Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

problem airport express

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 bback

bback
  • 53 postów

Napisano 05 marca 2010 - 19:16

witajcie!

Mam spory problem.Kupiłem urzadzenie airport express i bez problemu udało mi się*skonfugurować.

po dniu uzytkowania sieć bezprzewodowa przestała*działać. zainstalowałem jeszcze raz urządzenie, lecz juz nie mogę urządzenia skonfigurować. nie wiem o co chodzi. Nowo utworzoną sieć mi wykrywa (nazwa), pokazuje zasięg sieci, ale sieć nie chodzi. a podczas restartu urządzenia, mieli, mieli i wyskakują jakieś dziwne błędy. albo pomaranczowa lampka ciągle miga, ale pokazuje zieloną lampkę a internetu brak.

mam łącze 25mb/s UPC i router motorola standardowy z UPC. nie mam IP, nie mam żadnych danych, wszystko co mam to router i kabelek :( a było tak pięknie….co się mogło stać, że nagle wszystko staneło?

pomożcie proszę….

---- Dodano 06-03-2010 o godzinie 11:23 ----
juz chyba wiem w czym problem. mam inne IP na riuterze a inne na airport express. jak sprawdzić IP, maske i adres routera? to dane potrzebe do wpisania konfiguracji ręcznej….

#2 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 06 marca 2010 - 13:41

...
Nowo utworzoną sieć mi wykrywa (nazwa), pokazuje zasięg sieci, ale sieć nie chodzi.

a podczas restartu urządzenia, mieli, mieli i wyskakują jakieś dziwne błędy.

...
jak sprawdzić IP, maske i adres routera?

Co znaczy "sieć nie chodzi"?
Jakie dziwne błędy?

IP sprawdzisz np. w terminalu dając polecenie "ifconfig". Przy en1 znajdziesz swój adres IP.

#3 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 06 marca 2010 - 13:44

UPC może filtrować MAC adresy i się po dniu połapał. Czy ten kabel był podłączony bezpośrednio/przez modem do komputera wcześniej, przed zakupem Expressa? Niektóre sieci wymagają dodatkowych opłat za punkty dostępowe. Sugeruję kontakt z UPC, zwłaszcza, że ładnie działało wcześniej.

#4 bback

bback
  • 53 postów

Napisano 06 marca 2010 - 13:56

konfiguracja przebiega bez problemu poczym wyskakuje komunikat, że są dwa inne IP.

---- Dodano 06-03-2010 o godzinie 13:57 ----
urządzenie połączyłem kablem LAN z router'a motorola z upc i tyle.

---- Dodano 06-03-2010 o godzinie 13:59 ----
a tu przesyłam log z ifconfig:

ifconLast login: Sat Mar 6 12:01:22 on ttys000
figchello089075084082:~ bback$ ifconfig
lo0: flags=8049 mtu 16384
inet6 ::1 prefixlen 128
inet6 fe80::1%lo0 prefixlen 64 scopeid 0x1
inet 127.0.0.1 netmask 0xff000000
gif0: flags=8010 mtu 1280
stf0: flags=0<> mtu 1280
en0: flags=8863 mtu 1500
inet6 fe80::225:4bff:feca:6ce%en0 prefixlen 64 scopeid 0x4
inet 89.75.84.82 netmask 0xffffff00 broadcast 89.75.84.255
ether 00:25:4b:ca:06:ce
media: autoselect (100baseTX ) status: active
supported media: none autoselect 10baseT/UTP 10baseT/UTP 10baseT/UTP 10baseT/UTP 100baseTX 100baseTX 100baseTX 100baseTX 1000baseT 1000baseT 1000baseT
en1: flags=8823 mtu 1500
ether 00:25:00:4a:c0:7a
media: autoselect () status: inactive
supported media: autoselect
fw0: flags=8863 mtu 4078
lladdr 00:25:4b:ff:fe:ca:06:ce
media: autoselect status: inactive
supported media: autoselect
chello089075084082:~ bback$

#5 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 06 marca 2010 - 15:08

IMHO- nie masz rutera - masz modem kablowy Motorolla Tu mogę sie mylić, ale Motorolla to modem kablowy, bez rutera.
A to zasadnicza różnica.
Po prostu modem po wykryciu air portu, traktuje to połączenie jako nowy komputer.
Rozwiązaniem jest porozumieć sie z UPC o zresetowanie IP, serwisant to zrobi zdalnie, albo zamontować ruter, wejść na ruter i sklonować na niego MAC ADress pierwszej karty sieciowej.
ruter będzie sie przedstawiał jako komputer ze stałym IP, a komputery za nim będą miały własne adresy wewnętrzne.

#6 bback

bback
  • 53 postów

Napisano 06 marca 2010 - 17:30

masz racje to modem zewnętrzny. (motorola sb5100e) :( w poniedziałek bedę dzwonił do UPC, a powiedz mi yahol, jak serwisant zresetuje IP, problem będzie się w przyszłości powtarzał? czy to jednorazowy zabieg?

#7 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 06 marca 2010 - 17:44

Jeżeli będziesz używał wyłącznie air portu, to raz na zawsze.
Jeżeli będziesz sie przełączał - za kazdym przełączeniem.
Rozwiązaniem jest, jak wspomniałem, postawienie rutera, za modemem.
Klonujesz MAC Adress karty na ruter i masz spokój raz na zawsze.

Wydaje mi sie, ze musisz wykonać logowanie na swoje konto w UPC i w połączeniach zaznaczyć opcje : nowy komputer lub karta sieciowa.
Nie wiem jak to jest w UPC, gdyby nie pozostaje serwisant.

#8 bback

bback
  • 53 postów

Napisano 06 marca 2010 - 18:23

chciałbym używać tylko airportu, ale chyba nie mogę samego urządzenia podłaczyc bez tego modemu motorolii prawda? bo podłączyc można przez kabel lan, a internet z upc mam razem z kablówką na kabel (antenowy?) a przynajmniej tak wygląda. nie jestem najlepszy w tych sprawach. nie ma innego sposobu na interent bezprzewodowy? nie usmiecha mi się kupowac jeszcze osobno rutera ;/.

#9 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 06 marca 2010 - 18:50

Jest mały problem, nie używam modemów Motorolli, a nie sprawdziłem wcześniej, jakoś mi nie przyszło do głowy, ale:
modem kablowy sb5101 series - NIE MA, ani nigdy nie miał połączenia WiFi!
http://broadband.mot...b5101_ug_en.pdf
Wiec jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest zakup rutera WiFi i włączenie go do modemu i sklonowanie MAC Adresu!

#10 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 marca 2010 - 19:06

U mnie modem kablowy upc (50mb/s) przydziela adres przez dhcp, Do niego kablem podpięty jest AP Express (n) rozsyłający sygnał po domu. Od początku nie było żadnych problemów z połączeniem

#11 bback

bback
  • 53 postów

Napisano 06 marca 2010 - 19:06

no tak, nie ma połączniea wifi, dlatego wymysliłem sobie, że kupie urządzenie airport express połącze go z modemem motorola poprzez kabel lan i będzie świetnie śmigało i smigało na początku, po dniu użytkowania wszystko padło. dzieki wielkie za szybkie posty yahol.

#12 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 06 marca 2010 - 19:34

U mnie modem kablowy upc (50mb/s) przydziela adres przez dhcp,
Do niego kablem podpięty jest AP Express (n) rozsyłający sygnał po domu.
Od początku nie było żadnych problemów z połączeniem

Nie znam ustawień, ani modemów w UPC, wiec sie nie wypowiadam!

#13 bback

bback
  • 53 postów

Napisano 06 marca 2010 - 22:35

wysyłam do osób zainteresowanych, i dla osób, które będą mieli podobny problem: rozwiązanie podał biskup (dzięki biskup) na początek wypnij oba urządzenia z prądu teraz odpal sam AP Express i zresetuj go guziczkiem (taki malutki, masz w instrukcji jak to zrobić) Odpal modem, podepnij AP Express kablem i wejdź w Narzędzie Airport teraz w zakładce "Połączenie z internetem" ustaw połącz przez: ethernet Konfiguruj iPv4: używając DHCP Port Ethernet WAN: Automatyczny Udostępnianie połączenia: Udostępniaj publiczny adres IP Z ustawieniem sobie sieci domowej z AP Express już sobie pewnie poradzisz, ale pamiętaj, żeby potem na maku wejść w Preferencje Systemowe->Sieć->AirPort->Zaawansowane i tutaj ustaw adres przez DHCP a potem wyczyść na wszelki wypadek DNSy. dzięki wielkie, problem rozwiązany, narazie śmiga aż miło :) pozdrawiam, temat zamknięty.

#14 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 marca 2010 - 22:36

cieszę się, że mogłem pomóc i pozdrawiam ;)

#15 arsmen

arsmen
  • 18 postów

Napisano 08 marca 2010 - 16:30

Jesooo ale tutaj miętlik..... rany też mam UPC 25mb/s wraz z modemem. UPC standartowo IP zaczynają się od 89.xxx ... etc a Twój airport expres standartowo ma IP zaczynający się od 10.xxx.... etc. Sadzę że po protu przekąmbinowałeś chłopie i koniec... po co przydzielać z swojej karty sieciowej mac adresy? Nie chce lub nie umie się założyć klucza WPA2? Moja rada... reset na airport express... podepnij go pod sieciówkę wychodzącą z modemu UPC i następnie zabezpiecz hasłem dostęp do airportu a później zabezpiecz sieć wifi kluczem WPA2 lub WEP.... nie kombinuj. I po co te kombinacje z mac adresami etc... ludzie sami utrudniają sobie życie... zabezpieczysz wifi i serfuj do woli.... A dla początkujących proponuje prostego kreatora w narzędzia airport express i będzie po klopocie... krok po kroczku..... no chyba że się boisz że ktoś z UPC ci się włamie poprzez modem. A jak zachce Ci się korzystać ze zwykłego druta to wyłączasz airport , wkładasz kabelek sieciówki do swojego maca i jesteś on-line. Masz dwa rozwiązania ale po to kupiłeś airport aby z niego korzystać a nie stresować się... chyba że się nudzisz... :-)))

#16 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 marca 2010 - 11:27

arsmen... przecież autor napisał już, że sprawa rozwiązana... i nikt nie gmerał w klonowaniu mac adresu itp ;)

#17 arsmen

arsmen
  • 18 postów

Napisano 09 marca 2010 - 11:30

katar... zatoku.... wszystko mi się zlewa psia kośc... fakt... temat już the end... dzięki ;-)

#18 prossut

prossut
  • 9 postów

Napisano 17 grudnia 2010 - 10:08

Witam wszystkich. Walczę z Netią i ich modemem ADSL, przyłaczyłem AirPort Express. Nagle ni z gruchy ni z pietruchy po roku jeden MBP wypadł z sieci. Widzę, że w preferencjach airport ma "samoprzydzielony IP" i nie łaczy się z netem. Nie wiem co robić.

#19 fazello

fazello
  • 2 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 18:34

Witam MAm Macbooka. jest podłaczony do liveboxa, ale safari nie otwiera stron i podaje komunikat, że komputer jest nie podłączony do internetu

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych