Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Edytor LaTeX dla Maca

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Wilkolak

Wilkolak
  • 37 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 marca 2010 - 22:29

Poszukuję jakiegoś dobrego edytora (głównie nastawiony jestem na notowanie wykładów z matematyki, więc chciałbym mieć łatwy dostęp do funkcji związanych z notacją matematyczną) LaTeX dla OSX. Znajomy zafascynował mnie prędkością notowania na wykładzie z matematyki i czytelnością notatki przygotowanej w ten sposób. Korzystał z programu Kile pod Linuxa. Niestety nie potrafię znaleźć niczego o porównywalnej funkcjonalności.

#2 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 20 marca 2010 - 23:55

MacTeX - TeX Users Group
TeXlipse homepage - LaTeX for Eclipse
A nawet możesz mieć Kile na Maku - Project Symphony: Howto install KILE on Mac OS X natively

#3 darvark

darvark
  • 126 postów
  • SkądKielce

Napisano 21 marca 2010 - 09:42

Bardzo przyjemnym edytorem jest TexMaker. Znacznie bardziej intuicyjny niż nomyślny TexShop.

#4 Wilkolak

Wilkolak
  • 37 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 marca 2010 - 11:24

MacTeX - TeX Users Group
TeXlipse homepage - LaTeX for Eclipse
A nawet możesz mieć Kile na Maku - Project Symphony: Howto install KILE on Mac OS X natively

MacTeX jest jedynie systemem renderowania. Edytory w nim zawarte... są do niczego pod względem funkcjonalności. To tak jak pisać w notatniku.
Kile z kolei ciągnie za sobą całe KDE - nie da się go samego zainstalować.
O TeXlipse nie wiedziałem - dzięki, obejrzę.

Bardzo przyjemnym edytorem jest TexMaker. Znacznie bardziej intuicyjny niż nomyślny TexShop.

Dzięki, o coś takiego właśnie mi chodziło. :)

#5 Beyo

Beyo
  • 162 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 marca 2010 - 13:13

To wzbogaconą wersją texmakera jest TeXMakerX tyle że u mnie ma on pewien feler, nie wykrywa niektorych pakietow zainstalowanych np polyglossia i nie ma opcji "zgrania się" z systemem podobnie jak to się dzieje np na texniccenter z miktexem. Więć próbowałem w tym pisać ale chyba przejde z powrotem na TeXShop. Mam też zainstalowany Kile z macportów , tyle że musze uruchamiać go przez sudo w innym wypadku się wysypuje (programy KDE muszą mieć jeszcze wcześniej odpalony kdeinit jako root) - więc znow odpada. Potężnym środowiskiem jest emacs i AuCTeX ale trzeba opanować skróty klawiaturowe.Jest wersja na maca - AuqaMacs. No i zawsze możesz używac macvima z wtyczką latex-suite. Przy uzyciu innych wtyczek da się nawet zrobić coś jak IDE. Jesli masz zaciecie programistyczne możesz przeportować LeD - cala rzesza studentów pewnie Ci będzie biła potem poklony.

#6 Wilkolak

Wilkolak
  • 37 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 marca 2010 - 13:28

LeD jest tylko na windowsa, czy ja o czymś nie wiem..? W Vi fajnie się pisze jak jest czas. Na wykładzie jest to bitwa o ogień żeby jak najszybciej wtłuc kolejne równanie zanim zostanie starte. :P Kile próbowałem też przez porty zainstalować ale nie działał... sudo, tak? Ale chyba zrezygnuje, nie chce trzymać pół KDE dla jednego programu. Przyjrzę się temu TeXMakerX, dzięki.

#7 Beyo

Beyo
  • 162 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 marca 2010 - 13:33

No niestety z tym pol kde to prawda...alternatywnie mozna by sprobowac z macportów zrobic tylko DMG. Kod zrodlowy Kile jest otwarty, to głownie biblioteka QT4 i aż dziwne iż nikomu dotąd nie chciało się tego przeportować na Cocoa. Ja maca mam od niedawna i dopiero zaznajamiam się z XCode ale moze się kiedyś tym zajmę albo trzeba by jakąś grupę zalozyc na rzecz takiego projeku. Wtedy mielibyśmy tylko ikonkę do umieszczenia w "Applications" i caly ten stuff kde nie bylby trzymany aż tak widocznie. LeD jest wlasnie tylko na windowsa...nie wiem czy uda sie go skompilować natywnie na Macu. Jak uda cię skonfigurować ładnie TeXMakerX to daj znać :0

#8 Wilkolak

Wilkolak
  • 37 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 marca 2010 - 14:27

Byłoby miło. W sumie po kompilacji nie powinno być potrzebne nic więcej niż QT. Nie posiadam jednak żadnych umiejętności związanych z robieniem pakietów instalacyjnych.

Co do TeXMakerX... sam nie wiem. Coś mi w nim też nie działa i wydaje mi się, że on nie ma żadnej dodatkowej funkcjonalności ponad zwykłego TeXMaker'a.
Aktualnie działam na TeXMakerze (zwykłym, w wersji 1.9.9) Texmaker (free cross-platform latex editor)
i mam pod tym zainstalowany pakiet MacTeX i wszystko mi śmiga jak należy...

I odkryłem ciekawą rzecz. Applowski Grapher ma opcję eksportowania równań w formacie LaTeX. Bardzo przydatna rzecz - pełny wysiwyg do robienia równań + możliwość wklejenia wykresów.

#9 Beyo

Beyo
  • 162 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 marca 2010 - 18:40

No to jeszcze tylko jakieś GUI do pstricka lub Tikz i jesteśmy w domu. Ja przy okazji pisania pracy magisterskiej jeszcze klient SVN i np taka darmowa aplikacja svnX by trzymac rzeczy w zdalnym repozytorium. A co robienia grafiki z danych polecam linuxowy QTIPlot z macportów - funkcjonalnoscia nieco ustępuje Originowi ( co nie dziwi gdyż Origin jest dość mocno płatny ) ale podstawowe funkcje ma i da się nawet exportować wykresy do EPS. Pod windowsa był kiedyś programik LaTeX Draw ktory mogl eksportować do eepica,pstricks a rysowało się z myszki. ogólnie jak widać rozwiązan na rynku jest cała masa, sztuka zrobic tak by sie wszystko ze soba dogadywalo. Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych