Posted 21 January 2013 - 13:43
Witam, odświeżę trochę temat zważywszy że nie został on zamknięty, miałem już od (kilku reinstalek systemów) właśnie taki problem, ciągle biblioteka się rozrastała... wujek google pomógł (jak zwykle). Do rzeczy znalazłem ten oto tutorial jest on co prawda z ale "chyba" udało mi się coś zmienić trzeba tylko trochę na czuja polecieć bo w iTunes się trochę pozmieniało od tamtego czasu.
1. Najpierw zmień położenie folderu iTunes Music z domyślnego na wybrane w iTunes
"Edycja" -> "Preferencje" -> "Zaawansowane" -> "Położenie folderu iTunes Music"
oraz zaznacz opcję "Dodając pliki do biblioteki, kopiuj je do folderu iTunes Music"
2. Skonsoliduj bibliotekę iTunes
"Plik"->"Biblioteka" -> "Skonsoliduj bibliotekę muzyczną..." -> "Konsoliduj"
i poczekaj, aż proces przebiegnie do końca
3. Zamknij iTunes
4. Idź do:
WinXP: C:\Documents and Settings\NAZWA_UŻYTKOWNIKA\Moje dokumenty\Moja muzyka\
Win Vista: C:\Users\NAZWA_UŻYTKOWNIKA\Music\
MacOS: /Users/NAZWA_UŻYTKOWNIKA/Music/
i przenieś cały folder iTunes w wybrane miejsce na Dysku np. E:\Biblioteka iTunes\
5. Przy włączaniu iTunes przytrzymaj klawisz SHIFT do pojawienia się komunikatu:
Wybieramy opcję "Wybierz bibliotekę..." i wyszukujemy w naszym nowo utworzonym folderze np. na dysku E:\ pliku iTunes Library.itl
6. Od tej pory iTunes będzie zapisywał wszystko w utworzonym przez Ciebie folderze
7. Pojawia się problem, aplikacje w "Biblioteki" -> "Programy" są 'głuche'. Zaradzić temu można na kilka sposobów:
albo w "Biblioteki" ->"Programy" zaznaczamy wszystkie aplikacje i usuwamy, a następnie wchodzimy w (w moim przypadku) E:\Biblioteka iTunes\iTunes\Mobile Applications i zaznaczamy wszystkie pliki *.ipa, klikamy prawym klawiszem myszy i "Otwórz" (może to troche potrwać jak się ma dużo aplikacji) i będą się one dodawały do "Biblioteki" ->"Programy"
w ten sposób zgrywamy wszystkie aplikacje które kiedykolwiek zainstalowaliśmy na iPhone i nie usunęliśmy wcześniej z "Biblioteki" ->"Programy"
albo w "Biblioteki" ->"Programy" również zaznaczamy wszystkie aplikacje i usuwamy, a następnie podpinamy iPhone'a.
W "Urządzenia" -> "Nazwa Twojego iPhone'a" klikamy prawym klawiszem myszy na Nazwę Twojego iPhone'a i wybieramy opcję "Przenieś zakupione rzeczy" (jeśli macie włączoną auto-synchronizację, to powinien sam się o to zapytać). iPhone przeniesie teraz wszystkie aplikacje z AppStore'a zainstalowane w danej chwili na telefonie
W ten sposób przenosimy tylko te aplikacje, które mamy zainstalowane na telefonie
WAŻNE: Zaznaczenie wszystkich aplikacji w "Biblioteki" -> "Programy", a następnie ich usunięcie jest punktem OBOWIĄZKOWYM. Jeśli pominiecie ten punkt, to programy w "Biblioteki" -> "Programy" będą się dublować !!!
Tutorial zapożyczony z innego forum od użytkownika Herby
Mam nadzieję że pomoże.