Licencja EDU a faktura vat ?
Posted 21 February 2010 - 02:51
Posted 21 February 2010 - 10:24
Posted 21 February 2010 - 12:22
Jeśli jesteś studentem i zakupujesz ten komputer i oprogramowanie ze zniżką to tylko do celów edukacyjnych a nie do firmy i swojej działalności. Więc tutaj może się pojawić problem ważności oprogramowania poza działalnością edukacyjną, no i problem faktury - w przypadku studentów, nauczycieli będzie to faktura imienna a nie na działalność gospodarczą.
na stronie: [url=http://ispot.com.pl/Znizka_edukacyjna_r68.html]Zniżka edukacyjna[/url]
w pkt. 9 jest zapis:
W przypadku zakupu komputera lub oprogramowania przez osobę fizyczną dokument sprzedaży jest wystawiany tylko i wyłącznie na osobę korzystającą ze zniżki.
(nie ma możliwości wystawienia faktury VAT dla firmy).
Posted 21 February 2010 - 12:38
Posted 21 February 2010 - 13:13
Posted 21 February 2010 - 13:22
Dokumentem sprzedaży wg. polskich przepisów jest FV lub paragon. Jeżeli wystawią Ci paragon to ty możesz w ciągu 7 dni prosić o wystawienie FV i łaski Ci nie robią, a jeżeli mają zasadę, że wystawiają FV na "studenta" to marv i tak będzie mógł sobie to wrzucić w koszty i odliczyć VAT (o ile jest płatnikiem VATu)W przypadku zakupu komputera lub oprogramowania przez osobę fizyczną dokument sprzedaży jest wystawiany tylko i wyłącznie na osobę korzystającą ze zniżki.
(nie ma możliwości wystawienia faktury VAT dla firmy).
Posted 21 February 2010 - 13:37
Dokumentem sprzedaży wg. polskich przepisów jest FV lub paragon. Jeżeli wystawią Ci paragon to ty możesz w ciągu 7 dni prosić o wystawienie FV i łaski Ci nie robią, a jeżeli mają zasadę, że wystawiają FV na "studenta" to marv i tak będzie mógł sobie to wrzucić w koszty i odliczyć VAT (o ile jest płatnikiem VATu)
Nie że nie można wystawić FV na studenta tylko przy zakupie produktów EDU po prostu nie dostaniesz FV, bo patrzac 10%+22% = 32% upustu a resellerzy na to nie pojda
Posted 21 February 2010 - 13:39
Nie że nie można wystawić FV na studenta tylko przy zakupie produktów EDU po prostu nie dostaniesz FV, bo patrzac 10%+22% = 32% upustu a resellerzy na to nie pojda
A co dostaniesz? Sprzedawca musi Ci dać dokument sprzedaży FV lub Paragon nie ma innego wyboru. W tym wypadku dostanie FV na "studenta", ale że student prowadzi działalność to taką fakturę może wrzucić sobie w koszty.
Posted 21 February 2010 - 14:13
A co dostaniesz? Sprzedawca musi Ci dać dokument sprzedaży FV lub Paragon nie ma innego wyboru. W tym wypadku dostanie FV na "studenta", ale że student prowadzi działalność to taką fakturę może wrzucić sobie w koszty.
Ale nie ma na niej NIPu takze w sumie mało podziała.
Posted 21 February 2010 - 14:16
Ale nie ma na niej NIPu takze w sumie mało podziała.
Jeżeli podajesz NIP sprzedawca ma obowiązek go wpisać, a zawsze możesz wystawić Notę korygującą i jest po problemie.
Posted 21 February 2010 - 14:28
Jeżeli podajesz NIP sprzedawca ma obowiązek go wpisać, a zawsze możesz wystawić Notę korygującą i jest po problemie.
Wiesz jest coś takiego jak zasady promocji i niestety nie zostanie wystawiona Ci faktura VAT na firmę bądź działalność gospodarczą, nie chce mi sie z tobą kłucić ... powiem tyle uwierz mi że tak jest, nie mam na celu ściemniania i wprowadzania ludzi w błąd, a wiem to stąd że sam zakup na EDU przerabiałem ostatnio.
Posted 21 February 2010 - 14:32
Posted 21 February 2010 - 14:35
Posted 21 February 2010 - 14:40
Posted 21 February 2010 - 15:02

Posted 21 February 2010 - 15:02
Posted 21 February 2010 - 15:12
Jak wystawisz sobie taka note do FV na EDU z dopisaniem NIPu zaden sprzedawca Ci tego nie podbije i takim sposobem jest nota nieważna i nie będzie uznana przez US ... już rozumiesz ?
Posted 21 February 2010 - 15:58
Potwierdzają to również organy podatkowe. W piśmie z 18 sierpnia 2004 r. nr PP-443/204/04 Naczelnik Urzędu Skarbowego Kraków-Podgórze stwierdził, że: "Należy stwierdzić, że zarówno brak podpisu odbiorcy na fakturze, jak i brak numeru NIP odbiorcy na fakturze nie powodują sankcji w postaci nieważności faktury, ponieważ przepisy ustawy VAT ani rozporządzenia wykonawczego do ustawy VAT takiej sytuacji nie regulują".
Posted 21 February 2010 - 16:12
Posted 21 February 2010 - 16:17
Posted 21 February 2010 - 16:55
Posted 21 February 2010 - 17:01
To co zacytowałeś jest ogolnie poruszone, nie jest nie ważna ani wadliwa a numer NIP nalezy uzupelnic przy pomocy noty korygującej ...
W przypadku gdy nabywca określi, że prowadzi działalność, można wystawić fakturę VAT bez NIP, co powoduje jej wadliwość. Trzeba jednak wiedzieć, że brak NIP na fakturze VAT jest brakiem formalnym, który można uzupełnić w formie noty lub faktury korygującej.
Posted 21 February 2010 - 20:41
Brak NIPu jest brakiem formalnym jednak nie jest przeszkodą w odliczeniu VATU wg art. 88 chyba już dokładnie nie pamiętam.
Ja postąpiłbym w ten sposób:
Wziął FV na siebie bez NIPu jeśli nie chcieli mi go wpisać, wrzuciłbym w koszty i jednocześnie wysłałbym notę korygującą poleconym, żeby mieć podkładkę. Sklep nie ma podstaw, żeby nie uwzględnić korekty, a ja mam jakąś "podkładkę".
Co mają regulaminy resellerów do tego? Oni wystawiają FV na osobę fizyczną, a że ona prowadzi DG to może to sobie wrzucić w koszty. NIE MUSI tam być NAZWY FIRMY, ani NIPu.ale ja Ci napisałem , żebyś sobie poczytał regulaminy reselerów . Żaden nie wystawi Ci faktury na firmę i nie da zniżki , chyba że masz bóg wie jakie znajomości
Posted 22 February 2010 - 01:17
Ja postąpiłbym w ten sposób:
Wziął FV na siebie bez NIPu jeśli nie chcieli mi go wpisać, wrzuciłbym w koszty i jednocześnie wysłałbym notę korygującą poleconym, żeby mieć podkładkę. Sklep nie ma podstaw, żeby nie uwzględnić korekty, a ja mam jakąś "podkładkę".
Ma podstawe jaką jest zakup sprzętu na zniżke edukacyjną i nie wpiszą Ci NIP bo po prostu jest to niezgodne z zasadami sprzedazy EDU, faktura w takim wypadku jest wystawiana tylko i wyłącznie imenna bez NIPu. Zresztą*jak kupujesz sprzet EDU to od razu jestes informowany o takim fakcie ...
Posted 18 September 2013 - 09:21
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users