Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[cholernie dziwne] Jabco/Option raz zmienione i to na zawsze?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 pacholak

pacholak
  • 64 postów

Napisano 26 marca 2010 - 00:19

no to rzucam temat, może ktoś*miał podobny absurd u siebie i jakoś z tego wybrnął: tuż po przesiadce z PC na Mac, jedną z pierwszych rzeczy, którą skonfigurowałem była zamiana Jabca(command) z Altem(Option). Dzięki temu i dzięki doublecommand miałem po dwóch stronach spacji klawisze, dzięki którym wstawiałem polskie znaki. proste. standard, wszyscy przez to pewnie przechodzilśmy. i teraz uwaga. po ponad roku używania takiego układu klawiatury, naszła mnie przemożna ochota, żeby przywrócić w moim systemie ustawienia domyślne. Czyli chcę mieć jabco pod jabkiem, option pod option. I jeden jedynie klawisz do wpisywania polskich krzaków. Po "makowemu" :) Wchodzę zatem do Preferencji, Klawiatura i Mysz, Klawisze modyfikujące. Klikam "przywróć domyślne" i pyk - wszystko się ładnie odmienia. Jestem kontent. Po restarcie (albo przelogowaniu) ustawienia wracają do poprzedniego stanu. ALE CO CIEKAWE!!!: klawisze działają po staremu, ale wchodzę do Preferencji, klawiatury i myszy, klawiszy modyfikujących i co widzę? Widzę*DOMYŚLNIE USTAWIONE klawisze. Okazuje się, że to, co jest ustawione NIE DZIAŁA. Tj. patrzę na okienko, widzę, że jabco ma być jabcem, alt altem, a jednoczesnie klepię w textedicie i okazuje się, że klawisze mam po staremu. I uwaga: klikam OK (niczego nie zmieniając w ustawieniach) i klawisze się przekonfigurowują. po restarcie znów wracają do dawnych ustawień. czy ktoś się spotkał z czyms takim? wygląda, jakby system się "przyzwyczaił" do poprzedniego układu. myślałem, że kwestia doublecommanda. Wywaliłem w cholere, odinstalwoałem z poziomu terminala i nic. komp MacBookPro 2,16 system Mac OS X 10.5.8 klawiatura polska programisty (o ile to ma znaczenie) czekam na sugestie dzięki Krzysiek Pacholak

#2 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 26 marca 2010 - 06:46

A po zalogowaniu na innego użytkownika? Poza tym czy usunąłeś dokładnie DoubleCommand, KeyRemap4Macbook czy czego tam używasz? Sprawdź też czy przypadkiem nie masz dwóch klawiatur Polski (Pro).

#3 pacholak

pacholak
  • 64 postów

Napisano 26 marca 2010 - 12:59

KeyRemap4Macbook wywalone, DoubleCommand nie wpływa raczej na problem (tzn. czy jest czy go nie ma - sytuacja wygląda tak samo). Na pewno jest wywalony. Klawiatura też jest jedna. Na chwilę przełączyłem na zwyklą polską - bez zmian. Teraz mam Polski Pro. any ideas?

#4 pacholak

pacholak
  • 64 postów

Napisano 31 marca 2010 - 00:16

halo? ktoś*masz jeszcze jakiś pomysłł???

#5 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 31 marca 2010 - 07:29

Nie sprawdziłeś jeszcze jak jest na innym koncie użytkownika.

#6 pacholak

pacholak
  • 64 postów

Napisano 31 marca 2010 - 09:16

mam tylko jedno konto.

#7 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 31 marca 2010 - 09:20

To załóż drugie z uprawnieniami admina w preferencjach systemowych i się przeloguj na nie.

#8 pacholak

pacholak
  • 64 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 01:15

OK, zrobiłem tak, jak sugerował thozo. na drugim koncie (z uprawnieniami admina) sytuacja wygląda normalnie, tj. zmiana klawiszy modyfikujących jest trwała. wszystko cacy. co w takim razie począć z moim głównym kontem, gdzie sie pieprzy? dzięki Krzysiek

#9 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 07 kwietnia 2010 - 05:21

Przyczyny szukaj w "Biblioteki" w katalogu domowym użytkownika. Pousuwaj wszystko co może mieć związek z klawiaturą.

#10 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 06:50

Wywal plik preferencyjny preferencji systemu Library>Preferences>com.apple.systempreferences.plist. Powinno pomóc. A następnym razem, nie kombinuj i używaj nowego sprzętu tak jak został zaprojektowany.

#11 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 07 kwietnia 2010 - 09:38

@witos - czy fakt gubienia ustawien spotlight tez mozna w ten sposob napawic? Mam winde na drugim dysku i program NTFS for mac. Za kazdym razem jak sie zaloguje to mimo ze na liscie wykluczenia/prywatnosci jest ten dysk to on go ciagle mieli podczas wyszukiwania w spotlight mulac system.

#12 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 09:44

Chyba tak. Jest plik com.apple.spotlight.plist, który jak sądzę jest za to odpowiedzialny. Ale jeśli za każdym razem się to dzieje, to jest szansa, że dalej będzie się działo mimo resetowania spotlight i jedynym wyjściem będzie pozbycie się windy z drugiej partycji. A może będzie wystarczyło przerobienie partycji na FAT 32 i pozbycie się NTFS for mac ?

#13 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 07 kwietnia 2010 - 09:58

Nie pamietam wlasnie czy problem wyskakiwal bez ntfs for mac. Fat 32 odpada bo to jest windows 7. Sprawdze ten plik i jeszcze zrobie drugiego uzytkownika. Jednak nie jest to jakies takie uciazliwe bo kompa ostatnio wylaczalem tydzien temu ;) (sleep albo po prostu wlaczony na seedowanie). W kazdym razie chyba sie windows pozbede definitywnie bo wszystko co robie to de facto jest na maca. No w ostatecznosci parallels. Wyjdzie w praniu, bo czasami jednak niektore gry sa zle portowane na maca niestety. W kazdym razie dzieki za pomoc :)

#14 pacholak

pacholak
  • 64 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 10:55

hejho, słuchajcie, opcja z wywaleniem com.apple.systempreferences.plist guzik dała. Po pierwsze nie znalazłem tego pliku w ogólnym katalogu bibliotek tylko w user>biblioteki>preferences>. Plik usunąłem, system utworzył nowy (poniżej). bplist00Ó_*Main Window Frame SystemPreferencesApp 7.0_(com.apple.PreferenceSync.ExcludeSyncKeys_-com.apple.preference.keyboard.lastselectedtab_{{388, 209}, {668, 602}}¡_keyboardTabIdentifier klawisze wciąż zamienione... pozdr kp

#15 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 11:42

Tak to chodzi o bibliotekę usera, skoro chodzi o tylko jedno konto: Tak u siebie sprawdzam i znalazłem takie coś. To strzał oczywiście, ale nazwa się kojarzy z problemem: com.apple.symbolichotkeys.plist Ewentualnie pomyśleć o przeniesieniu się na nowe konto.

#16 pacholak

pacholak
  • 64 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 12:08

kurcze, bez zmian. plik usunąłem, system nie utworzył nowego..

#17 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 13:17

To, co podałeś powyżej, to jakaś padaka. Żaden plik preferencyjny tak się nie nazywa. Pracujesz na koncie z uprawnieniami Admin'a ? A plik preferencyjny tworzy się za każdym razem, gdy uruchamiasz aplikację. Wejdź w preferencje systemu, a utworzy się plik. Sprawdź i napraw przywileje, to nie zaszkodzi. Ale nie spod działającego konta, a z restartem, używając Applejack. Potem, jakby to nie pomogło, to wziął bym z drugiego konta pliki preferencyjne SystemPreferences, symbolichotkeys jak posał thozo, może kilku innych i skopiował je do siebie.

#18 pacholak

pacholak
  • 64 postów

Napisano 08 kwietnia 2010 - 08:32

applejackiem zrobiłem: 1) repair permissions, 2) cleanup cache files, 3) validate preference files, wszystko dla konta głównego, adminowego, tego, którego używam na co dzień. zrestarotowałem, ustawiłem klawisze raz jeszcze i nic. skasowałem pliki com.apple.systempreferences.plist i com.apple.symbolichotkeys.plist, wszedłem do ustawień, ustawiłem klawisze ponownie, po restarcie utworzył się tylko om.apple.systempreferences.plist, ten drugi już nie. też nie działało. w końcu przekopiowałem te dwa pliki z drugiego konta, gdzie wszystko działa OK - to też nie pomogło. padaka cd. ktoś się*domyśla, gdzie jeszcze mogą*siedzieć te cholerne ustawienia? pozdro kp

#19 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 08 kwietnia 2010 - 08:49

Na pewno jest to sprawa softu, skoro chodzi tylko o jedno konto. Sprawa jest taka, że jakiś program do mapowania coś namieszał na koncie, moim zdaniem. Może poszukać u producenta tego programu gdzie, co i jak zmienia. Można jeszcze spróbować Archive & Install z płytki systemowej, dane powinny zostać, ale też nie ma gwarancji, że to naprawi konto. A&I powinno przywrócić skasowany .plist. Takie rzeczy się robi tak, że zmienia się nazwę, nie kasuje. Inne pomysły, ja pasuję. Pozdrawiam

#20 zgalazka

zgalazka
  • 1 postów

Napisano 30 grudnia 2011 - 23:24

Dziś pojawił się u mnie ten sam problem. Zmiana klawiszy modyfikujących nic nie zmienia. Udało ci się rozwiązać ten problem? A może ktoś wymyślił rozwiązanie? System to 10.6.8.

#21 pacholak

pacholak
  • 64 postów

Napisano 31 grudnia 2011 - 01:18

mi pomogło to: https://discussions....hreadID=2262785

#22 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 360 postów

Napisano 31 grudnia 2011 - 16:03

Jak znajdziecie starsze tematy do odkopania, dajcie znać. Konkurs się zrobi, czy coś.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych