Bibliografia w Pages
Napisano 17 lutego 2010 - 23:15
Napisano 18 lutego 2010 - 03:57
Napisano 18 lutego 2010 - 09:33

Napisano 18 lutego 2010 - 10:01
Napisano 18 lutego 2010 - 10:26
Napisano 18 lutego 2010 - 11:01
Napisano 18 lutego 2010 - 11:51

Napisano 18 lutego 2010 - 13:03
Zastanowiło mnie dołączenie plików pdf do wymienionych wcześniej aplikacji o czym wspomniałeś. A bardziej, zastosowanie tego rodzaju możliwości. Jeżeli możesz zdradzić tajemnicę jak to wykorzystujesz np CAŁĄ swoją bibliografię tworzysz w programie dołączając oryg tekst w pdf wraz z tagami do wykorzystania w dalekiej przyszłości ?
A może w inny sposób ?
Tak, do wykorzystania na bieżąco i w dalekiej lub bliższej przyszłości. Czyli wielka bibliografia nie do konkretnej publikacji ale do różnych projektów. Dlatego "wrzucam" do Sente wszystko to co potencjalnie możliwe będzie do wykorzystania w przyszłych publikacjach. Jesli dysponuję tekstem w formacie pdf (ściągniętym z sieci lub zeskanowanym) to załączam do danej pozycji. Oczywiście, optymalne byłoby posiadanie pdf'ów do każdej pozycji bibliograficznej i stworzenie takiego "paperless office", ale to wymaga czasu (skanowanie różnych kserokopii i książek) i dostępu do różnych płatnych baz danych z artykułami pełnotekstowymi (Biblioteka główna mojej uczelni "dopieszcza" nauki ścisłe pod tym względem, a humanistykę traktuje po macoszemu). W tym momencie posiadam w Sente około 621 pozycji biliograficznych, z czego mniej więcej 1/4 posiada załącznik pełnotekstowy w pdf. Pod kątem konkretnych projektów i przeszukiwań tworzę grupy blibliografii i tagi.
Sente i Bookends dysponują możliwością przeszukiwania i ściągania rekordów wraz z załącznikami pdf z płatnych baz danych, np. JSTOR czy WileyInterScience, ale tak jak pisałem wyżej, trzeba posiadać konto dostępowe, najlepiej uczelniane, gdyż prywatnie jest to zbyt kosztowne.
Polecam strony poświecone wykorzystaniu makowych aplikacji do badań naukowych:
Digital_Academic_Workflow
Mac apps for academic tasks
Warto zainteresować się też takimi aplikacjami jak Devonthink i Scrivener.
Napisano 18 lutego 2010 - 14:13
Napisano 23 lutego 2010 - 19:14

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych