Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[BETA] Adium 1.0 bXX

• This topic is locked This topic is locked
125 replies to this topic

#26 frycu

frycu
  • 242 posts
  • SkądKrosno/Kraków

Posted 23 December 2006 - 19:06

To tak jakby na własne życzenie, z byle powodu nie znajduje się w nazwie słowo Beta ;)

hm... czy byle powod to jest nie obslugiwanie statusow i osob niewidocznych w wersji nie beta...

#27 elrobsono

elrobsono
  • 1516 posts
  • SkądBarcelona, ES

Posted 23 December 2006 - 23:45

Słuchajcie, już po raz 2 mi zniknęły kontakty. Za 1 razem jakeiś magiczne przeinstalowywanie pomogło. Lista sie zaimportowała z serwera. Można jakoś wywołać ten import bo piszecie, że ja importowaliście, w jaki sposób??

#28 Hex

Hex
  • 2660 posts
  • SkądGdańsk

Posted 23 December 2006 - 23:48

Plik->Rozłącz: "Nr.GG"->Download Buddylist from server.
  • elrobsono likes this

#29 elrobsono

elrobsono
  • 1516 posts
  • SkądBarcelona, ES

Posted 23 December 2006 - 23:54

Dzięki wielkie, nie mogłem tego znaleźć, bardzo mi pomogłeś.

#30 Adams78

Adams78
  • 158 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 December 2006 - 01:59

Pieknie, beta 18 wywalala sie dosc czesto, update do beta 19 i ... po kontaktach. Nie ma! Download tez nie dziala, download z pliku nie dziala ... nic nie dziala :/ beta 17 byla najlepsza.

#31 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 24 December 2006 - 06:49

Po updejcie do 19 zona mnie zaalarmowala, kontakty jej zniknely. Pomoglo dopiero wklepanie reczne :evil: Nienawidze tego programu. Nienawidze tez Kadu. Ogolnie nienawidze GG. :/ :evil:

#32 Maku

Maku
  • 322 posts
  • SkądGdańsk

Posted 24 December 2006 - 07:32

Nie trzeba było wklepywać, plik/ rozłącz "numer gg"/ download buddylist from server i działa ;) Pojawiły się też inne opcje ;) Ja coraz bardziej kocham Imaca, zwłaszcza po tym jak odkryłem jak w Adium dodać fotki do kontaktów, super wybiera się rozmowy z docka :D

#33 frycu

frycu
  • 242 posts
  • SkądKrosno/Kraków

Posted 24 December 2006 - 09:28

Pieknie, beta 18 wywalala sie dosc czesto, update do beta 19 i ... po kontaktach. Nie ma! Download tez nie dziala, download z pliku nie dziala ... nic nie dziala :/ beta 17 byla najlepsza.

dokladnie tez tak mysle;)
chociaz jak juz uda cie sie zebrac liste do kupy to chodzi stabilnie i bez zadnych zastrzezen...
miejmy nadzieje ze sie wiecej cos takiego nie powtorzy i bedzie coraz lepiej:)

#34 Adams78

Adams78
  • 158 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 December 2006 - 11:57

Tja, wlasnie recznie wklepalem kontakty, oby pierwszy i ostatni raz :D Na cale szczescie historia rozmow zostala nienaruszona, uff ...

#35 equinoxe

equinoxe
  • 4721 posts
Posted 24 December 2006 - 13:38

z niecierpliwością czekamy na wersję 20 ]:-> (będąc leniuszkiem wklepałam sobie tylko ostatnie kontakty z historii....)

#36 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 24 December 2006 - 15:18

Nie trzeba było wklepywać, plik/ rozłącz "numer gg"/ download buddylist from server i działa ;)

Fajnie, ze Ci zadzialalo ale mnie niestety nie. Wczesniej w tym watku tez juz ktos pisal, ze nie zawsze dziala.

#37 bejo

bejo
  • 176 posts
  • SkądBrzozów / Kraków

Posted 24 December 2006 - 21:36

Widze ze powazne problemy z natywna obsluga gg w adium... Wiem, ze to nie jest rozwiazanie, ale transporty jabberowe dzialaja pieknie, wiec moze lepiej bylo by sie przeniesc... No ale nie o tym chcialem. Mam pytanko o to jak wyglada u Was obluga statusow/opisow w jabberze w adium. 1. Czy uzywajac transportu GG (jabber) da sie zmusic adium do wyswietlania opisow dla niewidocznych osob? 2. Czy da sie jakos ustawic wlasny status off-line z opisem w adium?

#38 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 24 December 2006 - 21:40

1. Czy uzywajac transportu GG (jabber) da sie zmusic adium do wyswietlania opisow dla niewidocznych osob?

U mnie wyswietla bez ustawiania. Moze to zalezy u skorki, moze od szczescia :) Ale dziala.

2. Czy da sie jakos ustawic wlasny status off-line z opisem w adium?

Tylko jak zagadasz do transportu, u mnie gg.chrome.pl. Piszesz st [tresc] i masz ten opis niezaleznie od tego czy jestes polaczony czy nie. Inaczej sie nie da.

#39 klem

klem
  • 34 posts

Posted 24 December 2006 - 21:55

Ja proponowałbym wysztkicm przenosiny na tranport jabber'owy na którymś z ogólnodostępnych serwerów typu: jabber.autocom.pl oraz chrome.pl.
Listę znaleźć można na:
http://www.jabberpl....wery/Spis?v=awv
Opis tworzenia konta i rejestracji w transporcie gg:
http://jabber.autoco...ndex.php?page=2
Przy czym najlepiej używać do tego Psi - bardzo popularnego komunikatora na Win, Linux'y i MacOSX'a:
http://psi.affinix.com/
Kontakty z gg najłatwiej przenieść przy użyciu tzw. konwertera Chomika:
http://chomik.eu.org/jabber/index.php - chwilowo nieczynny, lecz gdy wstanie będzie bardzo pomocny. Niestety będziecie potrzebowali dodatowej maszyny z win lub linuxem aby przygotować roster z gg w formie pliku tekstowego.

Edit: Znalazłem po chwili stronę trochę rozszerzaącą zagadnienie transferu kontaktów z gg:
http://www.jabberpl....ntaktowGG?v=zyp

#40 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 posts

Posted 24 December 2006 - 22:45

Pieknie, beta 18 wywalala sie dosc czesto, update do beta 19 i ... po kontaktach.

Kurcze widzę że nie tylko ja jestem takim szczęśliwcem ;( Czy to oznacza że kontaktów już nie ma i muszę je na nowo wpisać?

#41 bejo

bejo
  • 176 posts
  • SkądBrzozów / Kraków

Posted 25 December 2006 - 01:35

U mnie wyswietla bez ustawiania. Moze to zalezy u skorki, moze od szczescia :) Ale dziala.

To moze pochwal sie jakas masz skorke? :)

Tylko jak zagadasz do transportu, u mnie gg.chrome.pl. Piszesz st [tresc] i masz ten opis niezaleznie od tego czy jestes polaczony czy nie. Inaczej sie nie da.

No to nie fajnie, w PSI sie dalo ustawic normalnie z menu opis dla statusu off-line. Chyba napisze ticketa w tej sprawie...

#42 Adams78

Adams78
  • 158 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 December 2006 - 01:41

Kurcze widzę że nie tylko ja jestem takim szczęśliwcem ;( Czy to oznacza że kontaktów już nie ma i muszę je na nowo wpisać?

Na to wychodzi. Na cale szczescie kontakty te mam jeszcze w Kadu (na wszelki wypadek), Spik i GG7 + kopia w plikach. NIe zgine, ale niespodzianek ze znikajacymi kontaktami nie trawie. Przed beta20 dwa razy zastanowie sie czy zrobic update. A soon wersja finalna :D

#43 frycu

frycu
  • 242 posts
  • SkądKrosno/Kraków

Posted 25 December 2006 - 09:21

No to nie fajnie, w PSI sie dalo ustawic normalnie z menu opis dla statusu off-line. Chyba napisze ticketa w tej sprawie...

nie wiem czy dobrze rozumie, ale chcesz usatwic status w Adium jak jestes offline?
to czemu nie mozna stara metoda? czyli dajesz Custom.... wpisujesz co chcesz i zaznaczasz Offline...

#44 woocash

woocash
  • 1627 posts

Posted 25 December 2006 - 13:19

Hmmm, czy bug związany z gubieniem listy kontaktów GG i potrzebą jej każdorazowego pobierania przy restarcie programu jest zgłoszony i będzie naprawiony?

#45 bejo

bejo
  • 176 posts
  • SkądBrzozów / Kraków

Posted 25 December 2006 - 19:00

nie wiem czy dobrze rozumie, ale chcesz usatwic status w Adium jak jestes offline?
to czemu nie mozna stara metoda? czyli dajesz Custom.... wpisujesz co chcesz i zaznaczasz Offline...

Dobrze rozumiesz. Niestety u mnie nie ma mozliwosci ustawienia takiego opisu w Adium. W oknie Custom Status moge wybrac z listy stanow tylko:
- Available
- Free for chat
- Away
- Do not disturb
- Extended away
- Invisible
Nie ma natomiast stanu off-line (czy jak on sie tam powinien nazywac...). Moja wersja Adiuma to 1.0b18

#46 frycu

frycu
  • 242 posts
  • SkądKrosno/Kraków

Posted 25 December 2006 - 22:35

hm.. to dziwne bo jak mam 1.0b 19 i jest... moze zapisz kontakty w pliku i zrob updejt:)

#47 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 25 December 2006 - 22:42

hm.. to dziwne bo jak mam 1.0b 19 i jest...
moze zapisz kontakty w pliku i zrob updejt:)

Zgadza się. U mnie też jest :)

Dołączona grafika

#48 bejo

bejo
  • 176 posts
  • SkądBrzozów / Kraków

Posted 25 December 2006 - 23:44

Zrobilem update do b19 i dalej nic, nie mam mozliwosci wyboru statusu Offline :(. Konto jabbera mam na chrome.pl i tam tez korzystam z transportu GG. Nie uzywam zadnego innego protokolu w Adium. Moglibyscie napisac gdzie macie konta, transporty, jakich protokolow uzywacie i ew. cokolwiek innego co moze miec tutaj znaczenie? Dzieki!

#49 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 25 December 2006 - 23:48

Ja używam GG wbudowanego w Adium, konta .mac i konta jabbera z MyApple. I jak widać - działa.

#50 Hex

Hex
  • 2660 posts
  • SkądGdańsk

Posted 27 December 2006 - 03:12

Jak by ktoś miał dalej problemy z pobraniem tych kontaktów, to może ta wersja coś pomoże
AdiumX 1.1svn (INTEL) z wczoraj.
zaleca się zrobić kopię ~/Library/Application Support/Adium 2.0 ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users