synchronizacja iCal -> google calendar
Napisano 09 marca 2010 - 18:49
w czym problem? jesli pracuje na moim kalendarzu ical moge dodawac pliki do wydarzen i bardzo mi zależy na tej funkcjonalności, bo gdy mam dodane kalendarze googla jako delegatów to takiej mozliwosci nie mam (dosc jasne dlaczego, a niby gdzie miałyby wedrowac te pliki? do google docs? bylo by dobrze ;-)). Wiec chce dodawc spotkania, pliki, itp do klendarza iCal i aby on sie synchronizowal z kalendarzem googla.
Napisano 10 marca 2010 - 15:53
Napisano 10 marca 2010 - 15:59
Napisano 10 marca 2010 - 16:16
Let me google that for you
Napisano 10 marca 2010 - 16:36
Hasło:**********
Wpisz następujące dane w polu URL konta:
https://www.google.c...@gmail.com/user
i działa sprawdzone

po angielsku proszę:
- Open Apple iCal, go to Preferences and then the Accounts tab.
- Click on the + button to add an account.
- Under Account Information, enter your Google Account username and password.
- Under Server Options, add the following URL:
https://www.google.c...DOMAIN.COM/user

Napisano 10 marca 2010 - 18:36
Napisano 10 marca 2010 - 18:44
Napisano 10 marca 2010 - 19:29
też jestem ciekaw.
Czego jesteś ciekaw? Bo chyba nie tego czego dotyczy temat bo rozwiązanie wyżej padło.
Napisano 10 marca 2010 - 20:43
Czego jesteś ciekaw? Bo chyba nie tego czego dotyczy temat bo rozwiązanie wyżej padło.
macieks72 mozesz mi powiedziec czego nie rozumiesz w pytaniu? skoro twierdzisz ze odpowiedz padla?
Napisano 10 marca 2010 - 20:48
Napisano 10 marca 2010 - 20:49
Napisano 10 marca 2010 - 21:13
1. tworzymy kalendarz w iCal: Plik -> Nowy kalendarz -> Na moim Macintoshu
zostanie utworzony systemowy kalendarz w grupie "KALENDARZE"
2. odznaczamy wszystkie kalendarze oprócz nowo utworzonego.
3. dodajemy nowe wydarzenie obojętnie gdzie ale w nowym kalendarzu
4. mamy możliwość dodania pliku do wydarzenia: załączniki: dodaj plik
i to jest to co yahuto lubi najbardziej ;-)
5. tworzymy nowy kalendarz wg opisu wyżej, obojętnie czy z 3 czy z 5 tego postu
6. utworzy się nam nowy kalendarz (nazwa pobrana z google calendar) w grupie kalendarzy o nazwie takiej jak nasz adres email ( u mnie yahuto@gmail.com)
7. tworzymy nowe wydarzenie w tym kalendarzu .... i nie mamy możliwości dodania pliku (brak takiej opcji)
Ja chce dodawać wydarzenia do pierwszego kalendarza - na moim Macintoshu (dodawać plik, pliki) ale aby ten kalendarz synchronizował się z google calendar gdyż ten jest w moim przypadku raczej "zdeformowanym odbiciem lustrzanym google calendar w sieci". Gdy dodajemy wydarzenie bezposrednio - przez strone www do google calendar to tez mam mozliwosc dodania pliku - z google docs niestety, ale to juz cos. Czyli mozemy dodawac pliki do wydarzen ale osobno w kazdym kalendarzu natomiast jak chce synchronizowac to juz takiej opcji nie ma ;-(
Napisano 10 marca 2010 - 21:27
Dlaczego? Znowu odpowiedz krótka: google calendar nie obsługuje załączanych plików i nic z tym nie zrobisz.
Żeby dwa urządzenia/programy/usługi się w pełni synchronizowały muszą mieć dokładnie takie same możliwości, tutaj jak widać iCal ma możliwość dodawania plików, ale już kalendarz google nie.
Napisano 10 marca 2010 - 21:38
Napisano 10 marca 2010 - 21:40
Napisano 17 maja 2010 - 13:39

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych