Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dobrej jakości dyktafon. Co polecacie ?

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 pbor2

pbor2
  • 49 posts

Posted 21 February 2010 - 19:03

Witam potrzebuję kupić BARDZO DOBREJ JAKOŚCI dyktafon. Jest to dla mnie niezwykle ważne. Przeznaczenie różne mn. sala konferencyjna bez nagłośnienia zew. / z nagłośnieniem średniej wielkości o średnim/dużym natężeniu obcych szumów. Obecnie posiadam sony ICD-B600 i jestem z niego całkowicie niezadowolony. -Nie ma USB (czego nie sprawdziłem przed zakupem bo wydawało mi się niemożliwe by dyktafon w 2009r. nie posiadał tego złącza :) ) co uniemożliwia zgrywanie plików na komputer -Niska przepustowość nagrania (chyba tylko 32kbps) -Tragiczna jakość nagrania (szumy, cichy głos e.t.c) -Brak możliwości zmiany nazwy plików -Baterie a nie wbudowany akumulator co jest niewygodne i nieporęczne Z tego co napisałem powinniście wywnioskować jaki potrzebuję dyktafon :) Dodam jeszcze, że dokupiłem do niego oryginalny mikrofon pojemnościowy stereo w nadziei, że będzie lepiej nagrywał ... niestety tak nie było. Próbowałem także nagrywać przez laptopa programem nero wave editor z tym mikrofonem sony stereo było troszkę lepiej ale niestety nagrania dało się tylko słuchać na słuchawkach w idealnie cichym pomieszczeniu wsłuchując się w każde słowo. Czy istnieją jakieś dyktafony, które normalnie nagrywają w takich warunkach ? Sale konferencyjne, wykładowe, gdzie nie zawsze mogę być blisko źródła dźwięku i szumy występują ? Może być oczywiście coś ze stajni apple ale nie wiem czy specjalizują się takimi sprzętami :) Pzdr.

#2 deha21

deha21
  • 384 posts

Posted 21 February 2010 - 20:46

A ile chcesz wydać na to? Ja mam Zooma H4, co prawda używam raczej do innych celów ale wydaje mi się, że powinien się sprawdzić. Już go nie produkują, teraz jest nowsza wersja H4n. Ma dwa mikrofony bardzo dobrej jakości i dwa wejścia na jacki/xlr. Nie mam go pod ręką więc dokładnie nie powiem co i jak ale: 1. ma USB ;) 2. Chyba od 22 do 96 kbps 3. Jest możliwość ustawienia czułości mikrofnu; generalnie są małe szumy a i ładnie zbiera dźwięk z daleka. 4. Można zmieniać nazwy plików. 5. hmm nie wiem jak H4n ale mój H4 jest na baterie (też niezbyt to lubię bo trzymają tylko ponad godzinę... ale mam jakieś stare ;) ) No, z tym, że H4n kosztuje chyba koło 1300 zł ale jakbyś był zdecydowany na H4 można znaleźć taniej. Ja swojego używanego kupilem za 600 zł.

#3 pbor2

pbor2
  • 49 posts

Posted 21 February 2010 - 21:55

to troszkę duża cena. Za sony+ mikrofon dałem 250. Myślę tak o 350. Pzdr.

#4 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 21 February 2010 - 23:51

Olympus

#5 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 22 February 2010 - 07:55

Najlepszy byłby taki który umożliwia podpięcie mikrofonu kierunkowego, założe się, że takie są.

#6 pbor2

pbor2
  • 49 posts

Posted 23 February 2010 - 21:58

Nie wiem czy przeczytałeś główny post ale taki mikrofon mam i używam, ale jestem z niego bardzo niezadowolony. Tak więc ma on znaczenie, ale nie pomoże jeśli dyktafon jest słaby. Pzdr. P.S A Jakieś konkretne Olympus'y ?

#7 psemo

psemo
  • 18 posts
  • SkądPoznań

Posted 24 February 2010 - 11:48

Ja używam Olympusa VN-6500PC. W zestawie był mikrofon kierunkowy, który według mnie sprawuje się całkiem nieźle.

#8 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 24 February 2010 - 13:11

Mikrofon kierunkowy jest dobry jak sie chce uslyszec co ktos mowi i na niego nakierujemy mica. Lepszy jest dookolny mic bo zbiera wszystko a nie obicna tak jak kierunkowy

#9 pbor2

pbor2
  • 49 posts

Posted 24 February 2010 - 16:44

@psemo zaskoczyłeś mnie bo ten Olympus VN-5500PC kosztuje ok. 200zł. czyli tyle co mój Sony ICD-B600. W jakich warunkach go używasz ? Mogłbyś mi przesłać jakieś sample audio ? Pzdr.

#10 voitek

voitek
  • 925 posts

Posted 26 February 2010 - 08:27

Ja tak jak deha21 nie jestem przekonany do tych tańszych dyktafonów. Gdyby mi zależało na jakości to kupiłbym raczej jakiś używany rejestrator z wyższej półki, właśnie Zoom, Edirol, Tascam, Roland, Marantz. Jest tego trochę i na ebayu można trafić niezłą okazję. Albo za groszę któryś z ostatnich minidisków sony.

#11 Newstad

Newstad
  • 665 posts

Posted 26 February 2010 - 11:21

Albo za groszę któryś z ostatnich minidisków sony.

To znakomita propozycja dla użytkowników PC. Niestety, żaden MD nie współpracuje z systemem Mac OS.

#12 Leonard

Leonard
  • 1193 posts

Posted 26 February 2010 - 14:05

Dokładnie to samo miałem zaproponować - MD.
Jakość nagrań jest bardzo dobra, trzeba tylko pamiętać żeby podłączony mikrofon był na kablu.

voitek - o ile kojarzę to za grosze nie kupi się ostatnich MD Sony (HiMD).

Natomiast te, które kupi się za grosze (normalne MD z nagrywaniem LP2/LP4), nie mają problemów ze współpracą z MacOS, ponieważ materiał zgrywa się liniowo (co najszybsze nie jest, ale nie ma róży bez kolców).

Pozdrawiam.

#13 voitek

voitek
  • 925 posts

Posted 27 February 2010 - 11:35

No masz rację, zastosowałem skrót myślowy. Oczywiście nie chodziło mi o HiMD. Nie wiedziałem też, że MacOS był dyskryminowany w kwestii zgrywania muzy z MD przez USB, bo MD miałem faktycznie jeszcze na etapie Windowsitis, a potem pożegnałem się już z tym formatem. Ale mam same dobre wspomnienia.

#14 pbor2

pbor2
  • 49 posts

Posted 01 March 2010 - 20:05

Odnośnie systemu to nie ma problemu. Mam dostęp do pc, ale mam pytanie odnośnie MD sony nie wiem co to jest za sprzęcik - co prawda słyszłem o nim parę lat temu, ale jaką on ma przewagę jakościową nad tanimi dyktafonami sony, olympus. Czy mógłbym prosić jakieś linki z allegro z kompletnym zestawem urządzenie + mic ? Niestety nie jestem wstanie wydać ponad 600zł na profesjonalny sprzęt nagrywający, wolę to wydać na co innego :) Pzdr.

#15 paparazzi

paparazzi
  • 1006 posts

Posted 01 March 2010 - 20:44

jak masz iPhona to spróbuj z nim, byłem zaskoczony jakością :) możesz podłączyć też słuchawki bedzie lepiej!

#16 Leonard

Leonard
  • 1193 posts

Posted 02 March 2010 - 00:27

MD sony nie wiem co to jest za sprzęcik

Mowa tu o przenośnym odtwarzaczu MiniDisc z możliwością nagrywania. Materiał*audio jest zapisywany na wymiennych dyskach.

jaką on ma przewagę jakościową nad tanimi dyktafonami sony, olympus.

Ma dużą przewagę. MD dobrą jakość zawdzięcza algorytmowi kompresji ATRAC.
Na jednym dysku zapisać można 1.2h lub (nie we wszystkich modelach) 2.6h, 5.3h - odpowiednio normal, LP2, LP4.

Czy mógłbym prosić jakieś linki z allegro z kompletnym zestawem urządzenie + mic ?

Kompletne zestawy mało kto sprzedaje. Ogólnie ofert jest niewiele, bo MD jest w odwrocie od czasu podbicia rynku przez playery mp3.
Tu przykładowy model MD właśnie z nagrywaniem LP2/LP4:
Sony MD

Niestety nie jestem wstanie wydać ponad 600zł

Myślę, że z mikrofonem powinieneś się zmieścić w ~250PLN

Pozdrawiam.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users