Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Głośniki i strzał ognia przy podłączeniu do gniazdka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 19 grudnia 2006 - 07:22

Witam! Szybkie pytanko mam. Jak wkladalem kabel od szwagra pierdziawek komputerowych do kontaktu (APC Surge Master) to strzelil mi ogien niezle :P Czy takie cuda niewidy moga uszodzic zestaw? System byl wlaczony (muzyka nie leciala w tym czasie) i gotowy do pracy, a ja po prostu wyciagnalem wtyczke z gniazdka (caly system zgasl oczywiscie :D swiatelka i wogole) a potem wlaczylem do drugiego kontaktu i wlasnie bylo to kaboom.... Nie testuje glosnikow bo jest prawie 8 nad ranem i wszyscy spia, ale chyba sa okej. Wydaje mi sie, ze wszystkie graja. A tak BTW to na subwooferze jest bezpiecznik i przycisk ktory wylacza doplyw pradu kompletnie (niestety dostep pradu byl kiedy wyciagnalem brutalnie wtyczke z gniazdka.) Pozdr.

#2 KrucaBomba

KrucaBomba
  • 509 postów

Napisano 21 grudnia 2006 - 19:48

Zmieniam nazwę topicu na: Głośniki i strzał ognia przy podłączeniu do gniazdka ps. A gdzie te głośniki podłączałeś? W USA czy w Polsce?

#3 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 21 grudnia 2006 - 22:50

Czy te głośniki mają zasilacz jakiś, czy może bezpośrednio podłącza się do prądu? ~Zasadniczo to w polsce jak podłączasz zasilacze, to pyknięcie prądu, przy kiepskiej instalacji elektrycznej to norma.

#4 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 21 grudnia 2006 - 23:03

Dwie podstawowe zasady przy audio:

1. Przy włączaniu urządzeń do prądu / przełączaniu źródeł należy czynić to w kolejności od źródła (tu: komputera) do końcówki toru elektroakustycznego (wzmacniacza mocy, głośników aktywnych).

2. Przy wyłączaniu urządzeń z prądu należy czynić to w kolejności odwrotnej: od końcówki toru elektroakustycznego (wzmacniacza mocy, głośników aktywnych) do źródła (komputera).

Przestrzeganie obu tych zasad uchroni nas przed:

a) zniszczeniem sprzętu,
B) zbędnym hałasem (w nocy),
c) etc.

#5 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 21 grudnia 2006 - 23:14

Dwie podstawowe zasady przy audio:

1. Przy włączaniu urządzeń do prądu / przełączaniu źródeł należy czynić to w kolejności od źródła (tu: komputera) do końcówki toru elektroakustycznego (wzmacniacza mocy, głośników aktywnych).

2. Przy wyłączaniu urządzeń z prądu należy czynić to w kolejności odwrotnej: od końcówki toru elektroakustycznego (wzmacniacza mocy, głośników aktywnych) do źródła (komputera).

Przestrzeganie obu tych zasad uchroni nas przed:

a) zniszczeniem sprzętu,
B) zbędnym hałasem (w nocy),
c) etc.

milion razy robilem na odwrót i jakoś zyje:) u mnie w domu są 3 zestawy Hifi i jakos chodzą i nic nie iskrzy nigdy jak przelaczam sie miedzy gniazdkami czasami

#6 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 21 grudnia 2006 - 23:23

Aż trafisz na milion pierwszy i wtedy wspomnisz moje słowa ;) 'Pyknięcie' może być spowodowane podłączeniem zasilacza odwrotnie niż poprzednio (zostają zamienione ze sobą przewód zerowy i fazowy), to się czasem zdarza. Taki 'strzał' obserwuję czasami włączając zasilacz od PB do podejrzanego gniazdka w hotelu...

#7 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 21 grudnia 2006 - 23:32

Aż trafisz na milion pierwszy i wtedy wspomnisz moje słowa ;)

'Pyknięcie' może być spowodowane podłączeniem zasilacza odwrotnie niż poprzednio (zostają zamienione ze sobą przewód zerowy i fazowy), to się czasem zdarza. Taki 'strzał' obserwuję czasami włączając zasilacz od PB do podejrzanego gniazdka w hotelu...

oby nie:) z tym pyknieciem to czasami w szkole tak mam, jak podlaczam zasilacz to "pyka".dlatego najpiew podlaczalm zasilacz pozniej dopiero wtyczke do MB.

#8 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 22 grudnia 2006 - 14:07

Polecam listwę zasilającą Acar XProtector

http://www.acar.com....odkategoria=001

#9 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 22 grudnia 2006 - 15:13

taka listwa raczej nic nie zmieni, chociaz ja sie nie znam, ale jak podlaczam czasem niektore urzadzenia transformatorowe to zdarza sie calkiem spore wyladowanie mimo listew antyprzepieciowych. No i zgadzam sie z Krzemieniem. Powszechnie wiadomo, ze paczki sie niszcza, gdy sie je wlacza guziczkiem przy nawet niepelnym rozkreceniu, co dopiero wlaczanie "wtyczka". Nie wyobrazam sobie takich sztuk, chyba ze na trabkach od gramofonu unitra-bambino.

#10 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 23 grudnia 2006 - 06:52

Aha no to widze :D:D A i zauwazylem jedna rzecz. Jak gram piosenke np. Nickelback - Side Of A Bullet to tak na polowie mocy przy pierwszych 5 sekundach kiedy ten bas tak ostro rznie slysze z glosnikow takie cos jak trzaski. Bardzo podobne to trzaskow spalajacego sie drewna w kominku.... Czy to normalne?? A moze glosniki sie juz zajaraly ;P Nie wiem jak dokladnie wyjasnic jaki trzask/szkrzek ale wlasnie jakby sie drewno palilo w kominku cos takiego. I tylko na mocnych dzwiekach i jak jest dosc glosno. Pytam sie bo ten zestaw nie jest az tak do d... zeby trzeszczal, a tak wogole to nigdy tak wczesniej nie robil.... Chyba go tym gniazdkiem zjaralem :/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych