Podłączyłam do kompa gitarę elektryczną. Niestety nic czym kręce w garage band nie daje żadnego efektu? Żadnych różnic nie słychać. To samo zresztą z pokrętłami na gitarze. Bardzo niewiele zmieniają dzwięk.

Garage Band - dlaczego nie słychać efektów dla gitary
Rozpoczęty przez
alicjag3
, 04 mar 2010 20:25
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 04 marca 2010 - 20:25
Napisano 04 marca 2010 - 20:41
Jeżeli podłączyłaś gitarę elektryczną bezpośrednio kablem do wejścia Audio IN maka, to dziwie się, że w ogóle słychać jakieś dżwięki.
W skrócie - potrzebujesz pudełka zamieniającego sygnał gitary na sygnał liniowy akceptowalny dla wejścia audio w kompie.
To pudełko może nazywać się DI, może to być wzmacniacz gitarowy, może to być multiefekt taki jak np.: line6 POD, możesz użyć miksera z wejściem gitarowym.
W skrócie - potrzebujesz pudełka zamieniającego sygnał gitary na sygnał liniowy akceptowalny dla wejścia audio w kompie.
To pudełko może nazywać się DI, może to być wzmacniacz gitarowy, może to być multiefekt taki jak np.: line6 POD, możesz użyć miksera z wejściem gitarowym.
Napisano 04 marca 2010 - 20:50
e tam, wcale nie jest to potrzebne. Mnóstwo ludzi tak gra.
Napisano 04 marca 2010 - 20:54
A... to ja już dziękuję.
Napisano 04 marca 2010 - 21:58
e tam, wcale nie jest to potrzebne. Mnóstwo ludzi tak gra.
No co ty !
Poważnie? Bo ja planuję właśnie zakup "przejściówki" z gitary do maca a tu widzę, że nie potrzeba
Napisano 04 marca 2010 - 22:59
Ja ekspertem od takich rzeczy nie jestem, ale wiem, że kokos jest, więc jeśli mówi, że należy na coś wydać pieniądze to z pewnością warto.
Napisano 05 marca 2010 - 00:04
Da się podłączyć gitarę bezpośrednio do wejścia line-in w Maku i nawet coś tam nagrać w Garage Band, ale jakością brzmienia nie będzie to powalało. W przypadku uruchamiania efektów i wtyczek pojawi się oczywiście latencja, która uniemożliwi wygodne korzystanie z programu, ale na dłuższą metę nie ma to sensu i nie ma co oszczędzać na - jak to Kokos określił - "pudełku".
Muszę jednak przyznać, że niedawno, zostawiwszy niechcący interfejs audio w domu, podłączyłem gitarę bezpośrednio do wejścia line-in i wbudowana karta bez problemu uciągnęła najnowszego Guitar Rig'a 4. Oczywiście miałem ograniczoną liczbę wejść i wyjść, ale dało się z tego korzystać przy latencji na poziomie 5.1 ms, co było w zasadzie niezauważalne.
Alicjag3, kliknij "+" w lewym dolnym rogu, wybierz "Real instrument track" i z prawej strony w zakładce "Details" ustaw "Monitor" na "On" i poszukaj odpowiedniego ustawienia w "Input source" - powinnaś usłyszeć swoją gitarę.
Muszę jednak przyznać, że niedawno, zostawiwszy niechcący interfejs audio w domu, podłączyłem gitarę bezpośrednio do wejścia line-in i wbudowana karta bez problemu uciągnęła najnowszego Guitar Rig'a 4. Oczywiście miałem ograniczoną liczbę wejść i wyjść, ale dało się z tego korzystać przy latencji na poziomie 5.1 ms, co było w zasadzie niezauważalne.
Alicjag3, kliknij "+" w lewym dolnym rogu, wybierz "Real instrument track" i z prawej strony w zakładce "Details" ustaw "Monitor" na "On" i poszukaj odpowiedniego ustawienia w "Input source" - powinnaś usłyszeć swoją gitarę.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych