Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[3G - 3.1.3] [Windows] Jailbreak (Odblokowanie) - sn0wbreeze 1.5.1 i iREB 3.1.2

• Please log in to reply
108 replies to this topic

#1 januszdom

januszdom
  • 8 posts
  • SkądŚląsk

Posted 17 February 2010 - 11:11

Witam.

Posiadam iPhone 3G os.3.1.3(7E18), firmware 05.12.01, iTunes 9.0.3, Windows 7.

Parę dni temu zrobiłem Upgrade'a na swoim iPhone 3G do wersji 3.1.3.
Tym samym JB , którego miałem na poprzednim OS'ie poszedł w zapomnienie.Próbowałem różnych sposobów aby zrobić Restore do 3.1.2 lecz z marnym skutkiem.
Rozpocząłem więc poszukiwania sposobu na JailBreak os 3.1.3 - lecz gdzie nie zaglądałem ,to wszędzie było info że trzeba czekać.

Nie jestem żadnym fachurą w temacie iPhone ale ku mojej radości, w końcu udało mi się to zrobić :)

Podam Wam sposób (bez fachowych zwrotów) :)

Przed rozpoczęciem ściągnijcie sobie :
sn0wbreeze 1.5.1 (on jest przeznaczony do iPod Touch 1G, 2G and iPhone 2G, 3G i 3GS (starszy bootrom). iREB 3.1.2 (bypass pozwalający bezproblemowo wgrywać nowy osobisty IPSW, do tej pory przy każdorazowej próbie wgrania "zrobionego" przez sn0wbreeze OS'a, pojawiały się błędy niezgodności)
Oba te programy znajdziecie tutaj: [url=http://ih8sn0w.com/index.php/products/view/ireb.snow]sn0wbreeze 1.5.1 | iREB 3.1.2[/url]

Teraz uruchamiacie ściągnięty uprzednio sn0wbreeze i jako plik IPSW do "obróbki" wskazujecie swoją kopię OS'a 3.1.3 (iPhone1,2_3.1.3_7E18_Restore.ipsw), która znajduje się na kompie w C:\Users\[nazwa użytkownika]\AppData\Roaming\Apple Computer\iTunes\iPhone Software Updates.

Sn0wbreeze odwali czarną robotę i stworzy Wam na pulpicie nowy OS z nazwą "Sn0wbreeze".

Wprowadzacie Waszego iPhone'a w DFU mode.

Kolejne kroki to:
Odpalacie drugi program iREB. On stworzy mostek pozwalający uniknąć odrzucenia przez iTunes "poprawionego" przez sn0wbreeze OS'a. Wybieracie model Waszego iPhone'a Klikacie na długi button poniżej (3.1.2 SHSH Grabber .... ). On Tworzy na puplicie coś z czego trzeba skorzystać niby w dalszym kroku pojawia sie ekran z pytaniem o Jave - potwierdzacie jeśli macie zainstalowaną Kolejny ekran także zatwierdzacie: "Launch umbrella (SHSH Grabber)" Pojawia się ekran "The firmware umbrella - semaphore" z miejscem na wpisanie ECID - JA TEGO NIE ZROBIŁEM Włączacie przyciskiem z iREB iTunes'a Podczas gdy iTunes jest włączony klikacie button: "Fix Recovery Mode Loop"
[LIST] W iTunes wybieracie w Urządzeniach Waszego iPhone'a i trzymając wciśnięty lewy Shift wybieracie "Przywróć" i wskazujecie do przywrócenia plik IPSW stworzony przez sn0wbreeze na pulpicie.

Reszta odbywa się automatem.
Po tym zabiegu iPhone się odpali ze śnieżynką na ekranie.

Sądzę że w miarę jasne opisałem to co udało mi się zdziałać ze swoim iPhone.

Wszystko mi działa , wszystkie aplikacje się wgrywają, jednym słowem jestem bardzo zadowolony :).

W przypadku jakichkolwiek pytań piszcie na PW.

Pozdrawiam

#2 loon

loon
  • 173 posts
  • SkądLubon, Poland

Posted 17 February 2010 - 11:41

Witam, u mnie niestety nie działa. Wysypuje się błedem.

#3 sielu

sielu
  • 37 posts

Posted 17 February 2010 - 13:19

A mi sie udalo zrobic poszlo wszsytko i mam JB ale szczerze mowiac nie wiem jak to poszlo najpier tez mialem jakis blad ale tu wcisnolem tam wcisnolem i sie udalo dzieki za toturiala pozdrawiam :)

---- Dodano 17-02-2010 o godzinie 15:39 ----
ale mam inny problem nie widzi mi sieci tel z orange karta tez na poczatku zalapalo a teraz mimo ze prosi mnie o wpisanie pinu nie ma nic co to moze byc???

#4 januszdom

januszdom
  • 8 posts
  • SkądŚląsk

Posted 17 February 2010 - 13:57

A mi sie udalo zrobic poszlo wszsytko i mam JB ale szczerze mowiac nie wiem jak to poszlo najpier tez mialem jakis blad ale tu wcisnolem tam wcisnolem i sie udalo dzieki za toturiala pozdrawiam :)

---- Dodano 17-02-2010 o godzinie 15:39 ----
ale mam inny problem nie widzi mi sieci tel z orange karta tez na poczatku zalapalo a teraz mimo ze prosi mnie o wpisanie pinu nie ma nic co to moze byc???

Sielu, z tym pinem niestety nie pomogę, nie będę improwizował. Może ktosik sie pojawi, kto miał podobny problem.

pozdr

#5 kslo

kslo
  • 94 posts
  • SkądTipperary, Ireland

Posted 17 February 2010 - 20:41

Mam nowego bootrom i będzie działać?

#6 kierka

kierka
  • 5 posts

Posted 17 February 2010 - 20:48

to dziala, bo wczoraj zrobilam, ale zostaje problem simlocka niestety

#7 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 17 February 2010 - 21:19

to dziala, bo wczoraj zrobilam, ale zostaje problem simlocka niestety

Mówisz o 3G czy 3GS?

#8 kslo

kslo
  • 94 posts
  • SkądTipperary, Ireland

Posted 17 February 2010 - 21:25

Gdy robię tą obróbkę ipsw ze sn0wbreeze to musze mieć iPhone podłączonego??

#9 januszdom

januszdom
  • 8 posts
  • SkądŚląsk

Posted 17 February 2010 - 21:27

Mówisz o 3G czy 3GS?

mówię o 3G z nowym softem 3.1.3.

#10 cinek193

cinek193
  • 19 posts

Posted 17 February 2010 - 21:27

Próbowane na 3 GS niestety bez skutku

#11 januszdom

januszdom
  • 8 posts
  • SkądŚląsk

Posted 17 February 2010 - 21:29

Przy sn0wbreeze nie musisz mieć podłączonego iPhone'a. Dopiero przed iREB należy podłączyć i wprowadzić w tryb DFU mode.

#12 zemen

zemen
  • 71 posts
  • SkądToronto

Posted 17 February 2010 - 21:38

Januszdom ten sposo juz probowalem jakos w zeszlym tygodniu. niestety bez sukcesu dla mnie jesli chodzi o ominiecie simlock. Natomiast jedyny pozytyw takiego zabiegu u mnie to to ze udalo mi sie cofnac soft do 3.1.2 tak mam zapisany w ustawieniach IP. Ja walcze dalej. znalazłem firme w swoim miescie ktora za 40 zloty sciagnie mi simloka ale jak do nich pojechalem to okazalo sie ze do IP 2. Ale przeczytałem ze niektorym sie udalo.... pewnie maja 5.11.01 a nie 5.12.01 i tu moze problem dla tych co maja 5.12.01

#13 januszdom

januszdom
  • 8 posts
  • SkądŚląsk

Posted 17 February 2010 - 21:43

Januszdom ten sposo juz probowalem jakos w zeszlym tygodniu. niestety bez sukcesu dla mnie jesli chodzi o ominiecie simlock.
Natomiast jedyny pozytyw takiego zabiegu u mnie to to ze udalo mi sie cofnac soft do 3.1.2
tak mam zapisany w ustawieniach IP.
Ja walcze dalej. znalazłem firme w swoim miescie ktora za 40 zloty sciagnie mi simloka ale jak do nich pojechalem to okazalo sie ze do IP 2.

Ale przeczytałem ze niektorym sie udalo.... pewnie maja 5.11.01 a nie 5.12.01 i tu moze problem dla tych co maja 5.12.01

W kwestii simlocka nie będę się wypowiadał, ale z tego co wiem to może być niełatwo.
W wielu postach ludziska pisali, że z simlockiem w OS'ie 3.1.3 jest problem.

Mimo to powodzonka.

Pozdr.

#14 kierka

kierka
  • 5 posts

Posted 17 February 2010 - 21:51

nie musi byc podlaczony

#15 kslo

kslo
  • 94 posts
  • SkądTipperary, Ireland

Posted 17 February 2010 - 21:51

Drogi Janku będzie działać na 3GS tak? no i ta obróbka OS 3.1.3 gdzie sie zapisuje bo mam Viste i na pulpicie jej nie mam? co zrobić?

#16 kierka

kierka
  • 5 posts

Posted 17 February 2010 - 21:52

Mówisz o 3G czy 3GS?

o 3 G mówię

#17 kslo

kslo
  • 94 posts
  • SkądTipperary, Ireland

Posted 17 February 2010 - 21:59

Gdzie mam ten plik ? co stworzy sn0wbreeze na viscie bo na pulpicie go nie ma :)

#18 mateusz_pl

mateusz_pl
  • 31 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 February 2010 - 22:11

Ja mam problem z 3Gs wyskakuje mi błąd po załadowaniu pliku z pulpitu, wydaje mi się że chodzi tu o ireb. Jak tylko włączam itunes od razu chce się łączyć z netem.

#19 cinek193

cinek193
  • 19 posts

Posted 17 February 2010 - 22:32

Ta panowie z 3 Gs tak jest. Mój mimo starego boot romu niczym nie idzie. Tym sposobem niestety też ale już od 3 dni działam

#20 januszdom

januszdom
  • 8 posts
  • SkądŚląsk

Posted 17 February 2010 - 23:03

Gdzie mam ten plik ? co stworzy sn0wbreeze na viscie bo na pulpicie go nie ma :)

Nie mam pojęcia. Generalnie rzecz biorąc Vista a Win7 to prawie to samo, więc nie mam pomysłu gdzie sn0wbreeze mógł stworzyć ten plik z OS.
Spróbuj wyszukać w windowsie pliku " *.ipsw ". Może to coś da i wskaże Ci ścieżkę.

---- Dodano 17-02-2010 o godzinie 23:08 ----

Drogi Janku będzie działać na 3GS tak? no i ta obróbka OS 3.1.3 gdzie sie zapisuje bo mam Viste i na pulpicie jej nie mam? co zrobić?

Ja pisałem o 3G, nie chcę filozofować czy będzie ten sposób działał na 3GS. Podczas gdy ja próbowałem to także nie byłem pewny czy mi to wszystko zadziała. Gdybym miał pod ręką 3GS'a to uwierz mi, napewno bym spróbował i nie omieszkałbym napisać o tym.

Tego sposobu nie wziąłem jako gotowca, lecz połączyłem dwa sposoby w jeden. Tak to czasem jest, tylko próby dają efekt:)
Jeśli chodzi o Vistę, to dawno odstawiłem ten system - widać słusznie. Często działał nielogicznie ;)

pozdr

#21 zemen

zemen
  • 71 posts
  • SkądToronto

Posted 18 February 2010 - 09:13

Panowie jezeli nie dociera system pisania prosze tu You Tube

YouTube - Jailbreak & Unlock NEW 3.1.3 Firmware For iPhone 3Gs old Boot Rom

przypominam ze to dla tych co maja stary boot room .

---- Dodano 18-02-2010 o godzinie 09:14 ----
TAK DZIAŁAS NA 3GS 3G NIE ZMIENIA BOOT ROOMu ALE NADAL NIE OMIJA BLOKADY SIMLOKa

#22 czbnhzw

czbnhzw
  • 10 posts

Posted 18 February 2010 - 15:41

Witam, Szukam szukam i nic, Parametry mojego IP Wersja 3.0.1(7A400) nr. seryjny xx933xxxxxx Model MC133KN Firmware 04.26.08 1. Czy mam stary bootroom i moge przeprowadzic aktualizacje za pomocą tego programu? 2. Czy stare aplikacje z cydii i appstore pozostaną w telefonie? Dzieki

#23 zemen

zemen
  • 71 posts
  • SkądToronto

Posted 18 February 2010 - 16:03

1. tak 2.nie add chyba ze zrobisz sobie backup cydi a appstore powinienes miec zapisane w itunes w programy

#24 WojciechRodak

WojciechRodak
  • 22 posts
  • SkądLubartów

Posted 18 February 2010 - 16:29

Koleś ma ode mnie hiperkur**wyjebane** browara. Działa, działa ;) Wszystko robiłem wg. opisu

#25 stig1337

stig1337
  • 104 posts

Posted 18 February 2010 - 17:20

Czy jak wgram CF na mojego iP z nowym bootromem i przypadkiem wyłącze go to będe mógł zrobić restore? Wiem że nie będzie tethered JB ale nie zamierzam go wyłączać. Zobacze ile wytrwam ;p

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users