Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook pro ciągle się zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 reverius

reverius
  • 3 postów

Napisano 09 marca 2010 - 15:32

Witam Mam swój pierwszy komputer apple od 3 miesięcy i nie wiem, co może się dziać. mniej więcej co 2 dni macbook pro się zawiesza. Nie działa wymuszenie zakończenia, tylko wyłączenie komputera. Wydaje mi się, że zawsze zacina się, jak jest więcej niż jedno okno safari zminimalizowane na pasku lub w czasie oglądania filmów. Model z 11.2009 Wersja systemu: Mac OS X 10.6.2 (10C540) Wersja jądra systemu: Darwin 10.2.0 Wolumin startowy: Macintosh HD Tryb uruchomienia: Normalny Bezpieczna pamięć wirtualna: Włączona 64-bitowe jądro i rozszerzenia: Nie czy może to być jakiś wirus bo poza firewallem maca nie mam innych programów antywirusowych itp. Temperatury sprawdzałem, i wydają się być w normie: batery 30 CPU 52 GPU 48 Fans 2000 Hard Drive 37

#2 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 marca 2010 - 15:40

instalowales cos ostatnio ? a moze grzebales w usawieniach czegos ? na wirusa bym jednak nie liczył, gdyż ten bez Twojej zgody sie nie uruchomi. Predzej jakas aplikacja wywala mac'a... ja tak mialem z jakas wtyczka do proagramu muzycznego. Chyba ze to problem hardwareowy w stylu pamiec/karta grafiki/Dysk Twardy poszukaj na torrentach Apple Service Diag do twojego modelu.

#3 arsmen

arsmen
  • 18 postów

Napisano 09 marca 2010 - 16:03

a jak już sprawdzisz jak Ci powyżej doradzono i zero rezultatu... choć ja się przychylam do powyższej wypowiedzi że jak coś oglądasz na stronach internetowych to mozliwe że masz jakąś wtyczkę zainstalowaną która doprowadza do zwisu... sprawdzaj instalujące aplikacje czy one aby są już przystosowane do snow leopard dalej... jeżeli to nie jest tak jak wyżej pisano wada sprzetowa (w co wątpię ale może zdażyć się czarna jedna owca na sto) to nos do góry.... i bierz w łapy reinstalki leoparda. wykonaj sobie kopie wszystkiego co ma dla Ciebie znaczenie i do dzieła.... jest to ból lecz powinno przynieść skutek.. ale jeżeli nie przyniesie.... to coś sprzetowego więc wal do sprzedawcy nie napisałeś ile masz pamięci... tylko że komputer jest z 11.2009.... a jajaj... mało informacji... za mało o laptopie a wszystko powinno aż huczeć gdyż o nówka model przecież

#4 reverius

reverius
  • 3 postów

Napisano 09 marca 2010 - 16:51

Nazwa modelu: MacBook Pro Identyfikator modelu: MacBookPro5,2 Nazwa procesora: Intel Core 2 Duo Szybkość procesora: 2,8 GHz Liczba procesorów: 1 Łączna liczba rdzeni: 2 Pamięć podręczna L2: 6 MB Pamięć: 4 GB Szybkość magistrali: 1,07 GHz instalowałem vlc cs4 adium i oprogramowanie drukarki. program już ściągam, dzięki za info. A teraz głupie pytanie: To ja mam leoparda? Byłem przekonany, że nie i chciałem go ostatnio kupić. Dzięki za odpowiedzi i sory za moje nieobeznanie.

#5 iPestek

iPestek
  • 564 postów
  • SkądKópertino

Napisano 09 marca 2010 - 16:59

Wersja systemu: Mac OS X 10.6.2 (10C540)

A teraz głupie pytanie: To ja mam leoparda? Byłem przekonany, że nie i chciałem go ostatnio kupić.

Dzięki za odpowiedzi i sory za moje nieobeznanie.

Masz Snow Leoparda. Jeśli kupujesz MacBooka to dostajesz go z preinstalowanym systemem i dwoma płytkami (chyba, że sprzedawca nie uraczył cię płytkami) na jednej znajduje się system na drugiej iLife i inne aplikacje.

#6 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 10 marca 2010 - 11:40

Witam
Mam swój pierwszy komputer apple od 3 miesięcy i nie wiem, co może się dziać.
mniej więcej co 2 dni macbook pro się zawiesza. Nie działa wymuszenie zakończenia, tylko wyłączenie komputera. Wydaje mi się, że zawsze zacina się, jak jest więcej niż jedno okno safari zminimalizowane na pasku lub w czasie oglądania filmów.
Model z 11.2009

Wersja systemu: Mac OS X 10.6.2 (10C540)
Wersja jądra systemu: Darwin 10.2.0
Wolumin startowy: Macintosh HD
Tryb uruchomienia: Normalny
Bezpieczna pamięć wirtualna: Włączona
64-bitowe jądro i rozszerzenia: Nie

czy może to być jakiś wirus bo poza firewallem maca nie mam innych programów antywirusowych itp.

Temperatury sprawdzałem, i wydają się być w normie:

batery 30
CPU 52
GPU 48
Fans 2000
Hard Drive 37

To witaj w klubie - mój ma identyczne objawy z Safari- wcześniej tego nie miał.

---- Dodano 10-03-2010 o godzinie 14:17 ----
Najgorsze, że przed chwilą się zawiesił na Safari - to staje się już żenujące :I

#7 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 marca 2010 - 15:10

ram sprawdzony?

#8 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 10 marca 2010 - 16:00

Nazwa modelu: MacBook Pro
Identyfikator modelu: MacBookPro5,2
Nazwa procesora: Intel Core 2 Duo
Szybkość procesora: 2,8 GHz
Liczba procesorów: 1
Łączna liczba rdzeni: 2
Pamięć podręczna L2: 6 MB
Pamięć: 4 GB
Szybkość magistrali: 1,07 GHz

Mój ma 2 GB RAM i słabszy procek. Objawy zauważyłem jakieś dwa tygodnie temu.

---- Dodano 10-03-2010 o godzinie 16:42 ----

ram sprawdzony?

Myślisz że to sprawa ramu?

#9 reverius

reverius
  • 3 postów

Napisano 15 marca 2010 - 15:33

eh przeprowadzka, nie miałem kiedy się tym zająć. Mac przestał się zawieszać do do czasu kiedy znów został podpięty do neta, ale tym razem innego. Po sprawdzeniu dysku wyskoczył błąd: Błąd: Ten dysk wymaga naprawy. Uruchom komputer z*innego dysku (np. z*płyty instalacyjnej Mac OS X) i*napraw ten dysk za pomocą Narzędzia dyskowego. Wolumin Macintosh HD uległ awarii i wymaga naprawy. Niewłaściwa liczba pliku woluminu Czy przeprowadzenie tej procedury skasuje zawartość dysku?

#10 dead

dead
  • 425 postów

Napisano 16 marca 2010 - 12:04

nie.. nie skasuje. Ta drukarka jeszcze mnie zainteresowala. sprobuj wywalic te drivery. Komus ostatnio tez kladly kompa na lopatki.

#11 quaint

quaint
  • 250 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 16 marca 2010 - 12:26

sterowniki potrafia mocno namieszac. tez polecam je sprawdzic. ja swojego czasu mialem problem ze sterownikami do modemu do neostrady - rowniez wieszalo sie wszystko samo z siebie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych