Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Martwe czy zablokowane piksele? Czy może jeszcze co innego?

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 czarnys

czarnys
  • 6 posts

Posted 03 March 2010 - 13:29

Witam! Jakiś miesiąc temu zakupiłem Iphona 2G :) Kupując sprzedający oświadczył, że posiada zablokowane pixele i najprawdopodobniej da się to naprawić;) W niczym mi to nie przeszkadza jednak chciałbym Was zapytać czy to rzeczywiście stuck pixele czy jednak co innego?? Próbowałem już zrobić to przez stronę [url=http://www.ebaspace.com/iphone-app/]Stuck Pixel Fix for iPhone[/url] i zostawiłem telefon na 45 minut tak jak czytałem to na tym forum ale jednak nie pomogło.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelkie info:)

A tu link z fotkami mojego telefonu na którym widoczna jest ta wada(na dole i górze ekranu):
[URL="http://photos02.allegroimg.pl/photos/oryginal/918/90/63/918906390_3"]http://photos02.allegroimg.pl/photos/oryginal/918/90/63/918906390_3[/URL]
[URL="http://photos02.allegroimg.pl/photos/oryginal/918/90/63/918906390"]http://photos02.allegroimg.pl/photos/oryginal/918/90/63/918906390[/URL]

#2 majkool

majkool
  • 4385 posts
  • SkądPolice

Posted 03 March 2010 - 18:04

To nie są zablokowane piksele ;) Przecież to uszkodzenie wyświetlacza, na moje oko...

#3 Alex007

Alex007
  • 820 posts

Posted 03 March 2010 - 18:16

Ekran jest na pewno pobity (wylany). Temat do zamknięcia. Bady pixeli wyglądają inaczej.

#4 psajcho

psajcho
  • 1212 posts
  • SkądBiałystok

Posted 03 March 2010 - 18:29

@majkool: bez komentarza.
@Alex007: chyba Ty jesteś pobity i bredzisz. to są gromady badpixeli nierzadko spotykane na różnych forach.

bad pixels lines iphone - Google Search

#5 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 03 March 2010 - 20:43

Ekran LCD do wymiany i szybka też. Jeśli TO nie pomoże.

#6 Alex007

Alex007
  • 820 posts

Posted 03 March 2010 - 21:00

Psajcho i tak ekran do wymiany. Mój kolega miał coś podobnego i to był pobity ekran. Ale cie sprzedawca załatwił. Nie zastanowiło to ciebie że facet sam nie naprawił.

#7 czarnys

czarnys
  • 6 posts

Posted 03 March 2010 - 21:44

hmm.. Kupiłem go dużo dużo taniej od tego po ile chodzą na allegro. Sprzedawca mówił że te linie czasem giną pod wpływem temperatur. Ja osobiście tego nie zauważyłem jednak jak teraz porównuje to zdjęcie co zrobił sprzedawca do tego jak wyświetlacz wygląda teraz to te linie nie są takie same. W niektórych miejscach są krótsze a w innym trochę dłuższe. Czyli coś tam jednak zniknęło;) W użytkowaniu telefonu w ogóle mi to nie przeszkadza a kupując główną role odgrywała dla mnie cena. Ten Iphone o którym tu mowa kosztował tyle po ile były z pękniętą szybką i niedziałającym dotykiem. Ten można powiedzieć że jest całkowicie sprawny:) Kupując obawiałem się tylko, że te linie będą się powiększać jednak na razie jest ok;)

#8 szymonvader

szymonvader
  • 557 posts
  • SkądBędzin

Posted 03 March 2010 - 23:23

to raczej nie sa zablokowane, a powiedz na jakie kolorki one swieca? o ile wogule swieca? wydaje mi sie ze to moze byc wina tasmy(mialem podobnie w nokii comunikator) i raczej te stronki co migaja tego nie naprawia. Musialbys spr polaczenia tasmy ale jak sam mowisz skoro az tak Ci to nie przeszkadza to lepiej nie kombinowac i cieszyc sie z uzytkowania. Tym bardziej ze kupiles w dobrej cenie. Pozdrawiam

#9 czarnys

czarnys
  • 6 posts

Posted 03 March 2010 - 23:28

hmm:P te linie są siwe a może lekko niebieskie;p

#10 untaztood

untaztood
  • 566 posts

Posted 04 March 2010 - 11:26

Na załączonych zdjęciach występują uszkodzone, a nie zablokowane pixele. Taki objaw oznacza, że wyświetlacz jest uszkodzony poprzez uderzenie, lub nieumiejętną wymianę.

#11 czarnys

czarnys
  • 6 posts

Posted 04 March 2010 - 13:40

Z ciekawości napisałem do serwisu Iclinic i załączyłem te zdjęcia tak jak tu na forum i odpisali: "Witam, To nie sa "zablokowane" pixele - tylko martwe. Ich Pan nie odzyska. Jedyne co wchodzi w gre to wymiana ekranu - koszt 499zl." Ja już sam nie wiem:P I bardziej zamieściłem ten wątek na forum z ciekawości co to takiego jest:P Tzn jeśli by się okazało że da się te linie w jakiś łatwy i tani sposób usunąć to oczywiście bym to zrobił ale jeśli ma to kosztować 499zł to oczywiście nic nie będę z tym robił bo jak już pisałem prędzej w ogóle to nie przeszkadza a kupując się z tym liczyłem;) Zastanawia mnie tylko fakt bo sprzedający mnie zapewniał, że te linie się zmieniają pod wpływem temperatur. Ja osobiście tego nie zauważyłem ale porównując teraz telefon ze zdjęciami które Wam pokazałem robionymi przez sprzedającego to te linie się rzeczywiście trochę zmieniły;P Na dole ekranu jest trochę mniejsza a na górze się wydłużyła:P A gdyby to były martwe pixele to by przecież linie się nie zmniejszały. Wątpię też żeby ten sprzedający się bawił w jakieś przeróbki zdjęcia:P

#12 untaztood

untaztood
  • 566 posts

Posted 04 March 2010 - 20:16

Wyświetlacz dostał "kopa" - co może oznaczać, że telefon upadł, lub coś na niego spadło. Nie ma możliwości, żeby takie coś powstało nagle, pod wpływem temperatur, lub z czasem. Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to możliwość, że coś nie kontaktuje na drodze wyświetlacz - telefon. Najlepiej podnieś wyświetlacz do góry, odłącz taśmę 1 i 2 i podłącz jeszcze raz. Nikłe szanse, ale na pewno większe niż zabawa programem do usuwania zablokowanych pixeli.

#13 iClinic.pl

iClinic.pl

• 177 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 March 2010 - 14:30

To jest trwałe uszkodzenie ekranu. Pole może zmieniać kszałt ale pełne odzyskanie ekranu nie jest w żaden sposób, poza wymianą. Sprzedajacy swiadomie badz nie swiadomie wprowadza Cie w blad. Uklad pikseli zmieni sie pod wplywem nacisku, nie temperatury.

#14 westwoodczyk

westwoodczyk
  • 63 posts
  • SkądZielona Gora

Posted 19 March 2010 - 18:02

Mam takiego samego typu linie w moim 3G i bywa ze plywaja mi po ekranie. Zaczelo sie od lini grubosci jednego pixela ktora w ciagu dnia budowala mi sie od lewej stronie powoli, kiedy doszla do konca to zaczelo sie od nowej i tak kilka razy. Do tego pokazuje mi sie jeszcze czasami kilka swiececych ciagle na rozne kolory pixeli.
Po pewnym czasie poszarpaly sie linie i teraz wyglada to tak:
Dołączona grafika

Telefon niestety po gwarancji i zastanawiam sie czy da rade to podicagnac pod niezgodnosc towaru z umowa, jak sadzicie?

#15 MrMajek

MrMajek
  • 123 posts
  • SkądTrzebiatów

Posted 19 March 2010 - 18:18

ja mam też taką linię jedną na wysokości ikon w docku. i trochę po lewej stronie, wchodzą na słuchawkę. można się do tego przyzwyczaić. mi też się przemieszczały, teraz nie mam takiego odczucia. jeśli baaardzo Ci to przeszkadza i na aukcji tego nie napisał sprzedający to da się zwrócić towar. ale mówię Ci, nie warto się szarpać ; )

#16 borkus

borkus
  • 201 posts
  • SkądGdynia/Wrocław

Posted 19 March 2010 - 18:30

Ja mam też taką plamkę i od niej idą linie, na samym dole ekranu, ostatnio próbowałem otworzyć piwo iphonem, to po prawej stronie bardziej sie poszarpały te linie :)

Oto zdjęcie: http://img90.imagesh...2/p1020977v.jpg

#17 iClinic.pl

iClinic.pl

• 177 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 March 2010 - 19:34

westwood - jest to typowe uszkodzenie mechaniczne wiec raczej nikt ci tego nie uwzgledni. U nas wymiana ekranu LCD w 3G kosztuje teraz 280zl - jak ta usterka stanie sie bardzo uciazliwa - zapraszamy. borkus- zaiście wzorowa forma wykorzystania iPhone ;)

#18 borkus

borkus
  • 201 posts
  • SkądGdynia/Wrocław

Posted 19 March 2010 - 19:52

iClinic.pl - Jak dobije tego 2G do końca to juz kupuje 3gs i dbam, bo ostatnio iphone 3g rozwalilem :c. Dosyć tanio u was ta wymiana wyświetlacza :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users