Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

synchronizacja iCal -> google calendar

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 yahuto

yahuto
  • 323 postów
  • SkądŁódź

Napisano 09 marca 2010 - 18:49

witam wiele czytałem na podobny temat na tym forum lecz interesuje mnie dokladnie jedna rzecz. jak ustawic bez software firm trzecich synchronizacje mojego kalendarza w iCal (DOKLADNIE KALENDARZA ICAL) z kalendarzem(ami) googla?
w czym problem? jesli pracuje na moim kalendarzu ical moge dodawac pliki do wydarzen i bardzo mi zależy na tej funkcjonalności, bo gdy mam dodane kalendarze googla jako delegatów to takiej mozliwosci nie mam (dosc jasne dlaczego, a niby gdzie miałyby wedrowac te pliki? do google docs? bylo by dobrze ;-)). Wiec chce dodawc spotkania, pliki, itp do klendarza iCal i aby on sie synchronizowal z kalendarzem googla.

#2 pinkElephant

pinkElephant
  • 68 postów
  • SkądKalisz

Napisano 10 marca 2010 - 15:53

też żem ciekaw.

#3 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 356 postów

Napisano 10 marca 2010 - 15:59

Preferences -> Accounts -> '+' -> Account type: Google O to chodzi? Chyba, że źle zrozumiałem, bo nie za bardzo wygodnie czyta się nieskładne wywody bez znaków przestankowych.

#4 jackeill

jackeill
  • 640 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 10 marca 2010 - 16:16

Nie mam pojecia skad google jest tak popularne, skoro wiekszosc go nie uzywa?

Let me google that for you

#5 basili

basili
  • 51 postów
  • SkądChorzów, Poland, Poland

Napisano 10 marca 2010 - 16:36

Uzytkownik:nazwakonta
Hasło:**********
Wpisz następujące dane w polu URL konta:
https://www.google.c...@gmail.com/user

i działa sprawdzone :)

po angielsku proszę:
  • Open Apple iCal, go to Preferences and then the Accounts tab.
  • Click on the + button to add an account.
  • Under Account Information, enter your Google Account username and password.
  • Under Server Options, add the following URL:
    https://www.google.c...DOMAIN.COM/user
Jackeil mnie ubiegł :)

#6 pinkElephant

pinkElephant
  • 68 postów
  • SkądKalisz

Napisano 10 marca 2010 - 18:36

też jestem ciekaw.

#7 yahuto

yahuto
  • 323 postów
  • SkądŁódź

Napisano 10 marca 2010 - 18:44

czy to naprawde jest trudne do zrozumienia?

#8 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 10 marca 2010 - 19:29

też jestem ciekaw.

Czego jesteś ciekaw? Bo chyba nie tego czego dotyczy temat bo rozwiązanie wyżej padło.

#9 yahuto

yahuto
  • 323 postów
  • SkądŁódź

Napisano 10 marca 2010 - 20:43

Czego jesteś ciekaw? Bo chyba nie tego czego dotyczy temat bo rozwiązanie wyżej padło.

macieks72 mozesz mi powiedziec czego nie rozumiesz w pytaniu? skoro twierdzisz ze odpowiedz padla?

#10 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 10 marca 2010 - 20:48

W 3 i 5 poście padła odpowiedź (dwa rozwiązania) moim zdaniem, a jak nie o to chodzi to sorry.

#11 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 10 marca 2010 - 20:49

Ja też myślałem, że odpowiedź padła. Chodziło o synchronizację kalendarza google z systemowym.

#12 yahuto

yahuto
  • 323 postów
  • SkądŁódź

Napisano 10 marca 2010 - 21:13

ok, no to po kolei ;-) :
1. tworzymy kalendarz w iCal: Plik -> Nowy kalendarz -> Na moim Macintoshu
zostanie utworzony systemowy kalendarz w grupie "KALENDARZE"
2. odznaczamy wszystkie kalendarze oprócz nowo utworzonego.
3. dodajemy nowe wydarzenie obojętnie gdzie ale w nowym kalendarzu
4. mamy możliwość dodania pliku do wydarzenia: załączniki: dodaj plik
i to jest to co yahuto lubi najbardziej ;-)
5. tworzymy nowy kalendarz wg opisu wyżej, obojętnie czy z 3 czy z 5 tego postu
6. utworzy się nam nowy kalendarz (nazwa pobrana z google calendar) w grupie kalendarzy o nazwie takiej jak nasz adres email ( u mnie yahuto@gmail.com)
7. tworzymy nowe wydarzenie w tym kalendarzu .... i nie mamy możliwości dodania pliku (brak takiej opcji)

Ja chce dodawać wydarzenia do pierwszego kalendarza - na moim Macintoshu (dodawać plik, pliki) ale aby ten kalendarz synchronizował się z google calendar gdyż ten jest w moim przypadku raczej "zdeformowanym odbiciem lustrzanym google calendar w sieci". Gdy dodajemy wydarzenie bezposrednio - przez strone www do google calendar to tez mam mozliwosc dodania pliku - z google docs niestety, ale to juz cos. Czyli mozemy dodawac pliki do wydarzen ale osobno w kazdym kalendarzu natomiast jak chce synchronizowac to juz takiej opcji nie ma ;-(

#13 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 10 marca 2010 - 21:27

No to odpowiedź jest krótka: nie możliwe.
Dlaczego? Znowu odpowiedz krótka: google calendar nie obsługuje załączanych plików i nic z tym nie zrobisz.

Żeby dwa urządzenia/programy/usługi się w pełni synchronizowały muszą mieć dokładnie takie same możliwości, tutaj jak widać iCal ma możliwość dodawania plików, ale już kalendarz google nie.

#14 yahuto

yahuto
  • 323 postów
  • SkądŁódź

Napisano 10 marca 2010 - 21:38

no widzisz i nie jest to prawda, bo mozna. jak pisalem wyzej nie chce synchronizowac plikow. ale kalendarze, same wydarzenia. umozliwia to program Spanning Sync (Spanning Sync 3 - Sync iCal with Google Calendar, Sync Address Book with Google Contacts) ale troche drogo 65 bagsów za sama synchronizacje? hymmm no coz poprostu sie cenią. pobralem triala i dziala, mozna synchronizowac systemowy kalendarz z google calendar. pytam tutaj czy nie mozna tego zrobic systemowo, inaczej niz sieganie do portfela ;-)

#15 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 10 marca 2010 - 21:40

No to sorry, widocznie znowu przeczytałem na szybko i zrozumiałem że chodzi też o te pliki.

#16 Thomasz

Thomasz
  • 10 postów

Napisano 17 maja 2010 - 13:39

ale mozna dodac najpierw zdarzenie z plikiem dla kalendarza prywatnego, a potem zmienic to zdarzenie na kalendarz z google i zalacznik zostanie przy zdarzeniu... :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych