Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Gra Machinarium wkrótce na Mac OS X

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
80 odpowiedzi w tym temacie

#1 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 20 lutego 2010 - 11:35

[newshuge]http://farm5.static.flickr.com/4063/4373586466_3fae3d0d51_o.gif[/newshuge]
Wkrótce na polskim rynku, dzięki firmie IQ Publishing, która jest wydawcą i dystrybutorem gier oraz akcesorii dla graczy ukaże się niesamowita gra przygodowa Machinarium.

Machinarium jest dziełem czeskiego studia Amanita Design. To co wyróżnia ją na tle tysięcy gier dostępnych na rynku to niesamowita, ręcznie tworzona grafika, świat w którym przyjdzie nam się poruszać, fabuła gry oraz muzyka towarzysząca rozgrywce. Ciekawostką jest także, że w grze nie ma w ogóle narracji i dialogów. Głównym bohaterem jest mały robot, który na początku rozgrywki zostaje wyrzucony na wysypisko śmieci, a z niego trafia do miasta, które wykonane jest całkowicie z metalu. Nie ma w nim roślin ani zwierząt. Miastem rządzi stowarzyszenie Black Cap Brotherhood, które planuje przejęcie kontroli nad całym światem. Zadaniem samotnego robota jest pokrzyżowanie planów Black Cap Brotherhood oraz odbicie swojej dziewczyny, która zamknięta jest w głównej wieży miasta.

W grze Machinarium nie uświadczymy przemocy i wulgarnych tekstów. Oprawa audio wizualna i ciekawe misje sprawiają, że gra wciąga od pierwszej minuty nie tylko dzieci, ale także i dorosłych.

Machinarium zbiera doskonale recenzje – średnio ponad 90% i wkrótce trafi także na platformę Mac OS X.

Nasze polskie, unikatowe wydanie tej gry zawiera:

* oryginalne, ekskluzywne metalowe pudełko ze specjalnym wycięciem na płytę,
* płytę DVD zawierającą:
- grę po polsku w 2 wersjach (PC i MAC),
- soundtrack (14 utworów w formacie MP3 i FLAC),
- album EP autorstwa twórców gry Machinarium (5 utworów w formacie MP3 i FLAC), duży, rozkładany, kolorowy plakat z gry.

Cena tego unikatowego i jedynego wydania to TYLKO 49,90 PLN a gra dostępna będzie w sprzedaży jeszcze w tym miesiącu! Dokładną datę jej premiery podamy już wkrótce.

Wszystkich zainteresowanych grą zapraszamy do zagrania w demo, które jest dostępne online na stronie Machinarium.

Dołączona grafika

[newsindexhuge]http://farm3.static.flickr.com/2709/4372830975_770a37fd2d_o.gif[/newsindexhuge]
[newsindexsmall]http://farm3.static.flickr.com/2803/4372831105_d486d178af_o.gif[/newsindexsmall]

#2 Sebastian Brzuzek

Sebastian Brzuzek

MyApple Team

• 2 090 postów
  • SkądŚląskie/USA

Napisano 20 lutego 2010 - 19:32

Wygląda bardzo ciekawie - słyszałem już o niej wcześniej. Szczególnie grafika zachwyca. Świetne 2D jest lepsze niż dobre 3D ;) //Pozdrawiam

#3 Hynta

Hynta
  • 357 postów
  • SkądToruń

Napisano 20 lutego 2010 - 19:36

Ta gra to istna perelka wsrod tego badziewia zalewajacego nasz rynek.Dawno sie tak dobrze nie bawilem.Swietna zabawa,oddzialywanie na logike,piekna oprawa graficzna.Polecam z calego serca!

#4 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 20 lutego 2010 - 19:38

Ja póki co tylko zagrałem sobie w demko na stronie producenta i muszę przyznać, że jestem zachwycony. Z braku czasu raczej obecnie nie gram w żadne gry, ale ta gra to według mnie „must have”, jak to się mówi ;) Cudo!

#5 ed00c

ed00c
  • 2 404 postów
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Napisano 20 lutego 2010 - 19:43

Ja już przeszedłem całą grę, tytuł tematu trochę nie trafiony, bo gra jest już od dawna na OSX ;P. A co do gry to polecam, w niektórych momentach naprawdę trzeba się nieźle nagłówkować ;D. Po tej informacji naszła mnie chęć jeszcze raz się zmierzyć ze złym światem robotów, jak znajdę trochę*czasu to zacznę grać od nowa ;]. pozdrawiam, ed00c

#6 Plastik

Plastik
  • 539 postów
  • SkądŁódzkie

Napisano 20 lutego 2010 - 19:46

W grę grałem, miodna. Wersja demo dostępna jest od jakiegoś czasu na stronie Apple. Jeśli komuś podobają się takie klikane "puzzle" to polecam wcześniejsze gry ze stajni Amanita Design - Samorost i Samorost 2, oraz grę Neverhood. P.S nie jest to reklama :)

#7 iPestek

iPestek
  • 564 postów
  • SkądKópertino

Napisano 20 lutego 2010 - 19:46

Muzyka jest równie świetna!

#8 Plastik

Plastik
  • 539 postów
  • SkądŁódzkie

Napisano 20 lutego 2010 - 19:52

Muzyka jest równie świetna!

Potwierdzam, ambientowe tła robią wrażenie. Do tej pory jedynie ścieżka dźwiękowa z Fallouta tak mnie urzekła.

Pozdr

#9 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 20 lutego 2010 - 19:53

Ja już przeszedłem całą grę, tytuł tematu trochę nie trafiony, bo gra jest już od dawna na OSX ;P.

No dokładnie, ja sobie zaszalałam i zakupiłam na święta (BN2009), w komplecie było z Samorostem 2 bodajże. Świetna grafika i trzeba czasem pogłówkować :)

P.S. Na stronie głównej stoi jak wół napisane 'wersja na Windows + Mac + Linux" Amanita Design (w zakładce Store)
P.S2. W grudniu cena wynosiła 10$ :P

#10 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 20 lutego 2010 - 20:05

Wydawcy chodzi chyba o wersję „pudełkowaną”, dostępną na półce w sklepach. Bo póki co można tylko na stronie zakupić, dobrze myślę?

#11 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 20 lutego 2010 - 20:09

Dobrze myślisz :)

#12 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 20 lutego 2010 - 20:11

Jest do zamówienia na stronach Empik.com - 49peelenów ;)
Mam tylko nadzieję, że to ta sama wersja - MAC i PC.. bo w opisie figuruje jako PC/DVD

empik.com - Machinarium (PC) - Microids- 44.9zł

#13 ed00c

ed00c
  • 2 404 postów
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Napisano 20 lutego 2010 - 20:12

No pewnie tak, wcześniej można było zakupić na stronie. Dodam jeszcze tylko, jak poprzednicy, że gra to idealne połączenie grafiki i dźwięku ;]. pozdrawiam, ed00c

#14 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 20 lutego 2010 - 20:13

Hmmm teraz zaczęłam się zastanawiać nad znaczeniem "gra po polsku". Z tego, co pamiętam, tam nie ma tekstu :]

#15 ed00c

ed00c
  • 2 404 postów
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Napisano 20 lutego 2010 - 20:22

No jedyne co może być spolszczone to te podpowiedzi w książce ;]. pozdrawiam, ed00c

#16 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 20 lutego 2010 - 20:23

Hmmm teraz zaczęłam się zastanawiać nad znaczeniem "gra po polsku". Z tego, co pamiętam, tam nie ma tekstu :]

NO jest troszkę*tego.. podpowiedzi.. menu ;)

#17 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 20 lutego 2010 - 20:27

Z tego co widzę jest jeszcze staropolskie słowo "onet.pl" na pudełku jak i "polecają", więc musieli naprodukować pudełek na Polskę, a nie jest to takie śmieszne, bo to już hardware, a nie soft...

#18 jaqbf4

jaqbf4
  • 51 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 lutego 2010 - 21:03

Gra na mac os x jest już od kilku miesięcy - kupiłem wersję elektroniczną w listopadzie 2009 r. Gra jest super - trzeba sie trochę nagłówkować - i ta odjechana grafika - ekstra, dla moich dzieciaków też (10 i 6 lat). Fajnie, że będzie w Polsce box

#19 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 20 lutego 2010 - 21:08

Wow... normalnie Neverhood mi się przypomina. Kiedy to było 1998... może 99 :)

#20 vjbeng

vjbeng
  • 768 postów
  • SkądBobry Podchalańskie

Napisano 20 lutego 2010 - 21:23

A propos Neverhood'a... nie było go na Mac'a co??? (grałem na Windzie) z przyjemnością przeszedłbym go raz jeszcze a MACHINARIUM jest grą BAAAARDZO GODNĄ POLECENIA! Wyróżnia się, niesamowity klimat, muzyka i historia :D

#21 berko

berko
  • 1 285 postów

Napisano 20 lutego 2010 - 21:45

Z pozoru prosta gra na silniku adobe flash, ale na tle gierek, ktore mnie ostatnio tylko nudza ta wypada swietnie.

#22 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 20 lutego 2010 - 22:04

Właśnie gram w demko i... jak na na razie jest super. Grafika i tło muzyczne nadają grze niepowtarzalnego klimatu ;) Ogólnie gra zmusza do myślenia :)

#23 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 20 lutego 2010 - 22:06

A propos Neverhood'a... nie było go na Mac'a co??? (grałem na Windzie)

Tak była wersja na Maka. Też grałem na Windows....yyy.. 98 :) Za 50 zł chętnie zakupię sobie Machinarium. Zagrałem w demówkę na stronie i jestem zachwycony.

#24 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 20 lutego 2010 - 22:30

No no, wrażenia jak przy pierwszym odpaleniu World of Goo. Trzeba będzie się zaopatrzyć w empiku w pełną wersję. ;)

#25 wiktor7

wiktor7
  • 34 postów

Napisano 20 lutego 2010 - 22:47

gra wymiata! poza super metalowym pudełkiem (hihi) ma właśnie niecodzienna fabułę i świetną grafikę. P.S. marzy mi się machinarium na iPhone'a. gdyby jeszcze było tak genialnie zrobione jak myst na iPhone'a :))

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych