Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Bibliografia w Pages

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 Korek

Korek
  • 32 posts

Posted 17 February 2010 - 23:15

Jak zrobiliście bibliografię w Pages ? Wiem że można zrobić ją w endnote x2 z tym że strasznie z amerykanizowany program. Nie wiem jak po wprowadzeniu ręcznie edytować dokonane już wpisy ? Jak wstawić literkę "w:" jeżeli tekst znajduje się w monografii etc....etc Jak robiliście bibliografię pisząc w Pages ?

#2 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 18 February 2010 - 03:57

Wstaw -> Sekcje -> Bibliografia Z tym, że należy zacząć pisać nie od pustego dokumentu, a od szablonu jakiegoś.

#3 Korek

Korek
  • 32 posts

Posted 18 February 2010 - 09:33

Z tym że jest to zwykłe wstawienie tekstu na końcu materiału. Nie posiada numeracji i nie będzie ustawiał alfabetycznie przy dopisywaniu kolejnych pozycji. Trzeba wszystko robić ręcznie w trakcie pisania. Problem pojawia się jeżeli piszesz pracę etapowo, następnie z podrozdziałów tworzysz całość. Całość natomiast posiada około 200 pozycji bibliograficznych....... :( Wielkie dzięki za odpowiedź, zawsze to jakiś ślad jak to zrobić. Może ktoś ma inne sugestie, każda w tym momencie jest dla mnie ważna......

#4 dorian

dorian
  • 311 posts
  • SkądLublin

Posted 18 February 2010 - 10:01

Dlaczego używasz Endnote? Masz licencję z uczelni? Opinie użytkowników tego typu aplikacji wskazuja, że lepszym rozwiązaniem jest Bookends lub Sente. Bookends lepiej współpracuje z zewnętrznymi procesorami tekstu (Mellel, Nisus Writer, Pages, Word, OpenOffice). Sente ma bardziej przejrzysty i makowy interfejs. Są jeszcze darmowe Zotero i Bibtex. Masz rację, minusem tych programów jest to, że mało są dostowane do potrzeb polskiego użytkownika. Wielość formatów bibligraficznych, ale "w:" to trzeba wstawiać ręcznie (Ja przynajmniej nie znalazłem sposobu jak to zrobić inaczej).

#5 Korek

Korek
  • 32 posts

Posted 18 February 2010 - 10:26

Moja przygoda z endnote rozpoczęła się po przeczytaniu helpa do Pagesa. Znalazłem informację tylko o tym programie jako współpracującym z iWorkiem. Dopiero wdrażałem się w obsługę endnote i już trafiłem na wiele problemów. Wielkie dzięki za podrzucenie nazw innych programów. Z tego co napisałeś to można ręcznie edytować w nich bibliografię co znacznie upraszcza sprawę w niektórych przypadkach. Domyślam się że masz doświadczenie z podanymi programami. Który z nich najbardziej polecasz (na którym pracujesz, nie chcę wywarzać drzwi raz już otwartych) ?

#6 dorian

dorian
  • 311 posts
  • SkądLublin

Posted 18 February 2010 - 11:01

Zotero i Bibtex są wprawdzie darmowe, ale wymagają zbyt wiele "robótek ręcznych". Zdecydowanie polecam Sente lub Bookends. Używałem obu. W tym momencie bardziej pasuje mi Sente 6. Lepsze opcje wyszukiwania w internecie, np. Google Scholar, łatwiejsze wprowadzanie danych do kolejnych rekordów, lepszy system wprowadzania notatek, możliwość dodawania tagów. Niemniej, oba programy "idą łeb w łeb". Ostatnio ukazała się nowa wersja Bookends, m.in. też dodano tagi, w wolnej chwili lepiej jej przyjrzę się. Dużym plusem obu aplikacji jest możliwość dołączania plików pdf. Wiele zależy od indywidualnych preferencji. Proponuję instalację demo obu, na stronie Sente znajdują sie też wideo tutoriale. Nie przygotowałem jeszcze przy pomocy Sente czy Bookends dużej bibliografii do książki. Ostatnią taką bibliografię składającą się z prawie 300 pozycji zrobiłem ręcznie w OpenOffice w czasach przedmakowych :-).

#7 Korek

Korek
  • 32 posts

Posted 18 February 2010 - 11:51

Jeszcze raz dzięki za rozjaśnienie tematu. W Openoffice zacząłem robić bibliografię i w/g mnie jeszcze jest do zrobienia nie tylko ręcznie :) Podziwiam Twoją zaciętość do ręcznego zrobienia bibliografii ale w czasach przedmakowych - jak domyślam się przed 2007 :) - Openoffice nie udostępniał takich możliwości jak dziś. Zmieniłem OO na Pagesa przy rycinach i tabelach. Muszę przyznać że Pages jest stworzony do graficznego przedstawienia danych :) Zastanowiło mnie dołączenie plików pdf do wymienionych wcześniej aplikacji o czym wspomniałeś. A bardziej, zastosowanie tego rodzaju możliwości. Jeżeli możesz zdradzić tajemnicę jak to wykorzystujesz np CAŁĄ swoją bibliografię tworzysz w programie dołączając oryg tekst w pdf wraz z tagami do wykorzystania w dalekiej przyszłości ? A może w inny sposób ?

#8 dorian

dorian
  • 311 posts
  • SkądLublin

Posted 18 February 2010 - 13:03

Zastanowiło mnie dołączenie plików pdf do wymienionych wcześniej aplikacji o czym wspomniałeś. A bardziej, zastosowanie tego rodzaju możliwości. Jeżeli możesz zdradzić tajemnicę jak to wykorzystujesz np CAŁĄ swoją bibliografię tworzysz w programie dołączając oryg tekst w pdf wraz z tagami do wykorzystania w dalekiej przyszłości ?
A może w inny sposób ?

Tak, do wykorzystania na bieżąco i w dalekiej lub bliższej przyszłości. Czyli wielka bibliografia nie do konkretnej publikacji ale do różnych projektów. Dlatego "wrzucam" do Sente wszystko to co potencjalnie możliwe będzie do wykorzystania w przyszłych publikacjach. Jesli dysponuję tekstem w formacie pdf (ściągniętym z sieci lub zeskanowanym) to załączam do danej pozycji. Oczywiście, optymalne byłoby posiadanie pdf'ów do każdej pozycji bibliograficznej i stworzenie takiego "paperless office", ale to wymaga czasu (skanowanie różnych kserokopii i książek) i dostępu do różnych płatnych baz danych z artykułami pełnotekstowymi (Biblioteka główna mojej uczelni "dopieszcza" nauki ścisłe pod tym względem, a humanistykę traktuje po macoszemu). W tym momencie posiadam w Sente około 621 pozycji biliograficznych, z czego mniej więcej 1/4 posiada załącznik pełnotekstowy w pdf. Pod kątem konkretnych projektów i przeszukiwań tworzę grupy blibliografii i tagi.

Sente i Bookends dysponują możliwością przeszukiwania i ściągania rekordów wraz z załącznikami pdf z płatnych baz danych, np. JSTOR czy WileyInterScience, ale tak jak pisałem wyżej, trzeba posiadać konto dostępowe, najlepiej uczelniane, gdyż prywatnie jest to zbyt kosztowne.

Polecam strony poświecone wykorzystaniu makowych aplikacji do badań naukowych:
Digital_Academic_Workflow
Mac apps for academic tasks

Warto zainteresować się też takimi aplikacjami jak Devonthink i Scrivener.

#9 tomhry

tomhry
  • 19 posts

Posted 18 February 2010 - 14:13

W Endnote możesz stworzyć sobie własny styl z wpisaniem problematycznego W: Edit/Output styles/New style i hulaj dusza. Wydaje mi się, że czego jak czego ale elastyczności w endnote nie brakuje.

#10 Korek

Korek
  • 32 posts

Posted 23 February 2010 - 19:14

A co zrobić jeżeli np książka ma 2 autorów. W helpie znalazłem, że można wpisać taką pozycję przez edited book. Próbowałem zmieniać fieldy ponieważ nie ma gotowego szablonu. Niestety nie moge tego zrobić w zadowalający sposób. Czy wiesz jak można pozmieniać fieldy w reference żeby miały inny format a nie tylko zmianę nazwy ? JUŻ WIEM Trzeba użyć klawisza enter i drugiego autora pod spodem :) Taj samo jest w Sante

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users