Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

DirectX dla Maca ...

• Zamknięty Temat jest zamknięty
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 meian

meian
  • 106 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 lutego 2010 - 10:44

tak jak w tytule, czy Mac obsługuje Dx? sorry za jak się domyślam głupie pytanie ale jestem debiutantem w świecie jabłek :) chciałbym sobie pograć :) stąd te pytanie ... Ps. skąd można pobrać aktualny Dx dla maca?

#2 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 lutego 2010 - 10:59

zaraz Cie zlinczuja :) DX to wytwor microsoftu nie odpalalny na innym OS-ie

#3 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 26 lutego 2010 - 11:22

Mac OS obsługuje raczj tylko Open GL,DX działa wyłącznie na systemach wielkiego Billa

#4 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 26 lutego 2010 - 11:25

zaraz Cie zlinczuja :) DX to wytwor microsoftu nie odpalalny na innym OS-ie

http://grab.by/2H79

:D :D :D

#5 meian

meian
  • 106 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 lutego 2010 - 11:55

ok, tak myślałem .... :) W takim razie jak to jest z grami np. Call of Duty MF - widziałem że są wersje przeznaczone dla Maca?

#6 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 26 lutego 2010 - 12:00

Generalnie gry na maka odpala się instalując Windows przez Bootcamp, szczególnie najnowsze. Są oczywiście gry na maka, ale chyba nie o to Ci chodzi. Na forum jest mnóstwo tego typu tematów. Co do tej konkretnej gry - nie wiem. Pozdrawiam

#7 ed00c

ed00c
  • 2 404 postów
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Napisano 26 lutego 2010 - 12:06

CoD4 oczywiście działa, lecz na jakiej zasadzie to nie wiem, ale to chyba nie jest ważne ;]. pozdrawiam, ed00c

#8 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 lutego 2010 - 12:06

ok, tak myślałem .... :)

W takim razie jak to jest z grami np. Call of Duty MF - widziałem że są wersje przeznaczone dla Maca?

owszem skompilowane pod maczka nie uzywaja DX a Open GL
poczytaj sobie np o multiplatformowych giercach np jak Nexuiz

#9 meian

meian
  • 106 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 lutego 2010 - 14:11

ok, rozumiem, nie mam zamiaru instalować np. XP ( po to żeby grać), mam dwie gry COD2 i COD MF własnie w wersji na Maca, po prost byłem ciekaw stąd te jak się domyślam dla wielu infantylne pytania. :) Do Coda 2 mam sentyent, MF dostałem kupując macbookapro w stanach wiec niebawem odpalam rakiety i jestem niezmiernie ciekawy jak śmigną pod Makiem :)

kilka lat temu w agencji graliśmy w Cod UO, jeszcze pod G5 - było wyśmienicie, zastanawia mnie jednak ten OpenGL np pod COD MF w wersji gry for Mac..

---- Dodano 26-02-2010 o godzinie 14:15 ----

Generalnie gry na maka odpala się instalując Windows przez Bootcamp, szczególnie najnowsze. Są oczywiście gry na maka, ale chyba nie o to Ci chodzi.
Na forum jest mnóstwo tego typu tematów. Co do tej konkretnej gry - nie wiem.

Pozdrawiam

yep. właśnie chodzi mi o gry na maca bez potrzeby Bootcampa. :cool:

przykład ->

Dołączona grafika

stara klasyka, trochę bez sensu instalować winde w moim przypadku . tu mam wersje Mac, ciekawy jestem różnic ..?

#10 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 26 lutego 2010 - 15:01

@meian Myślisz, że mam windę na maczku? Stos gwarantowany ;-) Żartuję oczywiście. Podałem najbardziej ogólne rozwiązanie na podstawie informacji zawartych w postach. Ostatnią w miarę nowoczesną gierką w jaką grałem na maczku był WoW, działał wyśmienicie. A tak to czasem pyknę w Mortal Kombat 3 przez Snes9x, tak dla konkretnego przeczyszczenia układu nerwowego, jest nieco za szybka dla człowieka i o to chodzi :D Pozdrawiam

#11 meian

meian
  • 106 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 lutego 2010 - 15:52

:)))

#12 fidel17

fidel17
  • 174 postów

Napisano 26 lutego 2010 - 16:28

DX ma to do siebie ze lepiej są optymalizowane gry pod niego i jak coś jest pod to i pod to to zazwyczaj na DX działa lepiej

#13 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 lutego 2010 - 16:43

fidel17 - to raczej wynika z czegoś innego część gier to porty (np. robione przy pomocy cidera) i oczywistością jest, że porty chodzą gorzej niż 'oryginał' ciekawy jestem jak wypada np. taki bioshock (który w odróżnieniu od ciderowych portów był przepisywany)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych