Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 02 marca 2010 - 18:16
Napisano 03 marca 2010 - 00:15
Hmm przeciez jak wpisac IP na sztywno takze w windowsie to tez ci pokaze polaczono nawet gdybys IP wpisal z niewlasciwej klasy...(..) Po wpisaniu adresu, połączenie ethernet w preferencjach systemowych\sieci zaświeciło się na zielono. Pokazał się też podpis że "połączono". Mimo tego zadna strona otworzyć się nie chce. Można czekać i czekać i nic się nie dzieje.....
(...)
j.w. skoro w pracy zajmujesz sie sieciami to masz dostep do kilku routerow conajmniej, ustaw znow adresy na przydzielane z DHCP w maczku i sprawdz na kilku routerach czy ci IP przydziela czy daje self assigned.(...)
Następnie u mojej dziewczyny sam skonfigurowałem router (podpowiem że w pracy zajmuje się sieciami i wiem jak to zrobić) ustawiłem dhcp itd. Komputer stacjonarny odraz dostał adres - internet też działał. Przez wifi podłączył się iphon i laptop inny. Ja mimo wszystko po kablu podłączyć się nie mogłem - nie pobierał adresu. Gdy wpisywałem go sam - to samo o w pracy. Połączenie na zielono ale strony się nie otwierają.
Wyglada na brak komunikacji komp-router przez eth, wpisanie adresow na sztywno nie zawsze pomaga. Mimo wszystko sprobuj jeszcze dodac DNS-y bo o nich nic nie wspominasz, a jak raz mi zadzwonil ktos komu strony nie dzialaly w maku to tez nie pingowalo do routera chociaz powinno, z glupia frant polecilem wpisac DNS-y i poszlo.Najdziwniejsze że pingi z terminala do router nie idą ... a gdy podłączę się przez wifi to nie ma problemu. Pingi zwracają informację "host is down". Zaznaczam że kabel za każdym razem inny i na pewno dobry.
A nie najpierw eth down potem zmiana mac, potem up?Kolega mi zostawił notkę jak zmieniać mac adress z terminala
-wchodzisz na roota
sudo su
- zmiana maca
ifconfig en0 ether mac_do_zmiany
ifconfig en0 down
ifconfig en0 up
Zaczynam się obawiać że mam fabrycznie niesprawną sieciówkę co by mnie po prostu załamało bo dałem 7 tysięcy za sprzęt który miałbyć niezawodny niezniszczalny i w ogóle ach i och....
Zastanawiam się czy po prostu w macbooku nie trzeba jakiejś "głupotki" przestawić i wszystko.... no ale sam jej znaleść nie potrafię
Napisano 03 marca 2010 - 07:36
Napisano 03 marca 2010 - 07:53
Napisano 03 marca 2010 - 09:13
Napisano 03 marca 2010 - 13:41
Autor wątku nie napisał jeszcze nic o wsparciu technicznym. Nie wiadomo też czy wina leży po stronie dostawcy (a z opisu wynika że raczej nie).1. Ja bym zmienił dostawcę ISP- skoro nie umie zapewnić dostatecznej jakości usługi, oraz wsparcia technicznego - niech spada na drzewo.
System nie gra tu roli. Znaczenie ma zakres standardów pracy karty sieciowej oraz routera (jeżeli się pokrywają -a zwykle tak jest- to nie ma problemu).2. Nie każdy "nowiutki routerek" działa z Mac OS X.
DNS nie bierze udziału na poziomie komunikacji komputer - router, w połączeniu które opisał autor wątku.Wyglada na brak komunikacji komp-router przez eth, [..] sprobuj jeszcze dodac DNS-y bo o nich nic nie wspominasz
Nie.A nie najpierw eth down potem zmiana mac, potem up?
[COLOR="DimGray"]sudo ifconfig en0 lladdr [I]mac:który:chcesz:przypisać[/I] pass: [I]podajesz hasło[/I] sudo ifconfig en0 down sudo ifconfig en0 up[/COLOR]
To oznacza że tak naprawdę nie dostajesz adresu z DHCP (jako gość od sieci powinieneś takie rzeczy wiedziećZapomniałem dodać że jak zostawiam pobieranie adresu z dhcp to zawsze pobiera adres niewłaściwy z rzędu 169.254......
Napisano 03 marca 2010 - 18:47
Napisano 03 marca 2010 - 19:28
Autor wątku nie napisał jeszcze nic o wsparciu technicznym. Nie wiadomo też czy wina leży po stronie dostawcy (a z opisu wynika że raczej nie).
Także Twoją poradę zmiany ISP uznałbym ogólnie za zbyt pochopną, jeżeli nie błędną.
System nie gra tu roli. Znaczenie ma zakres standardów pracy karty sieciowej oraz routera (jeżeli się pokrywają -a zwykle tak jest- to nie ma problemu).
Zewnętrzne routery (a o takich tu mowa) łączą się z terminalami w oparciu o ISO OSI RM (zwykle jest to 4 warstwowy TCP/IP), Mac OS X nie ma tu znaczenia.
Napisano 03 marca 2010 - 23:26
No właśnie musiał, bo skoro nic nie napisał o jakości wsparcia technicznego, ani nawet czy z niego korzystał, to skąd wiesz że "ISP nie umie zapewnić dostatecznej jakości wsparcia technicznego" ?Autor nie musiał nic pisać o wsparciu technicznym
A skąd wiesz że on tej usuługi ("zupy"- skoro u jakiegoś ISP wykupił usługę to należy mu się ona jak "psu zupa" w pakiecie - nawet jeśli ISP = pan Gienek z Klatki "B".
Wymyślasz toSystem niestety ma znaczenie ponieważ to on ma "dogadywać się" z routerem
One nie mają nic "pomagać". Ten sam standard po obu stronach jest wymogiem połączenia a nie "pomocą" (i znów odsyłam do sprawdzenia funkcji konkretnych warstw).i nic tu nie pomogą "zakresy standardów karty sieciowej"
A to już niepotrzebna złośliwość, i do tego napisana na siłę.- także Twoją poradę uznałbym ogólnie za pochopną jeśli nie błędną.
Chcialbym tylko zaznaczyc ze apple ma bardzo kiepski serwis w polsce. Jak kupisz drogiego laptopa od Dell'a i Ci sie sepsuje w tak krotkim czasie po zakupie to przysla serwis do domu zeby Ci na miejkscu naprawili. Jak sie popsuje plyta glowna intela a kupuje sie od nich regularnie, to wysylaja w ciemno nowa plyte z irlandii DHLem i na nastepny dzien rano jest.... A ja musialem sie pozegnac z nowym macbookiem na jakies dwa tygodnie :-/... zawiodlem sie po prostu ....
Napisano 04 marca 2010 - 07:59
Napisano 05 marca 2010 - 09:08
Napisano 05 marca 2010 - 09:29
Napisano 05 marca 2010 - 10:20
Któregoś pięknego dnia wypadł mi z kieszeni. Z wysokości 60 cm upadł na asfalt i wyświetlacz rozsypał się w drobny mak.... Iphona nowego dostałem równo 4 miesiące i 2 dniod dostarczenia go do salonu orange. Wiem wiem .... zaraz ktoś napisze że to nie ma nic wspólnego, ale ja patrze na to w ten sposób, że wszystko odpycha mnie od tej naprawde dobrej marki....
Napisano 14 marca 2010 - 19:56
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych