Instalacja i uruchamianie z karty SD
Posted 13 March 2010 - 12:53
Posted 13 March 2010 - 14:14
Posted 13 March 2010 - 14:23
YouTube - Macworld Video: Create a SD card startup disk
Create an SD card startup disk for the new MacBook Pros | Laptop | Macworld Video | Macworld
Posted 13 March 2010 - 14:31
Posted 13 March 2010 - 15:46
Posted 13 March 2010 - 15:51
Posted 13 March 2010 - 16:02
Ale co na niej będzie jak wystartuję system ?Karta z prawidłowym bootowalnym obrazem będzie dla Maca wyglądać i działać jak "normalna" płytka systemowa........
Z filmiku wynika, że instaluję na karcie cały system.
Jak w finderze kliknę katalog domowy, to co zobaczę ? katalog z HD czy nowy domowy na SD
I czy po starcie z płytki pojawi się proces rejestracji systemu ??
Posted 13 March 2010 - 16:09
Posted 13 March 2010 - 16:14
Posted 13 March 2010 - 16:23
Posted 13 March 2010 - 16:23
"Jak wystartujesz z karty - to tak jakbyś*uruchamiał instalację systemu z płyty."
Chyba nie. Na płycie są jakieś tam narzędzia + możliwość instalacji systemu na dysku HD.
Ale nie sam system w wersji "live"
Z filmu wynika, że tworzę nie płytę startową tylko INSTALUJĘ z płyty system na dysku/karcie SD, którą wcześniej przygotowałem tak by z niego mógł wystartować dowolny mak na intelu (GUID).
Tak więc po starcie powinienem dostać normalnie działający system, zarejestrować go itd.
A HD przypuszczalnie będzie widziany jak drugi dysk z danymi na danej stacji.
---- Dodano 13-03-2010 o godzinie 18:30 ----
Ograniczoną, ale do ilu cykli ? setek tysięcy ??Tu się zgodzę - z karty lub wogóle napędu flash system powinno się stawiać raz na jakiś czas lub w sytuacji awaryjnej, gdyż nośniki te mają niestety ograniczoną liczbę cykli zapis/odczyt. Po przekroczeniu tej liczby dane przepadają, a nośnik flash nadaje się jedynie do kosza.
Przecież na tego typu pamięci niektórzy dają 5 lat gwarancji czy nawet wieczyste.
Chyba dłużej wytrzyma flash niż dysk mechaniczny. Albo i się mylę ?
W kamerach, aparatach pracują latami.
Posted 13 March 2010 - 16:41
Posted 13 March 2010 - 16:48
Tylko weź pod uwagę, że aparatu nie używasz przez cały dzien i dane nie są zapisywane w sposób ciągły. Pracując z OS X taki dysk będzie stale pracował choćby używająć pamięci wirtualnej.
Moim zdaniem taki dysk SD jest dobry jako dysk ratunkowy z narzędziami
No jakże...
A ssd w mb air ? czy to nie flash
o iPhone nie wspomnę
Posted 13 March 2010 - 17:44
do madmax332
"Jak wystartujesz z karty - to tak jakbyś*uruchamiał instalację systemu z płyty."
Chyba nie. Na płycie są jakieś tam narzędzia + możliwość instalacji systemu na dysku HD.
Ale nie sam system w wersji "live"
Z filmu wynika, że tworzę nie płytę startową tylko INSTALUJĘ z płyty system na dysku/karcie SD, którą wcześniej przygotowałem tak by z niego mógł wystartować dowolny mak na intelu (GUID).
Tak więc po starcie powinienem dostać normalnie działający system, zarejestrować go itd.
A HD przypuszczalnie będzie widziany jak drugi dysk z danymi na danej stacji.
---- Dodano 13-03-2010 o godzinie 18:30 ----
Ograniczoną, ale do ilu cykli ? setek tysięcy ??
Przecież na tego typu pamięci niektórzy dają 5 lat gwarancji czy nawet wieczyste.
Chyba dłużej wytrzyma flash niż dysk mechaniczny. Albo i się mylę ?
W kamerach, aparatach pracują latami.
1. Źle mnie zrozumiałeś - na karcie SD tworzy się bootowalny obraz więc siłą rzeczy musi się on "zainstalowac" po jego uruchomieniu.
2. Nie wiem ile - w każdym razie podlega takim samym prawom jak inne pamięci flash.
3. Gwarancja na flash dotyczy jedynie bezawaryjnej pracy w określonym czasie. Wada musi wystąpić jedynie z winy producenta. Nikt z nich nie określi jasno przecież na ile dysk ma wystarczać w sensie żywotności - dlatego zasłaniają się "wieczystą". Resztę zagadnienia wyjaśnił @felippe.
4. Opłacalność tylko samego bootowania systemu z zalecanej w filmiku karty jest kontrowersyjna - wersja 16GB kosztuje nieco ponad 300 złotych, a podejrzewam że wolniejsze nie wchodzą w grę, bo mniejsze na pewno.
Posted 13 March 2010 - 18:00
Firma Delkin w swoich najlepszych pamięciach oferuje średni czas bezawaryjnej pracy 3 miliony godzin.
na stronie Kingston-a zaś:
"For Multi-Level Cell (MLC) Flash, up to 10,000 write cycles per physical sector. For Single-Level Cell (SLC) Flash, up to 100,000 write cycles per physical sector.
According to Toshiba, the inventor of Flash memory: “the 10,000 cycles of MLC NAND is more than sufficient for a wide range of consumer applications, from storing documents to digital photos. For example, if a 256-MB MLC NAND Flash-based card can typically store 250 pictures from a 4-megapixel camera (a conservative estimate), its 10,000 write/erase cycles, combined with wear-leveling algorithms in the controller, will enable the user to store and/or view approximately 2.5 million pictures within the expected useful life of the card.”1
For USB Flash drives, Toshiba calculated that a 10,000 write cycle endurance would enable customers to “completely write and erase the entire contents once per day for 27 years, well beyond the life of the hardware.”
SLC Flash based-products, typically found in Kingston’s Elite ProTM/Ultimate Flash cards and DataTraveler II, II Plus – Migo Edition and Secure / Secure – Privacy Edition USB Flash drives, offer both high performance and high endurance."
Cytat z : http://www.kingston....ashMemGuide.pdf
Posted 13 March 2010 - 18:17
Posted 13 March 2010 - 20:15
4. Opłacalność tylko samego bootowania systemu z zalecanej w filmiku karty jest kontrowersyjna - wersja 16GB kosztuje nieco ponad 300 złotych, a podejrzewam że wolniejsze nie wchodzą w grę, bo mniejsze na pewno.
Ta karta z filmiku to class 6
Obecnie między 300 a 400 zł można już kupić class 10, 32 gb
Ale pomijając cenę widziałbym 2 aspekty:
Pierwszy - szybkość startu i pracy systemu na karcie SD - może być szybszy lub wolniejszy, lub bez różnicy; do przetestowania
Drugi - niezależny system, niezależne dane na tym samym sprzęcie; nawet kwestie bezpieczeństwa tych danych.
Np. ja mam jednego laptopa. I w pracy i w domu.
80% dysku to prywatne filmy, zdjęcia, muzyka. A służbowe dane zajmują nie wiele bo to głównie dokumenty.
W zasadzie zmieściłbym to z systemem na na takiej karcie 32 GB.
W pracy korzystam z monitora, więc nawet ta wystająca karta mi nie przeszkadza.
Kończę pracę zamykam system, wyciągam kartę, wkładam do kieszonki i.. zapominam o pracy
Padł sprzęt ?? przekładam kartę i mam system (oczywiście kopie TM też mam)
Posted 13 March 2010 - 20:24
Posted 13 March 2010 - 21:27
Posted 13 March 2010 - 21:38
Posted 13 March 2010 - 21:54
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users