Posiadam iPhone 3G os.3.1.3(7E18), firmware 05.12.01, iTunes 9.0.3, Windows 7.
Parę dni temu zrobiłem Upgrade'a na swoim iPhone 3G do wersji 3.1.3.
Tym samym JB , którego miałem na poprzednim OS'ie poszedł w zapomnienie.Próbowałem różnych sposobów aby zrobić Restore do 3.1.2 lecz z marnym skutkiem.
Rozpocząłem więc poszukiwania sposobu na JailBreak os 3.1.3 - lecz gdzie nie zaglądałem ,to wszędzie było info że trzeba czekać.
Nie jestem żadnym fachurą w temacie iPhone ale ku mojej radości, w końcu udało mi się to zrobić

Podam Wam sposób (bez fachowych zwrotów)

Przed rozpoczęciem ściągnijcie sobie :
sn0wbreeze 1.5.1 (on jest przeznaczony do iPod Touch 1G, 2G and iPhone 2G, 3G i 3GS (starszy bootrom). iREB 3.1.2 (bypass pozwalający bezproblemowo wgrywać nowy osobisty IPSW, do tej pory przy każdorazowej próbie wgrania "zrobionego" przez sn0wbreeze OS'a, pojawiały się błędy niezgodności)
Oba te programy znajdziecie tutaj: [url=http://ih8sn0w.com/index.php/products/view/ireb.snow]sn0wbreeze 1.5.1 | iREB 3.1.2[/url]
Teraz uruchamiacie ściągnięty uprzednio sn0wbreeze i jako plik IPSW do "obróbki" wskazujecie swoją kopię OS'a 3.1.3 (iPhone1,2_3.1.3_7E18_Restore.ipsw), która znajduje się na kompie w C:\Users\[nazwa użytkownika]\AppData\Roaming\Apple Computer\iTunes\iPhone Software Updates.
Sn0wbreeze odwali czarną robotę i stworzy Wam na pulpicie nowy OS z nazwą "Sn0wbreeze".
Wprowadzacie Waszego iPhone'a w DFU mode.
Kolejne kroki to:
Odpalacie drugi program iREB. On stworzy mostek pozwalający uniknąć odrzucenia przez iTunes "poprawionego" przez sn0wbreeze OS'a. Wybieracie model Waszego iPhone'a Klikacie na długi button poniżej (3.1.2 SHSH Grabber .... ). On Tworzy na puplicie coś z czego trzeba skorzystać niby w dalszym kroku pojawia sie ekran z pytaniem o Jave - potwierdzacie jeśli macie zainstalowaną Kolejny ekran także zatwierdzacie: "Launch umbrella (SHSH Grabber)" Pojawia się ekran "The firmware umbrella - semaphore" z miejscem na wpisanie ECID - JA TEGO NIE ZROBIŁEM Włączacie przyciskiem z iREB iTunes'a Podczas gdy iTunes jest włączony klikacie button: "Fix Recovery Mode Loop"
[LIST] W iTunes wybieracie w Urządzeniach Waszego iPhone'a i trzymając wciśnięty lewy Shift wybieracie "Przywróć" i wskazujecie do przywrócenia plik IPSW stworzony przez sn0wbreeze na pulpicie.
Reszta odbywa się automatem.
Po tym zabiegu iPhone się odpali ze śnieżynką na ekranie.
Sądzę że w miarę jasne opisałem to co udało mi się zdziałać ze swoim iPhone.
Wszystko mi działa , wszystkie aplikacje się wgrywają, jednym słowem jestem bardzo zadowolony

W przypadku jakichkolwiek pytań piszcie na PW.
Pozdrawiam