witam
temat wyglada tak ze po rozebraniu IP i naprawie wylacznika od wyciszana dzwieku.... po ponownym zlozeniu wszystko wygladalo ok...IP sie uruchomil ale to zaczelo sie cos ciekawego.... uspac sie uspal wygasl ekran...ale na przycisku uspienia nie moglem go wlaczyc...HOME zadzialal no i ok....
...ale przy pierwszymy testowym polaczeniu klapa..... niedziala glosniczek i funkcja wygaszana ekranu przy przylozeniu do ucha..... po wcisnieciu"glosnik" dzwiek jest i mozna normalnie rozmawiac bo reszta dziala bez zarzutu... ale przeciez nie o to chodzi zeby na trybie glosnomowiacym calyczas rozmawiac;/
tak samo nie da sie uspac IP przyciskiem uspienia.... trzeba czekac az sie uspi sam :confused:
generalnie... raczej nieuszkodzilem nic w srodku....zdarzylo mi sie juz rozbierac 3G i 3GS i nie bylo nigdy takiego roblemu... nawet po wymianie baterii czy gniazda HF... :/ sprawdzalem 3 krotnie skladalem i zawsze to samo... :confused:
teraz najlepsza czesc... zauwazylem organoleptycznie... ze jesli "nacisne"z umiarem na glosniczek nad ekranem lub delikatnie pod glosniczkiem a caly czas nad ekranem...to IP sie uspi/obudzi :confused: choc pozniej przez chwile zachodzi taki efekt jakbym trzymal przycisk Uspienia przez 5 sek- pojawia sie calkowite wylaczenie IP--> przeciagnij aby wylaczyc :confused: i oczywiscie na dole anuluj..daje anuluj sytuacja powtarza sie jakies 2-3-4 razy i potem jest ok dopuki nie "scisne" znowu ekranu :eek:
oczywiscie oprogramowanie zmienialem 3 krotnie... mialem 3.1.3 +JB pozniej iTunes zgral normalne 3.1.3 bez kopi i z kopia dziala dokladnie tak samo... dla pewnosci robilem jeszcze DFU i wszystko co jest tu w 2 podstawowych tutorialach.... i nic oczywiscie.... :confused:
zastanawiam sie co moze powodowac taki objaw... chyba jednak cos uszkodzilem mimo wszystko tylko co ...jedyne co tak mysle sprawia mi problem zawsze to wlozenie tej 3 tasiemki od wyswietlacza... ta ktora jest wsadzana jako piersza przy montazu na gotowo...a po niej "na nia nachodza" te 2 na wtyczki.... ogladalem dokladnie nic nie nosi najmniejszego sladu jakiejs nieprawidlowosci... :/
jesli ktos grzebal w tym i widzial taki objaw to bedze wdzieczny za jakies sugestie...na co stawiacie??

Przestał działać głośnik i przycisk uśpienia po rozbiórce - dlaczego?
Started by
rico1009
, 23 Mar 2010 17:44
9 replies to this topic
Posted 23 March 2010 - 17:44
Posted 23 March 2010 - 19:01
Soft raczej nie ma tu nic do rzeczy, według mnie to sprawa techniczna, musisz rozebrać 4ty raz niestety i dokładnie sprawdzić czy wszystko jest odpowiednio dociśnięte, ja przez cały dzień nie mogłem uporać się z problemem. Po złożeniu działało mi tylko pół touchcreen'a. Pod styk dostał sie jakiś pyłek i choć teoretycznie wszystko było ok, to nie stykało dokładnie.
Posted 23 March 2010 - 21:51
hmm no jeszcze go raz dzisiaj rozloze bo przed chwila wrocilem do domu;/ zauwazylem zepo odpieciu od kompa wylacza sie po czym wlacza...pojawia sie jabuszko na 3 sek.... i znowu wylacza...i tak w kolko;/ jak podepne go do usb to wszystko wraca do normy wlacza sie itp..... dziwne;/ ale kurcze dlaczego nie dziala glosnik?? ma ktos moze rozpiske co ktora tasma jest podlaczane?? ewentualnie jakis opis pinow?
Posted 23 March 2010 - 22:44
Opis pinów ? Na pinouts jest opis który pin w końcówce do IPhonów / IPodów za co odpowiada, jeżeli chodzi o złącza to z tego co pamiętam to sprawa wyglada tak
1 - wyświetlacz ( ta wygięta taśma na stałe )
2 - Digitizer
3 - Czujniki , Głośnik (słuchawka) ( znajduje się pod 2 i wsuwamy taśmę , uwaga tutaj bo to gniazdo najbardziej przysparza problemów )
4. Głośnik (buzzer), mikrofon i złącze IPhona.
5. Złącze wszystkich przycisków.
6. Antena GPS
No i rzecz jasna z drugiej strony płyty głównej wpięcie na kamerę.
Posted 24 March 2010 - 20:04
3 - Czujniki , Głośnik (słuchawka) ( znajduje się pod 2 i wsuwamy taśmę , uwaga tutaj bo to gniazdo najbardziej przysparza problemów )
to by wyjasnialo dlaczego nie dziala sciemnianie ekranu przy uchu.....i sluchawka rozmowy do glosnika....ale dalej nie wiem co ma wspolnego z tym nie dzialajacy power/uspienie i to ze jak scisne pod sluchawka to zachodzi taki efetk jak wlasnie po nacisnieciu przycisku power/uspienie... ;/
jutro bede mial tasme HF wiec wymienie i zobacze.....
Posted 29 March 2010 - 21:01
dobiero teraz udalo mi sie to poskladac.... niestety dziala wszystko poza czujniekiem i poza sluchawka do rozmow... czyli nr3. pozatym wpelni dziala- nie restartuje sie... wiec widac jakis cudem uszkodzilem tasme nr 3.... ;| ehh zamowilem i czekam.....
Posted 02 April 2010 - 16:40
niestety.... po wymianie tasmy glosnika na nowa tez nic nie pomoglo... zadnej reakcji ani glosnik ani czujniki.... hmmm juz nie mam pojecia co to moze byc... gniazdo raczej jest nie uszkodzone ogladalem pod lupa.... tak samo cala plyte i elementy... ;/ ma ktos jakis pomysl????????????????????
Posted 13 April 2010 - 21:19
pomogla 2 wymiana tasmy nr 3... widac pierwsza byla walnieta.... temat zamkniety ale mozna zostawic dla potomnosci bo dosc ciekawy tresciwie
pozdrawiam
Posted 20 April 2010 - 23:12
Niestety mam ten sam problem, lecz bez cyrków z usypianiem. Widzę, że nie obejdzie się bez wymiany tasiemki nr 3. Dzięki za temat.
Pozdrawiam
Posted 03 December 2010 - 12:10
Panowie, czy da ktoś instrukcję jak wymienić tą tasiemkę nr. 3??? Mam ten sam problem w Ip 3G.
Może jakiś film na youtube, bo nie mogę nic znaleźć.
PZDR
Marcin
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users