Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problem z czcionka Futura w Ilustratorze CS2

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 thebiglebowski

thebiglebowski
  • 4 posts

Posted 19 December 2006 - 03:14

Witam! Mam problem z czcionka Futura, odmiana Condensed medium (format true type, wersja 5.0d1e1). W kazdym programie uzyskuje nia polskie znaki uzywajac klawiatury Polish Pro pod OS X 10.4.8. Tylko w Illustratorze CS2 (12.0.1) nie dzialaja polskie znaki. Tzn. znaki sa, ale podmieniane na inna czcionke. Probowalem robic copy+paste gotowego tekstu z Textedita, ale dzieje to samo, caly tekst jest Futura, tylko polskie znaki sa podmienione na inna czcionke. Pomozcie, prosze... Dzieki, pozdrawiam, Michal PS. Dodatkowe info: nie uzywam zadnego font managera oprocz Font Booka, w Ilustratorze domyslny jezyk mam ustawiony na polski, wersja programu to International English.

#2 Riccardo

Riccardo
  • 122 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 December 2006 - 09:35

Sprobuj zainstalowac klawiature Polish Modified

#3 RobertZ

RobertZ
  • 745 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 December 2006 - 09:39

może to Ci pomoże, choć pewnie problemu nie rozwiąże bez aktualizacji czcionki (o ile to czcionki z rodziny Bistream, albo inne tego typu): http://www.myapple.p...2 polskie znaki

#4 thebiglebowski

thebiglebowski
  • 4 posts

Posted 19 December 2006 - 09:50

Czolem, Instalowalem Polish Modified, nie pomoglo. Jesli chodzi o font - to napewno nie jest font z biblioteki Bitstreama. Nie jestem na 100% pewien, ale Futura wchodzi w sklad fontow dostarczanych z MacOS X. Korzystaja z niej np. szablony DVD Studio Pro, Keynote, itp. Dodam jeszcze, ze probowalem sposobu z trzymaniem wcisnietego klawisza command w czasie wyboru fontu. Niestety nie dziala na wszystkich znakach.

#5 sanitariusz

sanitariusz
  • 524 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 24 December 2006 - 15:30

Rozumiem ze gdy chcesz nadac font futura nadaje na znaki specjalne np arial lub inny A moze to by pomoglo... Ja kiedy mam taki problem tworze nowa ramke tekstowa nadaje tam dany font np future i wklejam cokolwiek. Po tym przeklejam to z tej nowej ramki do ramki gdzie chcesz skopiowac tekst. Potem pozostaje kopiowac juz to co chcesz i zazwyczaj juz jest dobrze. Czemu tak jest nie wiem ale metoda z nowa ramka zazwyczaj dziala.

#6 Śfieży

Śfieży
  • 920 posts

Posted 27 December 2006 - 12:15

Ten font ma kilka niedoróbek które ujawniają się w bardzo specyficznych okolicznościach przyrody. Podaj adres mailowy to podeślę łatkę.

#7 jamroz.net

jamroz.net
  • 20 posts
  • SkądKraków

Posted 28 December 2006 - 11:32

@bigleb boje się, że może być problem z kodowaniem czcionki. ja podobnie miałem z niektórymi czcionkami pixelowymi i jej polskimi znaczkami we flashu. ps i ill wyświetlał je dobrze. ja robię to tak, iż w fontlabie sprawdzam ustawienia czcionki, która wyświetla wszystko porpawnie i później odpowiednie rzeczy kopiuje do felernej. pomaga. ale skoro jest łatka to po problemie.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users