Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pożyczanie i zgrywanie płyt to kradzież?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 DzonLon

DzonLon
  • 403 postów

Napisano 22 lutego 2010 - 23:19

Witam, może na forum jest osoba która będzie się orientować w normach prawnych. Mam taki problem, mój brat cioteczny (ojca brata syn) kupił sobie kilka płyt, ja je od niego pożyczyłem i zgrałem sobie na Maca. Tu pojawia się moje pytano, czy w oczach wymiaru sprawiedliwości ukradłem te płyty, czy mogę leganie posiadać kopie na swoim komputerze? Dodam, że z bratem mam świetny kontakt, spotykam się z nim kilka-kilkanaście razy w miesiącu, a nasze stosunki są bliskie (chodzi mi o to, że nie jest moim kolegą od pożyczania płyt). Pozdrawiam

#2 Pi0tR

Pi0tR
  • 46 postów

Napisano 23 lutego 2010 - 00:28

a co ma do rzeczy to ze Twoje "stosunki" z bratem sa bliskie fakt jest taki ze skopiowałeś pliki a to jak najbardziej jest NIE LEGALNE a inna sprawa jakiego rodzaju sa te pliki i na jakiej licencji

#3 igneus

igneus
  • 413 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 lutego 2010 - 00:37

Ano to, ze w polskim ustawodawstwie dzielenie się np muzyka z rodzina bądź bliskimi przyjaciółmi jest na jakiś pokrętny sposób legalne Ale w kwestii konkretów powinien się wypowiadać ktoś bardziej świadomy ustawodawczo :-)

#4 MRCOFFEE

MRCOFFEE
  • 463 postów

Napisano 23 lutego 2010 - 07:21

Jak ojca brata syn - to brat stryjeczny nie cioteczny hehehehe

#5 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 23 lutego 2010 - 07:37

Nie ma co popadać w paranoję, ale wyspowiadać się*musisz.

#6 Pi0tR

Pi0tR
  • 46 postów

Napisano 23 lutego 2010 - 14:34

Nie ma co popadać w paranoję, ale wyspowiadać się*musisz.

heheheheh xD
dobre xD

#7 DzonLon

DzonLon
  • 403 postów

Napisano 23 lutego 2010 - 15:23

Po prostu skasuje, te płyty. I jak będę chciał ich sobie posłuchać to je kupie. Pozdrawiam

#8 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 23 lutego 2010 - 15:44

Zawsze możesz posłuchać z youtube albo wrzuty.

#9 koniu

koniu
  • 362 postów
  • SkądSe

Napisano 23 lutego 2010 - 15:54

Inaczej wygląda kwestia udostępnienia utworów. Rozpowszechniać pliki nam wolno, ale jak stanowi przepis - tylko w ramach rodziny i bliskich znajomych (dokładnie przez krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego). Innymi słowy: płytę z muzyką możemy dać siostrze lub koledze, nie możemy jej jednak dać do ściągnięcia każdemu przez Internet, albowiem ów "każdy" Internauta nie pozostaje w związku osobistym (teoretycznie OK jest zamknięty serwer wpuszczający tylko znajomych po weryfikacji). Ale nam wolno ściągnąć (nie udostępnić!) od każdego, nawet jak nie pozostaje z nami w związku osobistym.

cyt dobreprogramy.pl
Mp3 z sieci - próba uporządkowania dyskusji cz. 1 - dobreprogramy

#10 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 23 lutego 2010 - 16:11

Formalnie muzyki z oryginalnych płyt udostępniać osobom trzecim nie wolno. Kupując "oryginał" nabywa się prawa do jej użytkowania jedynie do celów prywatnych - czyli słuchać, robić*jej kopię wyłącznie na potrzeby własne. Inne cele - czyli kopiowanie do celów rozpowszechniania (kuzynowi lub komukolwiek z rodziny), publiczne odtwarzanie (imprezy masowe itp.) to jest piractwo. Tyle mniej więcej mówi teoria, ponieważ w praktyce jest jak zwykle inaczej - większość interpretuje przepisy jak chce i ma gdzieś prawa autorskie.

#11 igneus

igneus
  • 413 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 lutego 2010 - 18:22

Zgodnie z tą wykładnią możesz na własny użytek zrobić kopie płyty i udostępnić ja osobie z którą jesteś w związku osobistym czy towarzyskim :-) I nie jest to piractwem!!! Robienie tego na większą skale bądź wymiana z obcymi osobami już nim jest! Podobnie jak zabezpieczanie płyt przed kopiowaniem na własny użytek jest niezgodne z prawem (a przynajmniej nie informowanie o tym wielkimi literami) ale każda wytwórnia interpretuje to jak chce i ma gdzieś prawa konsumenta

#12 DzonLon

DzonLon
  • 403 postów

Napisano 23 lutego 2010 - 18:51

Ja właśnie nie mam gdzieś praw autorskich i dlatego skasowałem te płyty. Nie będę kradł czyjejś pracy. Przesłucham sobie pozyczone płyty, jak mi się spodobają to kupię.

#13 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 23 lutego 2010 - 20:06

Zgodnie z tą wykładnią możesz na własny użytek zrobić kopie płyty i udostępnić ja osobie z którą jesteś w związku osobistym czy towarzyskim :-) I nie jest to piractwem!!! Robienie tego na większą skale bądź wymiana z obcymi osobami już nim jest!
Podobnie jak zabezpieczanie płyt przed kopiowaniem na własny użytek jest niezgodne z prawem (a przynajmniej nie informowanie o tym wielkimi literami) ale każda wytwórnia interpretuje to jak chce i ma gdzieś prawa konsumenta

Jak zwykle - Kali ukraść krowa = dobrze. Kalemu ukraść krowa = źle. Polski spryt i kombinowanie w cenie - przepraszam - to się ładnie nazywa zaradność. Aby niepotrzebnie się nie spierać - podaj przepisy, które tak stanowią tak jak Mówisz. Oryginalną płytę możesz pożyczyć komu tylko chcesz, ale ten "ktoś" jeżeli zrobi sobie jej kopię (do użytkowania nie na czas określony, tylko stały) - jest formalnie piratem, I nie ma znaczenia tutaj zgoda "właściciela" oryginału ani stopień pokrewieństwa, gdyż nie jest on formalnym właścicielem nagrań (chyba że to jego własne) - lecz tylko samego nośnika.

#14 igneus

igneus
  • 413 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 lutego 2010 - 20:30

Linki koledzy podali wyżej Tyko nie wiem dlaczego tak nachalnie mówisz o kradzieży? Jak kupie płytę a następnie będę chciał posłuchać jej w drodze to nie mogę zrzucić jej na iPhona muszę kupić 2 raz z iTunes czy może muszę kupić cd-walkamno coś ? jak moja dziewczyna będzie chciała posłuchać tej płyty to też musi kupić nową kopię ? (pomimo tego ze poprzednią kupiliśmy wspólnie?) Jak pies mi pogryzie płytę to nadal muszę kupić licencje na utwory którą już raz kupiłem ?? Może powinienem kupić*od razu karton płyt bo do auta do iPhona do domu na działkę do biura Jeszcze znajomi czasem wpadną to tez przecież troszkę podkradną jak nie zdążę na czas wyłączyć odtwarzacza Oczywiście nie wspominając już o tym ze z nagrywarką, każdą sztuką CD, DVD etc. kartą pamięci i bogowie raczą wiedzieć czym jeszcze płacimy haracz dla bandyckich organizacji "dbających o przestrzeganie praw autorskich" Wiec po pierwsze zastanów się nad granicą między kradzieżą a zdrowym rozsądkiem, zanim zaczniesz oskarżać o kradzież i hipokryzję każdego kto stara się być rozsądnym A po drugie umówmy się że nie mówimy tu o biednych artystach tylko bandyckich organizacjach istniejących tylko po to aby wydusić od nas każdy grosz i zastraszyć społeczeństwo ;-) Tak na wszelki wypadek jakbyś nie zrozumiał nie popieram piractwa, ale nie dajmy się zwariować .... Nie będę kupował po egzemplarzu płyty dla każdego członka rodziny bo ktoś mi wyjeżdża z sienkiewiczowskimi przypowiastkami :-)

#15 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 23 lutego 2010 - 20:45

1. Nikogo nie oskarżam o nic i chyba nie za bardzo Wiesz co to przenośnia.
2. Artykuł z linka dotyczy plików mp3 w sieci a nie płyt kupowanych w sklepie - a to dwie różne rzeczy (jak widać nie dla wszystkich).
3. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego (czyli także robić jego/ich kopie dla krewnych) -samo rozpowszechnianie musi odbywać się jednak wcześniej za zgodą autora. Takiej zgody nie trzeba do czasowego skopiowania utworów (czasowego użytku) - czyli kopiujesz, słuchasz i po pewnym czasie kasujesz. Ten czas nie jest niestety jasno określony - więc tu jest pole do wszelakich nadużyć, czyli typowej polskiej zaradności.
4. Opisuję jedynie stan prawny zagadnienia a nie "sienkiewiczowskie przypowiastki".
5. Nie rozumiem jak można nie popierać czegoś czego jednocześnie się nie rozumie.

Dziennik Ustaw nr 24 poz. 83 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. "O prawie autorskim i prawach pokrewnych". :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych