Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

napisy .txt - brak polskich liter

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 ren

ren
  • 91 postów
  • SkądPłock / Warszawa

Napisano 15 marca 2010 - 18:39

witam, jestem nowa w świecie mac'a mam otóż problem z napisami - które zgrane zpłyty/pendrive'a nie posiadaja polskich liter tylko jakieś dziwne znaczki jak to naprawic?

#2 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 15 marca 2010 - 19:10

Jakim programem odtwarzasz ten film, że brak polskich znaków? Chyba już wszystkie obecnie radzą sobie z różnym kodowaniem.

#3 jackeill

jackeill
  • 640 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 15 marca 2010 - 19:20

Tak, ale trzeba to kodowanie zwykle ustawic w opcjach. To bardzo ciezka sprawa przeciez.

#4 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 15 marca 2010 - 19:40

Szczerze mówiąc mam Auto wszędzie i jakoś jeszcze nie miałem problemu ;)

#5 ren

ren
  • 91 postów
  • SkądPłock / Warszawa

Napisano 15 marca 2010 - 19:48

tzn aktualnie mam mac'a po formacie, ale wczesniej z zainstalowanymi kodekami w różnych programach odtwarzałam łącznie z tymi którzy uzytkownicy mac'ów polecali jako te, które 'każde napisy odtworzą' jackeill - no przepraszam bardzo, wybacz, że jestem nowa, nie znam jeszcze dobrze systemu, a na forum opcja suzkaj nic nie znalazłam

#6 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 15 marca 2010 - 19:59

Ale zaraz, masz problem z wszystkimi napisami, czy tylko z jednymi?

Zainstaluj VLC i w nim zobacz.

#7 ren

ren
  • 91 postów
  • SkądPłock / Warszawa

Napisano 15 marca 2010 - 21:13

z wszystkimi, w VLC też sa dziwne znaczki zamiast polskich liter. w ogóle jak je owtorze w notatniku (nie pamietamjak sie mac'owski odpowiednik nazywa) to juz tam sa dziwne litery, więc logicznie zakładam, że coś jest nie tak generalnie z odczytaniem, nie z samymi programami do video?

#8 Macmaniak

Macmaniak
  • 24 postów

Napisano 15 marca 2010 - 22:12

wchodzisz w vlc -> preferencje -> napisy i OSD -> zmieniasz na kodownanie domyslne - ISO-8859-2 preferowany jezyk polski i ew czcionke jaka lubisz ;) z polskimi znakami

#9 siamek

siamek
  • 55 postów

Napisano 16 marca 2010 - 00:02

czesc zmien sobie jezyk systemowy na polski > perferencje systemowe >jezyk i text > przeciagnij sobie polski jezyk jako pierwszy zainstaluj sobie VLC player to jest w sumie najlepszy player na maca . powinno wszystko smigac bez problemu pozdrawiam :)

#10 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 16 marca 2010 - 00:19

No właśnie może masz język systemowy ustawiony nie na polski, może dlatego coś VLC szaleje. Normalnie jeszcze się nie spotkałem żeby mi VLC nie rozpoznał dobrze kodowania polskich znaków w napisach, ale mam w systemie polski język może dlatego właśnie.

#11 ren

ren
  • 91 postów
  • SkądPłock / Warszawa

Napisano 17 marca 2010 - 16:15

sprawdziłam język - był polski, zainstalowałam Perian'a (po formacie jeszcze nie odtwarzałam, tzn. nie próbowałam, jedynie w TextEdicie otworzyłam i brakowało polskich liter). zainstalowałam Periana, VLC - ładnie odtwarza napisy, tylko mam inne pytanie - bo w TextEdicie nadal mam dziwne znaczki - ktoś wie czym to może być spowodowane?

#12 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 17 marca 2010 - 21:27

W TextEdit przy otwieraniu dokumentu można wybrać odpowiednie kodowanie znaków.

#13 ren

ren
  • 91 postów
  • SkądPłock / Warszawa

Napisano 18 marca 2010 - 16:53

hmm znalazłam jedynie 'opcje zachowywania html' i tak kodowanie, ale chyba nie o to chodzi?

#14 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 18 marca 2010 - 17:04

Nie wiem co znalazłaś, ale jak robisz Plik=>Otwórz to na dole masz "Kodowanie tekstu zwykłego", jeśli kodowania nie ma domyślnie na liście to wybierz "Dostosuj listę kodowań" i dodaj jakie kodowania potrzebujesz.

#15 ren

ren
  • 91 postów
  • SkądPłock / Warszawa

Napisano 18 marca 2010 - 19:06

Czy przy każdym jednorazowym otwieraniu muszę zaznaczyć kodowanie dane dla danego pliku? Zaznaczając przy okazji, że nie mam pojęcia które kodowanie wybrać ??

#16 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 18 marca 2010 - 19:09

Tak, automatycznie tego jak widzisz nie rozpoznaje.

Prawdopodobnie masz kodowanie windowsowe, czyli:
Środkowoeuropejski (Windows latin 2)
tak to tam jest nazwane w TextEdit.

Ale po co chcesz otwierać te napisy w TextEdit, skoro VLC radzi sobie bez problemu i film można oglądać.

#17 ren

ren
  • 91 postów
  • SkądPłock / Warszawa

Napisano 18 marca 2010 - 20:00

Chodzi mi o to, że jak kiedyś będę chciała owtorzyc jakiś plik .txt własnie z windowsa (i nie będą to napisy) to żebym wiedziała jak się tym posłużyć :) faktycznie - działa teraz wszystko ok - dziękuję bardzo za pomoc :))

#18 master89

master89
  • 126 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 lutego 2011 - 19:07

ja niestety mam nadale problem z tymi znakami, mimo waszych podpowiedzi co zrobić. Wysylam screeny, jakby ktoś cos wiedział jak ot naprawić proszę o pomoc. ps. sory za jakosc screenow. na pierwszym chcailem pokazac bledy w znakach, ale na drugim widac wszusykie opcje kodowania w TextEDIT

#19 GIZIU

GIZIU
  • 923 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 lutego 2011 - 14:19

Witam wszystkich. Ja z kolei nie mam polskich znaków w Moviest. Czy ktoś wie czym może to być spowodowane ? Z góry dzięki za pomoc.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych