Ipod touch daje nam możliwość odbioru internetu za pomocą WiFi. Niestety w Polsce internet przez WiFi jest dosyć trudno dostępny (należy dodać, że ilość tzw. hot spotów rośnie). Widziałem tematy na forum, na których ludzie dopytywali się czy istnieje możliwość połączenia ipod'a z internetem mobilnym - czyli o możliwość posiadania na naszym ipodzie internetu prawie wszędzie (ograniczenie wynika jedynie z zasięgu operatora). Szukałem różnych info w internecie na ten temat i udało mi się znaleźć dogodne rozwiązanie. Niestety nie jest to tanie rozwiązanie. Należy zaopatrzyć się w modem MiFi. Ja zakupiłem modem o nazwie: Huawei E5830. Jest on dostępny na allegro za około 350 zł. Modem może działać na samej baterii do 5 godzin, oczywiste jest to, że można też z niego korzystać gdy jest podłączony do zasilania (gniazdko, komputer). Do zestawu dołączony jest kabel USB (do ładowania) oraz ładowarka (musiałem kupić przejściówkę na polskie gniazdko, bo mój model jest z UK). Modem nie jest ciężki (90 gram z baterią), z łatwością można nosić go w spodniach

Dla mnie najwygodniejszą opcją był internet na kartę w playu. Internet mobilny jest potrzebny mi tylko do ipod'a więc nie widziałem sensu wiązania się lojalnościową umowa z operatorem. Starter kosztuje 19 zł (30 gr/1MB), w bonusie otrzymujemy dodatkowe 1 GB do wykorzystania. Doładowania wyglądają następująco za 30 zł otrzymujemy dodatkowo 2 GB (ważne 28 dni), za 50 zł 4 GB (ważne 56 dni). Wg mnie jest to najlepsza oferta na kartę, minusem jest zasięg internetu w Play oraz mniejsza prędkość (choć na ipod'a w zupełności to starczy). Co do zasięgu ja korzystam z internetu w miejscowościach gdzie Play działa bardzo dobrze. Polecam stronę Internet na kartę tam znajdziecie aktualne info o internecie na kartę (promocje, ceny, wady, zalety itp.). Jeżeli wybiorę się w podróż gdzie Play nie miałby zasięgu to kupię sobie starter jakiegoś innego operatora

Przed pierwszym użyciem producent zaleca ładowanie modemu przez 12 godzin. Obsługa modemu jest banalna, ja włożyłem swoją kartę sim i net już mi działał. W razie problemów, można skorzystać z programiku, którego instalka uruchamia sie po podłączeniu modemu do komputera. Można tam wybrać ręcznie sieć (play, orange, era itp.) oraz ustawić ręczną konfigurację modemu oraz sieci. Program umożliwia nam nadanie nazwy naszej sieci oraz zabezpieczenie jej hasłem.
Modem uruchamiamy przytrzymując przez 2 sekundy przycisk power. Następnie obok znajduje się przycisk do WiFi - przytrzymując go dłużej uruchamiamy WiFi na naszym modemie. Trzeci przycisk uruchamia połączenie internetowe.
Poniżej fotka tego modemu

Ps. Jak coś nie jest jasne, albo po prostu macie jakieś pytanie to piszcie