Mirror raid
Napisano 19 lutego 2010 - 22:06
Napisano 19 lutego 2010 - 22:19
Masz dwa dyski zrajdowane do RAID1, podłączone do kompa za pomocą USB.
Ergo - sa w kieszeni zewnetrznej.
Tak?
Wiec, jeżeli je zraidowales jakimś zewnętrznym programem do zarządzania tej kieszeni, to normalnie z tegoż programu odczytaj dysk.
Jeżeli zrobiłeś to systemowo, to tez normalnie podłącz go po USB i powinien sie pojawić z danymi.
Bo do tego służy mirror.
Jeżeli sie nie pojawia, to:
-mirror byl zle postawiony.
-nie byl to mirror tylko strip i wtedy jest D...
Napisano 20 lutego 2010 - 05:43
Napisano 20 lutego 2010 - 10:25
Za pomocą Disk Utility utworzyłem macierz RAID typu Mirror.
Mam 2 zewnętrzne obudowy HDD USB (takie same) - po 500Gb.
Moja macierz miała 500Gb (gdyby to był strip powinna mieć 1Tb, prawda?)
Jedna z tych obudów została zniszczona. Druga jest z całą pewnością*na chodzie.
Podłączam ten drugi dysk i nic.
IMHO - czarno to widzę.
Nie do końca tez rozumiem idee stawiania RAIDu na dwóch dyskach USB a ciągnie to za sobą dwa gniazda USB i dwa sygnały.
Mowie szczerze - nie do końca wierze w ten RAID, nie mam pojęcia jak były zapisywane dane, nie mam pojęcia jak rozwiązać te zagadkę.
Poddaje sie.
Ps: Moim zdaniem, RAID Morror, ani te strip nie ma prawa działać na takiej konfiguracji.
Napisano 20 lutego 2010 - 11:05
Napisano 20 lutego 2010 - 12:24
Napisano 20 lutego 2010 - 23:13
Rozwiązanie z jedna obudowa do której wsadzone sa dwa dyski zmirrorowane - znam i akceptuje.
Razem z ustawieniem zworek, sposobem zapisu itepe...
Dwie obudowy, z dwoma dyskami pojedynczymi -nie znam, nie wiem, nie akceptuje takiego rozwiązania, po prostu wydaje mi sie zanadto egzotyczne.
Akurat na FW powinno to być możliwe, wszak jest to szeregowy interfejs (jak SCSI) a do tego transparentny dla procesora, czysto sprzętowy kontroler.
Po to właśnie kupuje się dyski na FW, żeby miały po 2 interfejsy, mówi się o nich wtedy, że są "przelotowe". Można wtedy podłączać chyba do 63 urządzeń jedno do drugiego.
Napisano 20 lutego 2010 - 23:43
Akurat na FW powinno to być możliwe, wszak jest to szeregowy interfejs (jak SCSI) a do tego transparentny dla procesora, czysto sprzętowy kontroler.
Po to właśnie kupuje się dyski na FW, żeby miały po 2 interfejsy, mówi się o nich wtedy, że są "przelotowe". Można wtedy podłączać chyba do 63 urządzeń jedno do drugiego.
Jeżeli chodzi o RAIDowanie dysków, pozostanę przy interfejsach:
IDE, SATA, SCSI
Pozostałe pozostawię innym.
I powtórzę sie:
-interfejs USB, oraz FireWir nie sa przeznaczone do RAIDowania dysków w macierze.
Łączenie dysków po FireWire w "gronka" to jednak nie to samo.
Napisano 21 lutego 2010 - 06:58
Napisano 21 lutego 2010 - 08:50
Czytałem ten wątek od początku, ale myśląc, że skoro to mirror to "dobry" dysk powinien być używalny i nie znając odpowiedzi siedziałem cicho.
Przeszukałem help Disk Utility o poranku przy kawce :-) "Deleting a RAID set"
"Deleting a RAID set
You can delete a RAID set if you want to use its disks for another task.
To remove a disk from a striped RAID set or concatenated disk set, you must delete the set first. You can remove disks from a mirrored RAID set without deleting it.
Always back up any important files before you delete the set. Deleting a striped RAID set or concatenated disk set erases all the disks in it. Deleting a version 2.0 mirrored RAID leaves a copy of the set’s files on each disk, but you should back up any important files as a precaution.
To delete a RAID set:
Back up any important files.
In Disk Utility, select a disk in the set that you want to delete, and click RAID.
Select the RAID set.
If you’re deleting a mirrored RAID set and you see a Convert button, click it to convert the RAID set from version 1.0 to version 2.0.
Deleting a version 2.0 mirrored RAID set leaves a usable copy of the set’s files on each disk. Deleting a version 1.0 set leaves the disks unreadable.
Click Delete."
Wynika z tego, że można zrobić delete i jeśli to mirror - to pliki nie będą skasowane, a dostępne. Trzeba pamiętać o ewentualnej konwersji z wersji 1.0 do 2.0. Nie odpowiadam, za ewentualną utratę danych, cytuję helpa. Nie wiem jak to się zachowa z jednym dyskiem z zestawu, ale powinno zadziałać, bo po co w takim razie byłoby robić mirror, gdyby nie dało się odzyskać danych w razie zniszczenia dysku.
Jeśli się nie zdecydujesz - to podłączenie nowego dysku powinno odbudować RAID i przywrócić dostęp do danych.
Napisano 21 lutego 2010 - 13:55
Po pierwsze:
-dyski zmirrorowane w kieszeni do tego przeznaczonej, sa ustawione do mirroru/stripu przez elektronikę kieszeni, program/system wydaje polecenia do elektroniki i wszystko jest OK.
Ergo- zapisem na dyskach steruje elektronika kieszeni do tego przeznaczona, a zarządzanie jest systemowe/programowe.
Po drugie:
-dwa dyski po FireWire, samodzielne, sa RAIDowane systemowo, elektronika kieszeni nie bierze w tym udziału, co więcej zachowuje sie dokładnie tak jak pojedynczy dysk.Ergo - nie wie, ze na drugim odbywa sie zapis równoległy.
Wie o tym jedynie system.
Czyli otrzymujemy dwa niezależne, niezsynchronizowane zapisy na dwóch niezależnych dyskach.
Co więcej, moim zdaniem otrzymujemy bezsensowna sieczkę danych.
Czyli:
Moim zdaniem - nie ma prawa to zadziałać!
I żeby było jasne - kieruje sie wyłącznie logika, nie doświadczeniem, albowiem nigdy tego nie robiłem!
Napisano 21 lutego 2010 - 15:01
Nie chcę tu off topica roztaczać.Wyjaśnię w dwóch słowach, dlaczego uważam, ze rajdowanie dysków na protokole FireWire jest wg. mnie mało prawdopodobne, lub chociaż nadmiernie egzotyczne.
Czyli:
Moim zdaniem - nie ma prawa to zadziałać!
I żeby było jasne - kieruje sie wyłącznie logika, nie doświadczeniem, albowiem nigdy tego nie robiłem!
- Mój uszkodzony mirror był*moim powolnym archiwum. Nie zależało mi wcale na szybkości.
Nie wiem co twoja logika na to -ale przez kilka miesięcy to działało.
Nawet lepiej! Robiłem testy. Wyłączałem zasilanie z dyskuA podczas zapisu - Dane się wgrywały bez szwanku na dyskB - a potem się odbudowywały po włączeniu zasilania.
Jeśli chodzi o helpa Disk Utility:
"...connect disks to a FireWire 800 port. If you need even better performance, connect each disks to its own I/O bus."
"For example, if you have two 40 GB FireWire drives and an 80 GB internal drive, you can create a concatenated RAID set with the two FireWire drives, and then create a mirrored RAID set with the concatenated set and the internal drive."
Nie wiem ile kosztuje RAIDOWa kieszeń na 2 dyski - ale ja wydałem 2x100zł na jakieś najtańsze FW obudowy + kupiłem 2 dyski po 180zł i za 560zł miałem taki właśnie komplet. który sobie już 3 raz zapełniłem danymi (w sensie mam 6 dysków archiwalnych ---> 3 archiwa po 2 dyski)
Napisano 21 lutego 2010 - 15:05
Nie chcę się tu niepotrzebnie spierać, ale po co w takim razie można ustawiać RAID bezpośrednio przed Disk Utility - jest to sposób softwarowy - na pewno mniej wydajny niż sprzętowy, o którym mówisz. Ale ten sprzętowy używa osobnego oprogramowania, nie steruje się tym raczej z poziomu Disk Utility.
Dobrym przykładem jest tutaj Mac Pro, w którym można zrobić to na dwa sposoby albo softwarowo z disk utility (robiłem to jednemu gościowi), albo sprzętowo używając Raid Card i Raid Utility.
"If you have a Mac Pro with a Mac Pro RAID card, use RAID Utility (in the Utilities folder in the Applications folder) to create and maintain RAID sets. Otherwise, click one of the links below to learn how to use Disk Utility to create and maintain RAID sets."
Czyli Disk Utility kieruje do osobnych narzędzi w przypadku RAID ustawianego hardwarowo i podobnie podejrzewam jest w przypadku specjalnych kieszeni w własną elektroniką - mają osobny soft.
Wiec Disk Utility służy do ustawiania RAID softwarowo na innych dyskach na wszystkich maczkach i to działa. Nie wyklucza to dysków firewire moim zdaniem, choć oprócz mirroringu w celu zabezpieczenia danych też nie widzę tu większego sensu z racji wydajności.
Pozdrawiam
---- Dodano 21-02-2010 o godzinie 15:09 ----
@ (-:
Probowałeś któregoś z rozwiązań w poście nr 10?
Napisano 21 lutego 2010 - 16:01
Napisano 21 lutego 2010 - 16:24
Napisano 23 lutego 2010 - 11:29

Napisano 23 lutego 2010 - 12:53
Tak serio i szczerze - ciesze sie z powodu psa!No więc! OTO WYNIK:
No i pies dziś dostał michę - bo się na niego już nie gniewam :]
Bo bidak, nijak winien nie byl, -tylko jego Pan, rozwala kable gdzie popadnie

A co do takiego RAIDowania dysków - w dalszym ciagu jest to dla mnie egzotyka, nie przystająca do moich potrzeb .
Napisano 23 lutego 2010 - 12:54
To mój:
http://grab.by/2C44
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych