Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jakie klawisze? Korg SP-250, Yamaha P-85 czy coś innego?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 11 marca 2010 - 01:59

Hej!

Trochę offtopicowo, ale to dla mnie w tym momencie istotna kwestia ;) Oczywiście ze swoim pytaniem nie ograniczam*się*do MyApple, ale też przetrząsam fora dedykowane muzykom...

Chcę kupić klawisze w cenie do 3 tysięcy (jeśli kwota miałaby być wyższa, muszę*mieć pewność, że różnica w cenie będzie warta kombinowania dodatkowej gotówki).

Pogrywam w stronę jazzu, bluesa, ale też muzyki klasycznej. Poziom raczej średnio-zaawansowany.

Cechy dla mnie ważne to przede wszystkim brzmienie piano klasycznego (fortepianu), nie interesują mnie duperele w stylu piana elektrycznego, klawesynów, smyków, stringów, itd. Jeśli będę miał potrzebę ich użyć to przestawię się na zestaw midi.

Klawisze muszą być przenośne, ale nie jest to główne kryterium oceny, więc to, że jedne ważą więcej, drugie mniej, nie ma dla mnie większego znaczenia. Po prostu odpadają wszystkie „duże” modele przypominające wyglądem „prawidziwe” piano.

Ważne jest dla brzmienie wbudowanych głośników, gdyż to z nich będę w większości przypadków korzystał podczas ćwiczenia i pogrywania. Równie ważne jest dobrej jakości wyjście audio w czasie koncertowania czy nagrywania. Mniej ważne jest brzmienie na słuchawkach.

Po researchu internetowym, zainteresowałem się głównie dwoma produktami:
Korg SP-250 i Yamaha P-85.

Po „obejrzeniu” ich na Allegro i Youtube skłaniam się w stronę Korga. Ma ktoś porównanie? Opinie? Może jakiś Roland do kolekcji, bo w nich się zupełnie nie orientuję, a kto wie czy nie przeoczyłem jakiejś perełki? Oczywiście w najbliższym czasie obskoczę sklepy muzyczne, żeby samemu przekonać się o ich jakości, ale wiem, że będąc „podjarany” nie będę*podejmował decyzji w stu procentach obiektywnie ;)

Z góry dzięki za odpowiedzi, będą dla mnie bardzo cenne.
Pozdr.

---- Dodano 11-03-2010 o godzinie 02:00 ----
Acha, nie piszę o takich rzeczach jak twarda klawiatura z dobrą dynamiką, bo to chyba oczywistość ;)

#2 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 marca 2010 - 07:21

youtube to chyba tylko poglądowo - bo przecież nie słyszysz jak grają na "żywo" i z reguły to co goście nagrywają to idzie przez kabelek :)

Mnie urzekł ten gość, a właściwie jego gra YouTube - Transformers Theme - Arrival to Earth (piano)

Sam mam Yamahę CLP370 i musze powiedzieć tak - klawisze OK, z prawdziwego drewna, porządnie wyważone, ale od pewnego czasu coś w niektórych partiach "pstryka" gdy je naciskam. Poza tym dźwięk fortepianu nie zwala mnie z nóg i muszę grać na GrandPiano2 z Wariacją. Wtedy dźwięk spełnia (częściowo) moje oczekiwania. GrandPiano1 jest jakby przytłumiony. Nie wiem, czy to dotyczy wszystkich modeli Yamahy, ale jeśli tak, to ja odradzam. Być może Korg, albo jakiś Roland byłby lepszy.

Najlepiej przejść się do sklepu i obcykać samemu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych