Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Edytor PHP dla MacOS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Damiankossek

Damiankossek
  • 142 postów
  • SkądBiałogard

Napisano 24 marca 2010 - 14:06

Witam, Znacie może jakiś dobry edytor PHP dla Maca ? W Windows bardzo mi się podoba MS Expression Web, jest prosty w obsłudze i szybki :) Na Linuxie miałem kilka środowisk programistycznych ale były napisane w Javie przez co były trochę mulaste ... Wolałbym ich unikać w Mac OS :) Chyba że ktoś mnie przekona do nich to spróbuję jeszcze raz :) Więc co Panowie i Panie polecacie ?

#2 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 24 marca 2010 - 14:28

Panic - Coda - One-Window Web Development for Mac OS X

#3 arius

arius
  • 161 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 marca 2010 - 14:34

ZendStudio 5.5 (ta wersja, nie wyższa) mimo, że napisany w Javie działa dość lekko.
Ostatnio używam tyko TextMate - raczej nie zapowiada się na zmianę na żaden inny.

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 24 marca 2010 - 18:32

Vim.

#5 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 24 marca 2010 - 20:27

TextMate

#6 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 marca 2010 - 10:35

espresso

#7 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 marca 2010 - 19:23

Coda i Smultron są OK, ale w sumie najczęściej używam (java) Aptana Studio Aptana - pracuję w różnych systemach, a Aptana jesta na MacOS-a, Windę i Linuxa. Synchronizuje się elegancko przez FTP, tak że na każdym kompie i systemie mam zawsze aktualne wersje witryn. Poza tym ma dużo wodotrysków dla poważnych developerów bo to w sumie całe środowisko podobne do Eclipse, Aptana ma też swoją wersję Rails, ale ja nie jestem aż tak zaawansowany, żeby to wszystko wykorzystać... :)

#8 radek.wlod

radek.wlod
  • 20 postów

Napisano 25 marca 2010 - 19:26

NetBeans - darmowe i nieźle rozbudowane

#9 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 25 marca 2010 - 19:34

TextWrangler

#10 bash3r

bash3r
  • 140 postów
  • SkądParyż / Świnoujście

Napisano 26 marca 2010 - 01:32

Coda i Smultron są OK, ale w sumie najczęściej używam (java) Aptana Studio Aptana - pracuję w różnych systemach, a Aptana jesta na MacOS-a, Windę i Linuxa. Synchronizuje się elegancko przez FTP, tak że na każdym kompie i systemie mam zawsze aktualne wersje witryn. Poza tym ma dużo wodotrysków dla poważnych developerów bo to w sumie całe środowisko podobne do Eclipse, Aptana ma też swoją wersję Rails, ale ja nie jestem aż tak zaawansowany, żeby to wszystko wykorzystać... :)

Smultron? Poważnie? I IE6 też polecisz ? :)

Z tych lekkich to Coda i TextMate chyba są najlepsze. Coda defaultowo nie domyka klamer a i Clipsy to taka uboga wersja Bundles/Snippets z TextMate. Przynajmniej ja się do nich nie mogę przyzwyczaić.
W TM brakuje FTP i podpowiadania ... w Codzie podpowiadania - chodzi mi o podpowiadanie zmiennych/metod z projektu a nie językowych. Chociaż do TM powstaje plugin do podpowiadania (dla PHP) ... zobaczymy jak im wyjdzie.

#11 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 26 marca 2010 - 02:33

No akurat Coda to edytor jak wiele innych, można powiedzieć o nim lekki, ale TextMate lekki? chyba tylko z wyglądu ;) Podpowiadanie skladni to jest pikuś w porównaniu z tym co potrafi TextMate, zresztą to podpowiadanie w Coda pewnie działa tylko dla wbudowanych w php funkcji, a to niestety duzo za mało żeby było faktycznie użyteczne. Autorowi wątku proponuję obejrzeć screencasty na stronach TextMate. A FTP, no juz dawno nie korzystałem, polecam Capistrano do Deployingu na serwerach. Do tego TextMate jest fajnie zintegrowany z gitem, z svnem pewnie tez.

#12 bash3r

bash3r
  • 140 postów

Napisano 26 marca 2010 - 09:20

TM jest lekki jeśli chodzi o zasoby. Przynajmniej ja mam takie wrażenie ;) No tak jak powiedziałem, Coda ma tylko podpowiadanie wbudowanych a do TM powstaje plugin do podpowiadania tych projektowych :) Podobno TM się integruje z Cyberduck. Capistrano fajna sprawa ale chyba musisz mieć dostęp do wiersza poleceń na serwerze. Czego większość hostingów nie oferuje.

#13 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 marca 2010 - 21:46

Smultron? Poważnie? I IE6 też polecisz ? :)

Tylko do HTMLa, zapomniałem że to do PHP no i w sumie też dawno nie używałem :) Ostatnio tylko ta Aptana, no i Coda czasem.
A IE6 to polecam na zasadzie memento mori... ;)

#14 bash3r

bash3r
  • 140 postów

Napisano 26 marca 2010 - 22:33

Smultron już nie rozwijany :) A języki cały czas się rozwijają. Nie wiem jak w Smultronie to wygląda ale w TM nawet jak Allan porzuci projekt to i tak zostanie nam śweitne narzędzie a update Bundle języka to chwila. @feuerfest, jak ta sytuacja wygląda z Codą? Można łatwo zaktualizować poszczególny język (dodać funkcje itp) samodzielnie? A IE6 swoją drogą świetna sprawa :) Co by nie było gdy było jedyną przeglądarką każdy z nas z niego korzystał :) Szkoda, że niektórzy są sentymentalni :P

#15 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 26 marca 2010 - 23:26

@feuerfest, jak ta sytuacja wygląda z Codą? Można łatwo zaktualizować poszczególny język (dodać funkcje itp) samodzielnie?

nie wiem ja ostatnie dwa lata glownie pracuje we frameworku joomli i nie mialem potrzeby rozszerzac cody o nic dodatkowego. mi pracuje się zacnie, lepiej niż w jakimkolwiek innym IDE, ma dokladnie to czego mi trzeba i ani bita więcej. sftp, edycja plikow wprost an serwerze, svn - i jest super ;)

#16 bzx-10ba78a705

bzx-10ba78a705
  • 218 postów

Napisano 30 marca 2010 - 12:35

offtopic: czym się różni MacVim od tego który można odpalić z terminala?
(macvim - Project Hosting on Google Code)

czy tylko tym że jest to niejako standalone app?
ma jakieś tam podświetlanie składni włączone (co pewnie można zrobić w tym terminalowym), tabsy, generalnie jakis minimalistyczny GUI, copy paste etc..

pozdro

#17 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 30 marca 2010 - 17:54

Pewnie coś jak GVim, taki okienkowy z ikonkami i odpowiednio z góry przekonfigurowany. Np zamiast wpisywać :w to dajesz cmd+s i takie tam inne ułatwienia. Tak mi się wydaje. A sam edytor to rasowy vim w tym jest.

Sam Vim jest bardzo konfigurowalny, składnie to podświetla chyba dla każdego języka jaki istnieje (nie pamiętam czy domyślnie czy trzeba coś skonfigurować), skróty też można pozmieniać i dopasować. To właśnie robią takie nakładki, bez grzebania w plikach i ustawiania wszystkiego z palca. Jest też cała masa pluginów do vima jeśli czegoś brakuje domyślnie.

---- Dodano 30-03-2010 o godzinie 18:56 ----
Nikt nie wspomniał o emacsie, to taka sama legenda jak vim, nie wiem czy nawet nie większa ;)

#18 bzx-10ba78a705

bzx-10ba78a705
  • 218 postów

Napisano 30 marca 2010 - 18:25

spoko z Vima korzystam tylko jak coś tam na terminalu robię, do projektów jednak Eclipse (praca bo i svn itd) i jEdit z pluginem ProjectManager (do swoich bzdur) ;) tą składnię trzeba chyba gdzieś włączyć, może sobie kiedyś dla zabawy obczaje gdzie ;)

#19 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 30 marca 2010 - 18:26

A jeszcze odnośnie terminala i TextMate, piszemy w terminalu "mate nazwa_pliku" i już. Nie pamiętam już gdzie w vimie się to kolorowanie włączało, ale można na 100% /usr/share/vim/vim72/syntax - tutaj siedzą regułki do kolorowania. Znalazłem jak załączyć, w ~/.vimrc wpisujemy syntax on

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych