Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Adapter/kabel do Mini DisplayPort - czy kupować nieoryginalny?

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 twec

twec
  • 175 posts
  • SkądKraków

Posted 21 February 2010 - 13:42

Hej,

drodzy forumowicze, mam do Was niecodzienne pytanie, na które nie udało mi się wyszukać odpowiedzi...

Otóż zastanawiam się czy kupując nieoryginalny adapter Mini DisplayPort > DVI coś stracę?

Pytam, ponieważ obiły mi się o uszy opinie o pasach na ekranie, etc., a tego zdecydowanie chciałbym uniknąć.

Pozdrawiam
twec

PS Być może znacie sklep, w którym zamiast wspomnianej przejściówki można kupić cały kabel Mini DisplayPort > DVI?

#2 Leonard

Leonard
  • 1193 posts

Posted 22 February 2010 - 05:09

Otóż zastanawiam się czy kupując nieoryginalny adapter Mini DisplayPort > DVI coś stracę?

Nie stracisz, to zwykła przejściówka. Apple ma droższą ponieważ lubi drogo sprzedawać akcesoria.
Mam podobny zamienik i działa bezproblemowo.

Pytam, ponieważ obiły mi się o uszy opinie o pasach na ekranie, etc., a tego zdecydowanie chciałbym uniknąć.

Możesz trafić na uszkodzony adapter dowolnego producenta, nawet Apple.
Taka przejściówka to zaledwie kilka centymetrów, znacznie ważniejsza jest jakość kabla który znajdzie się między tą przejściówką a monitorem.
Jeżeli kabel DVI kupujesz 2m za 25PLN to tym bardziej nie powinno Cię martwić 60PLN za 5cm mDP (to takie same kable, tylko jeden ma wtyczkę mDP).

PS Być może znacie sklep, w którym zamiast wspomnianej przejściówki można kupić cały kabel Mini DisplayPort > DVI?

W kraju nie widziałem nigdzie takich kabli. Pozostaje tylko sprowadzenie, np z USA
Kabel ~1.8m mini DisplayPort -> DVI

Pozdrawiam.

#3 twec

twec
  • 175 posts
  • SkądKraków

Posted 22 February 2010 - 14:39

Dzięki za odpowiedź. Tak podejrzewałem, jednak potrzebowałem, by ktoś rozwiał moje wątpliwości ;). Kupuję zatem na Allegro i tyle. Dzięki i pozdrawiam twec

#4 1084

1084
  • 495 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 February 2010 - 18:29

Nareszcie ktoś poszedł po rozum do głowy i wymyślił kabel mDP -> DVI. Pozostaje tylko poczekać aż trafi do Polski albo zebrać większe zamówienie i sprowadzić z Zachodu. :)

#5 twec

twec
  • 175 posts
  • SkądKraków

Posted 22 February 2010 - 20:28

Ja bym go nawet kupił, ale problem jest taki, że zdarza mi się pracować w kilku różnych lokalizacjach, więc dla każdej z nich musiałbym mieć taki osobny kabelek. Przejściówka będzie zatem poręczniejsza.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users