Dzisiaj poleglem :| i potrzebuje pomocy.
Mam prace wielostronicowa w czystym K. Potrzebuje wypuscic pdfa, gdzie K bedzie zamieniony do konkretnego Pantone. Ja wiem, ze moge opisac specyfikacje do drukrani, ze praca ma byc wydrukowana w danym Pantone, ale chodzi o to, ze Pani akceptujaca prace chce koniecznie zobaczyc podklad na monitorze w kolorze Pantone. No i teraz klops. Bylem po prostu pewny, ze bede K mog sobie "zaliasowac" do konkretnego koloru i tu problem, bo wlasnie ze nie. Kolor dodatkowy da sie zlinkowac do innego, ale podstawowej palety CMYK nie :|
Ratujcie - moze ktos wie jak to zrobic, bo przrabianie 250 stron jest lekko meczace.
Mam porobione style akapitowe i tabel i tam sobie kolory podmienilem, ale niektore elementy wykorzystalem z przeslanych materialow pdf, ktore oczywiscie sa w czystym K a nie moge ich wyedytowac, bo nie mam PCtowych danych fontow!
Rece troche mi opadly.
Czy ktos wie jak zamienic najlepiej przy wypuszczaniu PDFa K na Pantone?
Przepraszam, ze troche namieszalem, ale mam nadzieje ze ten belkot bedzie zrozumialy :/
---- Dodano 21-03-2010 o godzinie 16:46 ----
p.s.
A moze w Acrobacie Pro mozna gdzies zmienic kolorystyke?
Wszystko bym wydrukowal do pdfa w czerni a zmiane koloru zrobic w Acrobacie?

K=100 do Pantone InDesign
Rozpoczęty przez
Bombee
, 21 mar 2010 14:30
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 21 marca 2010 - 14:30
Napisano 21 marca 2010 - 16:07
Napewno da to radę zrobić w pdf-ie używając PitStop-a ale czy sam Acrobat da radę, to nie wiem.
Napisano 21 marca 2010 - 16:15
Ok - w takim razie jak to zrobic za pomca PitStop-a.
Czy trial bedzie mial pelna funkcjonalnosc?
Napisano 21 marca 2010 - 16:32
ale przecież możesz zwyczajnie za pomocą funkcji find/change zrobić to w indesignie

Napisano 21 marca 2010 - 16:35
Nie wiem czy trial podoła.
1. Za pomocą Select Object zaznacz dowolny czarny objekt
2. Window -> Show Enfocus Global Change -> Color -> Change color i NEXT
3. W polu "from": Grab from Fill bądź Stroke
4. W polu "to": Grab from Repository
5. Color Library wybierasz paletę, a potem kolor, który Cię interesuje i NEXT
6. Wybierasz Complete Document i RUN
Napisano 21 marca 2010 - 16:36
nie odczytałem, że chcesz zmieniać w osadzonych pdfach :/
no to zostaje chyba tylko pit stop
Napisano 21 marca 2010 - 16:39
biskup, no wlasnie te pdfy to problem :|
kris, sciagam triala - zobaczymy.
Dzieki!
---- Dodano 22-03-2010 o godzinie 01:34 ----
Udalo sie!!!
kris85, wielkie dzieki!
W wersji PitStop Pro 09 update 2 w polaczeniu z Acrobatem 9.3.1 jest inaczej troche jak napisales, wiec moze krotko opisze jak (gdyby ktos kiedys szukal), a wiec:
- Wchodzimy w menu Plug-Ins/Enfocus PitStop Pro/Run Global Change... (lub skrot Alt+japco+G)
- Nastepnie wchodzimy w zakladke Standard/Color/ i klikamy 2x Convert to Color space
Tam sobie wybieramy do jakiej kolorystyki chcemy wyeksportowac nasz dokument.
W moim przypadku to:
- w zakladce convert all colors to wybralem Separation
- nastepnie klikamy w pipetke kolo kwadratu z kolorem i tam mamy mozliwosc wybrania palety Pantone i odpowiedniej farby.
- na sam koniec klikamy Save and Run.
Zrobione!
Jeszcze raz dziekuje!
Na "piechote" to by mi ze 2 dni zajelo
a i tak wszystkiego bym nie dal rady ze wzgledu na te osadzone pdfy :|
Szkoda, ze PitStop tyle kosztuje (600$), bo bym pewnie sobie sprawil, a jak sie okazuje pierwszy raz musialem skorzystac w mojej kilkuletniej "karierze" i mam nadzieje, ze wiecej nie bede musial
A moze ktos, kto przeczyta ten watek ma jakis inny sposob (tanszy lub calkiem free) na zmiane kolorystyki dokumentu z palety kolorow CMYK do Pantone?
Pozdrawiam!
kris, sciagam triala - zobaczymy.
Dzieki!
---- Dodano 22-03-2010 o godzinie 01:34 ----
Udalo sie!!!
kris85, wielkie dzieki!
W wersji PitStop Pro 09 update 2 w polaczeniu z Acrobatem 9.3.1 jest inaczej troche jak napisales, wiec moze krotko opisze jak (gdyby ktos kiedys szukal), a wiec:
- Wchodzimy w menu Plug-Ins/Enfocus PitStop Pro/Run Global Change... (lub skrot Alt+japco+G)
- Nastepnie wchodzimy w zakladke Standard/Color/ i klikamy 2x Convert to Color space
Tam sobie wybieramy do jakiej kolorystyki chcemy wyeksportowac nasz dokument.
W moim przypadku to:
- w zakladce convert all colors to wybralem Separation
- nastepnie klikamy w pipetke kolo kwadratu z kolorem i tam mamy mozliwosc wybrania palety Pantone i odpowiedniej farby.
- na sam koniec klikamy Save and Run.
Zrobione!
Jeszcze raz dziekuje!
Na "piechote" to by mi ze 2 dni zajelo

Szkoda, ze PitStop tyle kosztuje (600$), bo bym pewnie sobie sprawil, a jak sie okazuje pierwszy raz musialem skorzystac w mojej kilkuletniej "karierze" i mam nadzieje, ze wiecej nie bede musial

A moze ktos, kto przeczyta ten watek ma jakis inny sposob (tanszy lub calkiem free) na zmiane kolorystyki dokumentu z palety kolorow CMYK do Pantone?
Pozdrawiam!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych