Zaczynam naukę w php. Zainstalowałem MAMP na Tigerze i mam kilka prostych pytań:
1. gdzie umieścić pilk php, żebym mógł go wyświetlić w przeglądarce ? (stworzyłem plik z kodem i nie wiem jak go wyświetlić.)
2. po uruchomieniu MAMP'a serwer MySQL świeci się na czerwono, nie działa, czy trzeba gdzieś coś ustawić ?
Pozdrawiam

[MAMP] jak zacząć ?
Started by
wendaboj
, 17 Feb 2010 13:15
5 replies to this topic
Posted 17 February 2010 - 13:15
Posted 17 February 2010 - 16:51
1. Możesz tutaj Programy/mampstack-1.2-0/apache2/htdocs lub zmienić w konfiguracji na dowolny katalog na dysku
2.A jak uruchamiasz mamp i czy serwer MySQL-a był z paczki czy osobno ?
Posted 22 February 2010 - 13:26
Umieściłem już plik php w odpowiednim miejscu, i teraz przeglądarka wyświetla mi pustą stronę zamiast zawartości pliku (wcześniej wyświetlał się komunikat, że taka strona nie istnieje), co jeszcze robie źle, że mi nie wyświetla stronki ??
Posted 22 February 2010 - 13:32
Możesz zobaczyć do logów w katalogu logs. A co dokładnie umieściłeś w tym pliku php ?
Posted 22 February 2010 - 13:42
w pliku php:
< ? php
phpinfo ();
?>
W logach wygląda wszystko ok. Nie wiem czemu ale od pewnego czasu serwer MySQL uruchamia sie za każdym razem.
Posted 23 February 2010 - 22:31
A powiedz mi - czy czasami w Tigerze nie ma wbudowanego Apacha z PHPem? Bo w Snow Leo jest. Wystarczy włączyć udostępnianie www no i śmigasz :cool:
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users