Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mobilny internet w Ipod Touch

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 czehuziom

czehuziom
  • 82 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 marca 2010 - 19:27

Witam!
Ipod touch daje nam możliwość odbioru internetu za pomocą WiFi. Niestety w Polsce internet przez WiFi jest dosyć trudno dostępny (należy dodać, że ilość tzw. hot spotów rośnie). Widziałem tematy na forum, na których ludzie dopytywali się czy istnieje możliwość połączenia ipod'a z internetem mobilnym - czyli o możliwość posiadania na naszym ipodzie internetu prawie wszędzie (ograniczenie wynika jedynie z zasięgu operatora). Szukałem różnych info w internecie na ten temat i udało mi się znaleźć dogodne rozwiązanie. Niestety nie jest to tanie rozwiązanie. Należy zaopatrzyć się w modem MiFi. Ja zakupiłem modem o nazwie: Huawei E5830. Jest on dostępny na allegro za około 350 zł. Modem może działać na samej baterii do 5 godzin, oczywiste jest to, że można też z niego korzystać gdy jest podłączony do zasilania (gniazdko, komputer). Do zestawu dołączony jest kabel USB (do ładowania) oraz ładowarka (musiałem kupić przejściówkę na polskie gniazdko, bo mój model jest z UK). Modem nie jest ciężki (90 gram z baterią), z łatwością można nosić go w spodniach :) (myślę, że jest lżejszy od większości dostępnych komórek). Diody na ekraniku informują nas o poziomie naładowania baterii, zasięgu sieci, włączonej funkcji WiFi oraz połączeniu internetowym. Model, który zakupiłem miał zdjęty simlock, więc pasuje do niego każda karta z mobilnym internetem.
Dla mnie najwygodniejszą opcją był internet na kartę w playu. Internet mobilny jest potrzebny mi tylko do ipod'a więc nie widziałem sensu wiązania się lojalnościową umowa z operatorem. Starter kosztuje 19 zł (30 gr/1MB), w bonusie otrzymujemy dodatkowe 1 GB do wykorzystania. Doładowania wyglądają następująco za 30 zł otrzymujemy dodatkowo 2 GB (ważne 28 dni), za 50 zł 4 GB (ważne 56 dni). Wg mnie jest to najlepsza oferta na kartę, minusem jest zasięg internetu w Play oraz mniejsza prędkość (choć na ipod'a w zupełności to starczy). Co do zasięgu ja korzystam z internetu w miejscowościach gdzie Play działa bardzo dobrze. Polecam stronę Internet na kartę tam znajdziecie aktualne info o internecie na kartę (promocje, ceny, wady, zalety itp.). Jeżeli wybiorę się w podróż gdzie Play nie miałby zasięgu to kupię sobie starter jakiegoś innego operatora :)
Przed pierwszym użyciem producent zaleca ładowanie modemu przez 12 godzin. Obsługa modemu jest banalna, ja włożyłem swoją kartę sim i net już mi działał. W razie problemów, można skorzystać z programiku, którego instalka uruchamia sie po podłączeniu modemu do komputera. Można tam wybrać ręcznie sieć (play, orange, era itp.) oraz ustawić ręczną konfigurację modemu oraz sieci. Program umożliwia nam nadanie nazwy naszej sieci oraz zabezpieczenie jej hasłem.
Modem uruchamiamy przytrzymując przez 2 sekundy przycisk power. Następnie obok znajduje się przycisk do WiFi - przytrzymując go dłużej uruchamiamy WiFi na naszym modemie. Trzeci przycisk uruchamia połączenie internetowe.
Poniżej fotka tego modemu
Dołączona grafika

Ps. Jak coś nie jest jasne, albo po prostu macie jakieś pytanie to piszcie

#2 mikjan

mikjan
  • 23 postów

Napisano 18 marca 2010 - 20:40

Można też kupić program Joikuspot (bodajże na telefony z symbianem) za 8 euro i łączyć ipoda z internetem przez telefon komórkowy :D

#3 pkobierecki

pkobierecki
  • 1 239 postów

Napisano 19 marca 2010 - 12:29

to jest genialne rozwiązanie do samochodu, jeszcze lepiej jak się ma gniazdko zapalniczki w bagażniku, podłączasz to do gniazdka zasilania zapalniczki przez przejściówkę za parę zeta z Media Markt w bagażniku i zapominasz, a WIFI masz zawsze w samochodzie, radość pasażerów podczas podróży bezcenna. albo odpinasz od zasilania zapalniczki, do kieszeni kurtki i jazda na pieszo po mieście. :) super rozwiązanie.

#4 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 marca 2010 - 14:05

to jest świetne, z uwagi na iPada bez karty sim

#5 czehuziom

czehuziom
  • 82 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 marca 2010 - 15:15

Racja, w sumie tego typu rozwiązanie można zastosować z każdym urządzeniem, które obsługuje internet przez WiFi:)

#6 Zetor

Zetor
  • 624 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 marca 2010 - 11:26

Supre rozwiązanie. A jak się ma zabezpieczenie takiego internetu. Teraz korzystam z iplusa na abonament i nie uśmiecha mi się aby korzystały z internetu inne osoby, kiedy będe podłączony do wifi.

#7 CritiCalz

CritiCalz
  • 321 postów

Napisano 25 marca 2010 - 14:49

Boskie! Tylko czy nie ma takiego modemu w granicach 200 zł ? Bo za 350 zł to ja mogę mieć porządny router domowy ;(

#8 czehuziom

czehuziom
  • 82 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 marca 2010 - 17:14

Ciężko będzie znaleźć tańszy modem. Spróbuj poszukać w necie, może na Allegro trafi ci się okazja. Tego typu modem ma nazwę MiFi. Sieć wifi da się zabezpieczyć wiec jezeli zalozysz sobie na nią hasło i nikt poza toba nie będzie miał do niej dostępu. Sam mam hasło na swoją sieć wifi:) ps. Aktualnie pisze tego posta jadąc w autobusie:)

#9 lucar

lucar
  • 104 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 marca 2010 - 17:25

to jest genialne rozwiązanie do samochodu, jeszcze lepiej jak się ma gniazdko zapalniczki w bagażniku, podłączasz to do gniazdka zasilania zapalniczki przez przejściówkę za parę zeta z Media Markt w bagażniku i zapominasz, a WIFI masz zawsze w samochodzie, radość pasażerów podczas podróży bezcenna.

Jeszcze lepiej, dorzucasz GPS po BT, ładujesz TomToma z AppStore i masz dobry sat-nav w aucie (choć nie wiem, czy TomTom ma mapy na Polskę).

#10 micha_pl

micha_pl
  • 179 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 marca 2010 - 18:15

Genialne!!! Już szukam na allegro :) Szczególnie do samochodu na dłuższe podróże. czehuziom - możesz napisać coś więcej? Jak działa z maciem (konfiguracja)... Pozdrawiam

#11 shrek2oo7

shrek2oo7
  • 1 492 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 marca 2010 - 18:37

No z Maciem zapewne działa jak każdy router wifi ;) Wybierasz sieć w menubarze i gotowe.

#12 micha_pl

micha_pl
  • 179 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 marca 2010 - 18:39

o program do konfiguracji mi chodzi.... jak sieć wyszukać to wiem....

#13 czehuziom

czehuziom
  • 82 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 marca 2010 - 20:46

o program do konfiguracji mi chodzi.... jak sieć wyszukać to wiem....

Ja niestety nie mam Maca tylko ipod touch więc nie pomogę Ci :/

#14 CritiCalz

CritiCalz
  • 321 postów

Napisano 25 marca 2010 - 21:00

Gdzie można zdobyć najtaniej ten MiFi ? Na allegro jest za 350 zł, trochę dużo. Może z zagranicy ?

#15 czehuziom

czehuziom
  • 82 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 marca 2010 - 21:26

Szczerze mówiąc nie znalazłem tańszego modemu, dlatego kupiłem ten za 350 zł. Patrzyłem na ebay, ale cenowo wychodzi mniej więcej to samo. Sporo zastanawiałem się przed kupnem, bo jednak 350 zł to duża kwota, odmówiłem sobie paru rzeczy i zdecydowałem się na zakup. Nie żałuję tych 350 zł, ale rozumiem, że ta kwota dla niektórych może być po prostu nieosiągalna. Miejmy nadzieję, że jeżeli ktoś znajdzie jakiś tańszy modem MiFi to poda tutaj link.

#16 czehuziom

czehuziom
  • 82 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 kwietnia 2010 - 10:20

Po ponad miesiąca używania tego bezprzewodowego modemu MiFi z Ipod Touch muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony. Dostęp do internetu mam praktycznie wszędzie, jedyne co mnie może ograniczyć to zasięg danej sieci. Na razie korzystam z internetu na kartę w Play, bo wychodzi on najkorzystniej cenowo. Mieszkam w Poznaniu, więc problemów z zasięgiem w ogóle nie mam. Jak wyruszę w podróż pociągiem, to z zasięgiem w Play może być gorzej, ale co za problem kupić sobie starter za 20 zł na w Plusie :) Sam modem tak piszą w jego specyfikacji - działa na samej baterii 5 godzin. Myślę, że jest to bardzo dużo. Zresztą zakupiłem sobie dodatkową przenośną baterię, którą mogę kilkakrotnie naładować Ipod'a oraz właśnie ten modem (ładowanie przez kabel usb).

#17 CritiCalz

CritiCalz
  • 321 postów

Napisano 24 kwietnia 2010 - 21:19

A wiesz czy jakaś firma typu Era/Orange itd ma w swojej ofercie MiFi ?

#18 czehuziom

czehuziom
  • 82 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 kwietnia 2010 - 11:39

W PLUSIE sprawdź sobie taryfy i ceny tego modemu :)

#19 Purchawa

Purchawa
  • 53 postów
  • SkądAnastazew, Poland

Napisano 25 kwietnia 2010 - 22:24

HTC HD2 ma wbudowany router 3G/Wifi. Dziala dokladnie tak samo.

#20 asterisk

asterisk
  • 12 postów

Napisano 26 kwietnia 2010 - 20:09

A czy nie da się wykorzystać bluetooth i dzielić internet z telefonu na iPoda? Nie ukrywam, że noszenie 3 urządzeń na co dzień było by kłopotliwe, a właśnie internet przez bt był by dla mnie idealny

#21 czehuziom

czehuziom
  • 82 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 kwietnia 2010 - 20:38

Szczerze? Ten modem ani nie jest wielki ani też ciężki. Dla mnie kłopotem jest już prędzej noszenia ipod'a i telefonu razem, modem jakoś mi nie wadzi:) Co do Twojego pytania, wydaje mi się, że ciężko z tym będzie - sam pewnie wiesz jak ciężko o kompatybilność innych urządzeń przez bluetooth z ipod'em :) Jednak nie będę niczego na 100% negował, gdyż nie badałem dokładnie tego tematu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych