Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Rozdzielenie internetu przez wi-fi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 EpureLight

EpureLight
  • 149 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 08 marca 2010 - 21:12

Witam Mam problem. Mianowicie zakupiłem router linksys który ma 4 wejścia ethernet a jedno dsl. W konfiguratorze prosi mnie o to by wprowadzić łącze internetowe przez dsl. Mam internet z kabłowki, z nim mode a z niego wychodzi kabel enthernet. Modem nie ma wyjścia dsl. Chce z tego łącza ethernet rozdzielić sygnał. Problem polega na tym, że nie wiem ja zrobić, by router "wiedział" że internet płynie przez kabel ethernet ? Pozdrawiam, Kamil Chojnicki

#2 kamilr

kamilr
  • 59 postów
  • SkądLędziny

Napisano 08 marca 2010 - 22:16

Wywal modem, a kabel, który do niego wchodzi wepnij w router.

#3 jackeill

jackeill
  • 640 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 08 marca 2010 - 22:28

Na moje to Ty niewiele z tym zrobisz, bo DSL to lacze wdzwaniane, jak neostrada czy netia albo dialog, kablowka to raczej nie jest DSL. Router ktory masz jest dedykowany do rozwiazan takich jak przed chwila napisalem, nie wejdzie do niego siec ze skretki. Do tego sluza generalnie tansze routery, bez modemu, wlasnie na skretke.. ;)

#4 EpureLight

EpureLight
  • 149 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 09 marca 2010 - 06:46

Gdybym mógł to bym już dawno wyrzucił ten modem. Chodzi o to, że to jest jakiś specjalny modem bo internet do niego płynie przez kabel antenowy i jest w nim zamieniany na ethernet (RJ-45) i tu jest problem. Nie ma czegoś takiego jak przejściówki z ethernet na dsl ? Dziwi mnie to, że routery nie są na takie coś przygotowane. Jest wiele ludzi mających internet albo radiowy, albo z kablówki...

#5 tymmej

tymmej
  • 176 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 marca 2010 - 07:21

Tacy ludzie kupuję routery z 4xethernet+1xethernet na wejście.

#6 sandr

sandr
  • 161 postów

Napisano 09 marca 2010 - 08:13

Czegoś tutaj nie rozumiem. Jaki to jest router? Miałem kiedyś linksysa i z tego co pamiętam, do wejścia DSL (RJ-45) wpinało się to co wychodziło z modemu (RJ-45)...

#7 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 marca 2010 - 08:14

ogolnie to tak jak kolega wyzej napisal potrzebujesz routerka z uplinkiem na rj45 dopytaj providera czy przypadkiem nie filtruje po MAC adresach bo jesli tak to bedziesz musial sobie pogrzebac dodatkowo w ustawieniach karty w kompie i na routerku, a jezeli nie to w sumie zwykly switch by wystarczył za modemem

---- Dodano 09-03-2010 o godzinie 08:15 ----

Czegoś tutaj nie rozumiem. Jaki to jest router? Miałem kiedyś linksysa i z tego co pamiętam, do wejścia DSL (RJ-45) wpinało się to co wychodziło z modemu (RJ-45)...

a mi sie wydaje, z tego co pisze kolega, ze on raczej ma router z modemem ADSL i tam siedzi rj11 :) chodz nie wiem bo nie dokladnie opisal

#8 sandr

sandr
  • 161 postów

Napisano 09 marca 2010 - 08:31

Dlatego pytałem o typ routera. Swoją drogą, pytania o odpowiedni sprzęt powinny zostać postawione przed dokonaniem zakupu.

#9 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 09 marca 2010 - 09:35

Witam

Mam problem. Mianowicie zakupiłem router linksys który ma 4 wejścia ethernet a jedno dsl. W konfiguratorze prosi mnie o to by wprowadzić łącze internetowe przez dsl. Mam internet z kabłowki, z nim mode a z niego wychodzi kabel enthernet. Modem nie ma wyjścia dsl. Chce z tego łącza ethernet rozdzielić sygnał. Problem polega na tym, że nie wiem ja zrobić, by router "wiedział" że internet płynie przez kabel ethernet ?

Pozdrawiam, Kamil Chojnicki

W instrukcji pisze zeby podpiac sygnal ADSL czy modem DSL? bo to spora roznica.
Jaki to jest dokladnie model routera? to ktos ci powie czy moze byc czy tez nie.
Latwo poznac, jesli masz wejscie RJ45 (to szersze niz telefoniczne) i 4 takie same wyjscia to router jest wlasciwego rodzaju, ale:
1) kablowki sa zabezpieczane filtrowaniem po MAC adresie, wlasnie po to zeby nie mozna bylo wpiac routera tak od razu, trzeba sprawdzic MAC adres karty sieciowej twojego komputera i go "sklonowac" w routerze (o ile ma taka funkcje).
2) po klonowaniu trzeba restartowac obydwa urzadzenia i router i modem z kablowki inaczej mozna sie szarpac i szarpac a nie zadziala.

#10 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 marca 2010 - 10:38

Redviking, jezeli nie ma funkcji kolonowania, dzwonisz do dostawcy i podajesz MAC do autoryzacji i tyle, łatwiej szybciej i przyjemniej :)

#11 arsmen

arsmen
  • 18 postów

Napisano 09 marca 2010 - 11:22

troszeczkę zawile w tym temacie.... mac adresy etc. a mnie się wydaje że pytający ma zwykly... najwyklejszy modem kablówki DSL dostarczony przez dostawcę internetu. takich jak UPC lub Aster.. chce aby korzystało więcej osób w domu a nie tylko on. modem przydzielony przez dostawcę jest owszem sprzężony z mac adresem i nic tu nie zdziala gdyż karta sieciowa siedząca w tym modemie ma swój numerek i nic mu nie zrobicie. zostaw ten modem i ustaw gdzieś w końcie... kup sobie (jak masz kasę) airport express (najprostsze urządzonko typy router ... podpnij kabel sieciowy z gniazda ethernet z modemu do AP express... przejdz konfigurację... zabezpiecz wifi kluczem WPA2 i działasz Ty i cała rodzina której dasz klucz do łapki.... po co kombinowac z mac adresami miedzy modemem a routerem... dziwnymi zabezpieczeniami kart sieciowych.... Twój modem to Twoja karta sieciowa i napewno ma minimum jedno wyjście ethernet..... sądzę że dobrze zrozumiałem ów problem.... aha a dostawca usług nie musi być poinformowany że na routerze siedzi więcej niż jeden korzystający z netu... nie dajmy się zwariować.... ja mam internet z UPC 25mb/s i modem (nawet niewiem jakim mam modem DSL) , podpiety AP express który pozwala na jednorazowe korzystanie 10 max osób że nawet mój sasiad się łapie do jego korzystania .... ehhh mac adresy i mostki...

#12 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 marca 2010 - 13:59

dokladnie napisałem to samo bez wiekszego rozwodzenia sie, dajesz po modemie switch najzwyklejszy z wifi i koniec, moze byc i AP tylko nie wiem czemu wywalac kupe kasy na Airporta

#13 arsmen

arsmen
  • 18 postów

Napisano 09 marca 2010 - 14:37

fakt.. masz rację gizmo.... AP jest drogi... można taniej ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych