Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nowa funkcja App Store - podaruj komuś aplikację

• This topic is locked This topic is locked
26 replies to this topic

#1 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5535 posts

Posted 23 March 2010 - 10:12

[newshuge]http://farm3.static.flickr.com/2548/3963196366_47f1f65c53_o.jpg[/newshuge]
Apple zmieniło wczoraj regulamin App Store. Od teraz dodana została nowa funkcja, dzięki której możemy kupić wybrany program czy grę i podarować ją innej osobie.

Nowy regulamin musimy zaakceptować przy pierwszej próbie kupienia czegoś w iTunes Store. Oczywiście jedyną zmianą jest dodanie do niego zastrzeżeń dotyczących przesyłania komuś aplikacji przy użyciu opcji "Gift This App".

By wysłać komuś aplikację w prezencie trzeba w App Store rozwinąć menu przy przycisku służącym do kupienia programu i wybrać opcję "Gift This App". W nowym oknie wpisujemy swoje dane oraz dane osoby, do której przesyłamy aplikację wraz z jej adresem e-mail oraz krótką notką. Jeżeli jesteśmy szczególnie hojni możemy kupić od razu kilka sztuk danego programu czy gry i podarować je większej liczbie znajomych.

Dołączona grafika

Wygląda na to, że aplikacji nie można przesyłać pomiędzy różnymi wersjami iTunes Store. Czyli osoba korzystająca z US App Store nie może wysłać aplikacji użytkownikowi polskiego App Store. Póki co nie wiadomo co stanie się gdy podany przez nas adres e-mail znajomego nie będzie zarejestrowany w iTunes Store. Ciekawi również sytuacja, w której osoba obdarowywana zakupiła już wcześniej przesłaną przez nas aplikację. Czekamy więc na dalsze szczegóły dotyczące tej opcji.
[newsindexhuge]http://farm3.static.flickr.com/2604/3963195988_8a3e025dc2_o.jpg[/newsindexhuge]
[newsindexsmall]http://farm4.static.flickr.com/3515/3963196472_c328d314c4_o.jpg[/newsindexsmall]

#2 (-:

(-:
  • 205 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 March 2010 - 11:21

Bardzo fajne! Czyli można jeszcze zrobić coś lepiej? Zawsze zaskakuje mnie, jak bardzo takie proste rzeczy mogą cieszyć. (-:

#3 AdamekB

AdamekB
  • 164 posts
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Posted 23 March 2010 - 11:30

Czyli zamiast kodów do amerykańskiego AppStore autor aplikacji będzie mógł podarować app w Polskim sklepie jako nagroda w konkursie? Było by lepiej wg. mnie.

#4 Voithallus

Voithallus
  • 91 posts
  • SkądSkorzynice

Posted 23 March 2010 - 12:00

Czyli zamiast kodów do amerykańskiego AppStore autor aplikacji będzie mógł podarować app w Polskim sklepie jako nagroda w konkursie? Było by lepiej wg. mnie.

To byłoby bardzo dobre, ale zapewne niemożliwe...

#5 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5535 posts

Posted 23 March 2010 - 12:14

Nie można niestety przesyłać aplikacji pomiędzy różnymi wersjami App Store. Chyba, że jakiś polski developer zechce Ci coś sprezentować :)

#6 Smierc

Smierc
  • 379 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 March 2010 - 12:15

Za chcwilę zacznie kwitnąć handel aplikacjami np. z App Strore w Stanach które są niedostępne w polskim, albo są w wyższej cenie. dawxxx666 nie takie problemy rozwiązywali ludzie z nad wisełki ;-)

#7 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 23 March 2010 - 13:23

Dokladnie. Juz widze szara strefe na calym swiecie. Z jednej strony fajne, z drugiej latwe pieniadze dla cwaniakow... Latwo by to bylo wyeliminowac, gdyby mozna bylo kupowac z dowolnego kraju na karte z dowolnego kraju...

#8 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 23 March 2010 - 13:25

Nie można niestety przesyłać aplikacji pomiędzy różnymi wersjami App Store. Chyba, że jakiś polski developer zechce Ci coś sprezentować :)

To raczej będzie tak, zero szarej strefy.

#9 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 23 March 2010 - 14:18

Jakie zero. Tak jakby byl problem stworzenia konta na dowolnym storze. Jak chcesz to Ci stworze. (za drobna oplata ;) ) Notabene kolejna mozliwosc na szara strefe - za ekstra oplata jeszcze Ci konto stworza...

#10 inktual27

inktual27
  • 139 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 March 2010 - 16:41

Włączyłem app store w swoim ipodzie touch i nie widze takiej funkcji. Wiecie coś o tym?

#11 revanmj

revanmj
  • 687 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 23 March 2010 - 17:42

Widocznie funkcja jest dostępna tylko z poprzez iTunes na PC lub Maku.

#12 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 23 March 2010 - 17:52

Jakie zero. Tak jakby byl problem stworzenia konta na dowolnym storze. Jak chcesz to Ci stworze.
(za drobna oplata ;) )
Notabene kolejna mozliwosc na szara strefe - za ekstra oplata jeszcze Ci konto stworza...

W sumie racja...

#13 mattis

mattis
  • 3 posts

Posted 24 March 2010 - 12:27

Wszystko jest pieknie dopoki nie kliknie sie na koncowe potwierdzenie dokonania zakupu gift kodu (przynajmniej u mnie ta funcjonalnosc nie dziala gdyz odrzuca mi platnosc). Nalezy zaznaczyc, ze nie mam problemow z normalnymi zakupami dla siebie samego. Czy wiecie o co moze chodzic? Czy ktos z Was sprobowal juz przeslac komus kod na konkretny produkt i mu sie udalo?

#14 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 24 March 2010 - 13:17

Sa ograniczenia dotyczace aplikacji z wymaganiami wiekowymi. Byc moze wlasnie taka aplikacje probujesz sprezentowac.

#15 mattis

mattis
  • 3 posts

Posted 24 March 2010 - 14:00

Sa ograniczenia dotyczace aplikacji z wymaganiami wiekowymi. Byc moze wlasnie taka aplikacje probujesz sprezentowac.

Nie probowalem to zrobic na kilku aplikacjach, ktore na pewno nie maja ograniczenia wiekowego. Ponadto poza wyslaniem kodu aplikacji komus jako prezent jest tez opcja wydrukowania tego kodu. W obu przypadkach 'credit card was declined'. Napisalem do supportu apple'a bo wyczytalem, ze przy kartach itunes ludzie za granica tez mieli podobne problemy.

#16 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 24 March 2010 - 14:05

Wszystko jest pieknie dopoki nie kliknie sie na koncowe potwierdzenie dokonania zakupu gift kodu

Czy ten kod to jest kod, którego nie można używać w polskim iTunes czy to coś innego?

#17 mattis

mattis
  • 3 posts

Posted 24 March 2010 - 14:25

Czy ten kod to jest kod, którego nie można używać w polskim iTunes czy to coś innego?

Powinno byc mozna. Nawet stoi napisane w T&C, ktore sie pojawiaja, ze kod jest do wykorzystania tylko w Polsce. Moi znajomi z zagranicy mieli podobny problem u siebie. chyba nie pozostaje nic innego jak czekac na odpowiedz od Apple support.

#18 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 24 March 2010 - 14:47

Szkoda, że nie można jakoś robić prezentów niezależnie od kraju. Już myślałem, że będzie się dało robić konkursy w aplikacji iPhonowej i nagrodą byłaby pewna kwota jaką zwycięzca mógłby wydać w AppStore. Zwycięzca podałby organizatorom konkursu jakie aplikacje wybiera i wkrótce dostałby kody do darmowego pobrania. No a tak to organizator musiałby mieć konta w AppStore we wszystkich krajach i organizować osobne konkursy dla każdego kraju. Trudno wymagać od zwykłego użytkownika AppStore żeby miał konto w AppStore nie ze swojego kraju.

#19 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5535 posts

Posted 24 March 2010 - 17:04

Zaraz opublikujemy na MyApple konkurs, w którym do wygrania będzie 5 egzemplarzy opisywanej gry. Po raz pierwszy kody będą przeznaczone nie dla użytkowników US App Store, tyko jego polskiej wersji. Wszystko dzięki funkcji wysyłania aplikacji w prezencie.

#20 damkaro

damkaro
  • 544 posts

Posted 15 April 2010 - 17:47

a tak wygląda jak dostaniemy jakąś aplikacje w prezęcie

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#21 GeGX

GeGX
  • 10 posts
  • SkądCieszyn, PL

Posted 15 April 2010 - 18:32

Jest tylko jeden, aczkolwiek wnerwiający problem. Chciałem kumplowi kupić jedna app, ale po wypełnieniu wszystkich pól kazał mi wybrać kartę, którą zapłacę. A ja np. mam jeszcze na koncie z 10$ ( z gift card), i nie mam możliwości użycia karty. A może coś ominąłem, i dlatego nie chce działać? spotkał się ktoś?

#22 Poklos

Poklos
  • 703 posts
  • Skądwarszawa

Posted 21 April 2010 - 09:17

A mojemu bratu to nie działa. Chciał mi coś podarować ino ja nie mam karty kredytowej :( i ciągle tylko wyskakuje mu taki komunikat :( a sam może sobie kupować aplikacje

#23 michal_ms

michal_ms
  • 15 posts

Posted 29 June 2010 - 18:52

Problem Chciałem zakupić znajomemu aplikacje. W piątek kupiłem grę dla niego używając opcji gift this app i wszystko poszło jak trzeba. Dzisiaj od rana próbuję kupić jeszcze jedną aplikacje temu samemu znajomemu w prezencie, za pierwszą otrzymałem już fakturę. Każda próba kończy się komunikatem na czerwono "your payment metod was declined. please enter another payment method". Na koncie na pewno mam kasę, dodatkowo sprawdzałem już na kilku aplikacjach, wynik zawsze ten sam. Logowałem się też na konto z innych urządzeń i w końcu na próbę zakupiłem również taką aplikację dla siebie, poszło bez komplikacji. Czy ktoś spotkał się z tym problemem, proszę o info i pomoc, może są jakieś limity zakupów. Pieniądze z konta za zakupy piątkowe zeszły dzisiaj rano, ale dostałem fakurkę za prezent już.

#24 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 29 June 2010 - 21:07

Dziwna sprawa. Ja robiłem 3 gifty i wszystko poszło dobrze.

#25 Gość_marco-polo_*

Gość_marco-polo_*

Posted 02 July 2010 - 22:45

Czy jest jakaś osoba na tym forum, która sprzedaje pojedyncze aplikacje z polskiego App Store?

4 user(s) are reading this topic

0 members, 4 guests, 0 anonymous users