partyzantka i raczej ma średni związek z tym wątkiem. Zachęcam raczej do używania narzędzi właściwych, jak terminalowy defaults albo property list editor z xcode'a albo wspomniany przez Andrzeja Pref Setter. Grzebanie na własną rękę nie jest ani zalecane przez Apple'a ani bezpieczne.

#7 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 grudnia 2006 - 23:49

Zdaje się, że rzeczywiście sporo na ten temat można znaleźć na developer.apple.com
Np. wszystkie dodatkowe klucze listy preferencji Dashboarda można znaleźć tutaj.
Generalnie trzeba chyba kopać w Reference Library.
Powodzenia w twórczości :-)

edit: Acha, znalazłem jeszcze Property List Key Reference dla całego OS X. To chyba będzie to...

#8 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 28 grudnia 2006 - 00:53

Dzięki Andrzej, ale to nie klucze dashboarda tylko klucze do użycia w info.plist widgetów. Na strony powyższe też już dotarłem, niestety niewiele tam informacji.
Obawiam się, że prawda jest nieco mniej optymistyczna. Nie zaprzestaję poszukiwań, ale na jednej ze stron przeczytałem:

Unfortunately, Apple hasn't provided a definitive list of preference options for each application. Even a listing of the options that each file contains would not be complete because some applications accept preferences that are not yet stored in the XML files. There are preference options that some programs take as defaults, but that can be overridden by the insertion of specific preferences into the XML files. Because no current preference is stored, we can only make intelligent guesses as to what preference names and values might be accepted.

http://www.samspubli...seqNum=164&rl=1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych