Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ski Jumping 2010 na iPhone - poczuj się jak Adam Małysz

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

#26 ipkiss

ipkiss
  • 42 postów

Napisano 17 lutego 2010 - 16:05

filmik mnie nie zachęcił do zakupu, a wręcz przeciwnie - sterowanie wygląda na chaotyczne ruchy. Może tylko to źle wygląda, ale nie widzę wersji demo do przetestowania. może wystarczyło przerobić stare DSJ i bylby to strzal w 10. ?

#27 Vivid Games

Vivid Games
  • 9 postów

Napisano 17 lutego 2010 - 16:09

O tak. DSJ... Przed obejrzeniem filmiku myślałem ( i miałem nadzieję ), że to właśnie będzie coś w stylu DSJ'a. No cóż niestety nie, ogólnie szału nie robi. Wręcz wygląda beznadziejnie...

Mimo wszystko prosimy o zapoznanie się z grą (lada dzień pojawi się wersja LITE) zanim zostanie ona spisana na straty. Wersja na telefony komórkowe została bardzo ciepło przyjęta (8/10 na pocketgamer.co.uk). Jesteśmy przekonani, że iPhone'owa wyszła nam jeszcze lepiej!

---- Dodano 17-02-2010 o godzinie 16:18 ----

filmik mnie nie zachęcił do zakupu, a wręcz przeciwnie - sterowanie wygląda na chaotyczne ruchy. Może tylko to źle wygląda, ale nie widzę wersji demo do przetestowania.
może wystarczyło przerobić stare DSJ i bylby to strzal w 10. ?

Sterowanie jest dynamiczne, a gracz ma do wyboru dwie opcje - dotyk lub wychylenia.

Jak widnieje w pierwszym poście, gra oferuje znacznie więcej, niż jakakolwiek inna gra traktująca o zimowym sporcie: zawodników, skocznie, online, rekordy, achievementy, multiplayer, turnieje, trening, słuchanie własnej muzyki... jest tego sporo:)

#28 ipkiss

ipkiss
  • 42 postów

Napisano 17 lutego 2010 - 16:23

ok - czekam zatem na wersje lite - chyba ze autorzy podrzuca jakis kodzik na szybko ;-D

#29 Vivid Games

Vivid Games
  • 9 postów

Napisano 17 lutego 2010 - 16:28

ok - czekam zatem na wersje lite - chyba ze autorzy podrzuca jakis kodzik na szybko ;-D

Po kodzik trzeba się zgłosić na PM. Mamy jeszcze 3.

A tutaj pierwsza recenzja, w nagrodę po niemiecku:

Ski Jumping 2010 MOBILE Review auf MobileXP

W skrócie:

Sterowanie wymaga wprawy.

wiatr ma duże znaczenie (to coś dla użytkownika poddającego w wątpliwość, na ile udało się nam oddać pogodowe zależności).

Sterowanie recenzent ustawił pół na pół - tilt i touch.

Gra jest warta ceny.

#30 Sebastian Brzuzek

Sebastian Brzuzek

MyApple Team

• 2 090 postów
  • SkądŚląskie/USA

Napisano 17 lutego 2010 - 17:32

Mnie w zasadzie najbardziej drażni 'statyczność' skoczka - w ogóle nie widać by 'walczył' z wiatrem, starał się - leci tylko przed siebie w prostej linii.. Nie to co w DSJ (wiem wiem - było już o tym mówione ;)). I proszę mnie źle nie zrozumieć - nie umniejszam pracy Vivid Games, tylko uważam, że nie wykorzystali potencjału iPhone'a, tego pomysłu, tego czasu i tej wspaniałej (bądź co bądź) promocji na MyApple. A tak z innej beczki - nie słyszał nikt o wersji którychś z DSJ-ów na MacOS? ;) //Pozdrawiam

#31 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 17 lutego 2010 - 18:27

Dziękuję Vivid Games za udostępnienie mi gry. Powiem tak: sterowanie jest jakieś dziwne ( lądowanie dopiero teraz mi się udaje - Tilt ), być może to kwestia przyzwyczajenia. Jak już wyskoczę próbuję tak jak na filmiku poruszać telefonem w lewo, ale zawsze leci tak samo :( Jeżeli chodzi o grafikę no to nie ma rewelacji... ale najbardziej mi się nie podoba lądowanie i dojazd do końca trasy -są tam takie "ruchy robota", zero płynności ;) Ostatnia rzecz, która mi się nie podoba to cena - 3$ za taką grę to zbyt dużo. 1$ to odpowiednia suma. Potem może coś jeszcze napiszę, jak się nauczę dobrze tym sterować :)

#32 Vivid Games

Vivid Games
  • 9 postów

Napisano 17 lutego 2010 - 18:28

Właśnie rozdaliśmy ostatni kod promocyjny. Liczymy, że użytkownicy obdarowani nimi spiszą się na - nomen omen - medal i podzielą się opiniami na forum!

Dla pozostałych wahających się: wersja LITE już została submitowana do Apple, powinna być w sklepie lada dzień. Dodatkowo też obie wersje już na dniach otrzymają wsparcie języka polskiego!

---- Dodano 17-02-2010 o godzinie 18:33 ----

Dziękuję Vivid Games za udostępnienie mi gry.
Powiem tak:
sterowanie jest jakieś dziwne ( lądowanie dopiero teraz mi się udaje - Tilt ), być może to kwestia przyzwyczajenia. Jak już wyskoczę próbuję tak jak na filmiku poruszać telefonem w lewo, ale zawsze leci tak samo :(
Jeżeli chodzi o grafikę no to nie ma rewelacji... ale najbardziej mi się nie podoba lądowanie i dojazd do końca trasy -są tam takie "ruchy robota", zero płynności ;)
Ostatnia rzecz, która mi się nie podoba to cena - 3$ za taką grę to zbyt dużo. 1$ to odpowiednia suma.

Potem może coś jeszcze napiszę, jak się nauczę dobrze tym sterować :)

Dziękujemy za opinię! Pamiętaj, aby zmienić sobie właściowości sterowania w opcjach. Materiał video to nie fotomontaż - przy odrobnie wprawy można pobić wszystkie prawdziwe rekordy!

Co do ceny: jesteśmy przekonani, że w porównaniu do innych gier o skokach, nasza oferuje ogromną ilość atrakcji i sprzedawana jest za naprawdę atrakcyjną kwotę. Nie będziemy tutaj ponownie wymieniać ocen czy listy atrakcji. Jeszcze link do recenzji najbardziej prestiżowego serwisu o grach mobilnych:

Ski Jumping 2010 review | Mobile reviews | Pocket Gamer - srebrny medal.

#33 swiety74

swiety74
  • 773 postów
  • SkądKatowice

Napisano 17 lutego 2010 - 19:31

Powiem tylko tyle: kupiłem, włączylem i skasowałem. Nie będę się rozpisywał bo szkoda czasu na tak tragiczną produkcję. Wiem, że krytykować zawsze łatwo ale sterowanie w tej produkcji przypomina mieszanie ręka w beczce pełnej twardego masła....

#34 Vivid Games

Vivid Games
  • 9 postów

Napisano 17 lutego 2010 - 19:50

Powiem tylko tyle: kupiłem, włączylem i skasowałem. Nie będę się rozpisywał bo szkoda czasu na tak tragiczną produkcję. Wiem, że krytykować zawsze łatwo ale sterowanie w tej produkcji przypomina mieszanie ręka w beczce pełnej twardego masła....

W tej sytuacji nie pozostaje nic innego, jak oddanie prawa do własnej opinii każdemu, kto zagra. Całe szczęście recenzenci i inni użytkownicy są zachwyceni. Również ze względu na sterowanie.

#35 deepack

deepack
  • 242 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 lutego 2010 - 19:50

Po otrzymaniu kodu, pobieram, włączam. Pierwszy skok to jakaś wielka paranoja, wchodzę w ustawienia i ustawiam sobie P-O na touch, T-O także touch, balansowanie na tilt i lądowanie również na dotyk, takie ustawienie dla mnie najbardziej odpowiada, kolejne skoki to coraz lepszy progress. Przy wybiciu się*z progu liczy się*refleks to jest pierwszy krok do udanego skoku, jak wyskoczymy zbyt późno spadamy jak kamień*w wodę, jak za wcześnie lądujemy troszkę*dalej niż ze spóźnionym wybiciem. Balansowanie jest najmniejszym problemem, delikatne ruchy iPodem/iPhone'm to klucz do dobrych not. Nie można się*spóźnić z tapnięciem ekrany przy lądowaniu bo nasz zawodnik sturla się*po stoku. Fakt kibice nie poruszają*się*zbyt płynnie, a sam najazd wydaję*mi się, że mógłby troszkę*w bardziej zwolnionym tempie trwać tak samo sam lot dojazd do końca, może być*tak jak jest. Generalnie graficznie nie ma przełomu takiego jak na PeCetach dokodał "Kryzys" (dla karty graficznej szczególnie). Osobiście uważam że te choinki mogłyby nie wystawać*ponad najazd/zjazd bo czasami "zawieszam" wzrok na jakiejś i spóźniam wyskok, ale to kwestia przyzwyczajenia się... Sterowanie to kwestia przyzwyczajenia, ja potrzebowałem na to kilku skoków. Generalnie gra jest wciągająca, aczkolwiek zastanowiłbym się nad kupnem przy obecnej cenie, myślę*że te "dwa dolce" bez centa to byłaby optymalna gra. Pozdrawiam

#36 RinaHayashida

RinaHayashida
  • 7 postów

Napisano 17 lutego 2010 - 20:34

I ja również otrzymałam kod. Muszę powiedzieć, że sterowanie wcale nie jest takie złe. Owszem, trzeba się trochę namęczyć, żeby wszystko opanować, więc pierwszy lepszy frustrat, który nie zdoła opanować sterowania po 2 minutach szybko się zniechęci. Obecnie mam ustawione: ruszenie touch, wybicie tilt, balansowanie na touch (przy tilcie po prostu mi to nie wychodzi - nie mam pojęcia jak poruszać podem, żeby odpowiednio balansować), lądowanie na tilt. Jak recenzja wyżej - refleks kluczem do sukcesu. Jak dla mnie, przy krótkim skoku bardzo ciężko jest prawidłowo wylądować - ot, balansuję skoczkiem, aż tu nagle już ziemia i bach, nawet nie widzę kiedy pojawia mi się suwak do lądowania w związku z czym skoczek upada. Ogólnie - gra ciekawa, jak i wersja na komórkę. Oczywistym jednak jest, że 3,5 calowy ekranik czyni rozgrywkę przyjemniejszą niż na małym ekranie telefonu. Myślę, że chętnie do niej wrócę i wezmę się za puchar po całkowitym opanowaniu sterowania. Jedna uwaga - mimo swoich opcji ja również uważam, że maksymalna cena za grę powinna wynosić 2 dolary.

#37 slaj

slaj
  • 254 postów

Napisano 18 lutego 2010 - 08:37

nie uznaje gier sterowanych akcelerometrem, moze kogos to bawi ale dla mnie to katorga. zwlaszcza w slonecznym miejscu, kiedy wreszcie znajde miejsce gdzie dobrze widac ekran, to troche bez sensu gdy musze co chwile zmieniac pozycje ekranu. inna sprawa, ze sa gierki sterowane akcelerometrem ktore sa akceptowalne, ale to dlatego ze nie jest wymagane patrzenie na ekran (bodajze jakis bowling ma takie sterowanie). ogolnie proponuje koniecznie dodac opcje (o ile nie ma - nie wiem, nie widzialem gry) mozliwosci sterowania bez akcelerometra, wtedy moze sie zastanowie nad kupnem ;)

#38 czehuziom

czehuziom
  • 82 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 lutego 2010 - 12:38

Po oddaniu kilkudziesięciu skoków mogę z czystym sumieniem przyznać, że to najlepsza z oferowanych gier dotycząca skoków narciarskich. Wg mnie najlepszym rozwiązaniem jest użycie akcelerometru w czasie lotu (alternatywą jest opcja "touch"). Do startu, wybicia i lądowania polecam opcję "touch". Na początku dosyć ciężko przychodziło mi przede wszystkim utrzymanie odpowiedniej pozycji w locie. Nie mogłem ustawić "kropki "na środku, przez co moje loty były krótkie. Chciałbym zwrócić uwage w tym miejscu, ważne jest to jak trzymacie ipod'a/iphone'a. Nie możecie go trzymać prosto przed sobą tylko ipod/iphone musi być pochylony (jak trzymacie go na wysokości klatki piersiowej to musicie go pochylić żeby widzieć obraz). Właśnie odpowiednie sterowanie jest kluczem do dobrych i dalekich skoków. Mnie na początku też bardzo zniechęcało sterowanie i szybkość gry. W momencie kiedy opanowałem sterowanie gra mi sie po prostu świetnie w tę grę. Grafika jest wg mnie ok. Nie jest może ona wyśmienita ale też nie jest słaba. Przede wszystkim liczy się grywalność, która stoi na wysokim poziomie. Rywalizacja z innymi skoczkami (wirtualnymi lub innym graczem), różne skocznie, puchar świata to atuty tej gry. Istnieje również mozliwosc "tuningu" zawodnika, ten tryb nie jest zbytnio rozbudowany (3 rodzaje kombinezonów i nart) ale plus za sam pomysł. Przy wybiciu liczy się refleks - kulka, która pokazuje nam najlpeszy moment na wyjscie z progu leci naprawdę szybko.Jednak trafić w zielony punkt (najlepszy moment na wyjscie z progu) nie powinno sprawiać większego problemu :) Siła i kierunek wiatru mają wpływ na odległość skoku. Jeżeli trafimy na dobry wiatr pod narty na takiej Planicy możemy odlecieć naprawdę daleko. Mam 10 sekund na wybór odpowiednich dla nas: siły i kierunku wiatru. Fajnie, została też rozwązana sprawa licencji dotyczącej oryginalnych imion i nazwisk. Zamiast Adama Małysza mamy Adama M., Simon Amman to Simon A.. Wg mnie takie rozwiązanie jest znacznie lepsze od przekręcania imion i nazwisk. Widziałem już kilka negatywnych opinii na temat tej gry (appstore) sam na początku byłem takiego samego zdania. Jednak każdej osobie, która ściąnie grę nie usunęła jej po chwili nawet po kilkunastu (albo kilkudziesięciu)nieudanych skokach. Sterowanie w sumie nie jest trudne, trzeba tylko zrozumieć zasady jego działania. Bardzo polecam tę grę - jest to jedna z najlepszych gier w jakie grałem na Ipodzie. Wydaje mi się, że cena jest odpowiednia. Gra jest rozbudowana, bardzo grywalna. Choć wydaje mi się, że na samym początku cena za tę grę powinna być promocyjna. Mam tylko pytanie dotyczące bicia sieciowych rekordów - takiej opcji nie widzę w grze...

#39 deepack

deepack
  • 242 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 lutego 2010 - 14:42

Wielka szkoda, że brakuje turnieju czterech skoczni i innych tego typu imprez, np raz na cztery lata mogłyby być*IO. Obecnie nie mam zielonego pojęcia na co przeznaczyć kasę którą*wygrywam, bo skoczka mam rozbudowanego już*na maksymalny 3 level. Będą*jakieś wprowadzane nowości do gry nie licząc języka polskiego ?

#40 Templar

Templar
  • 112 postów
  • SkądWarsaw City

Napisano 18 lutego 2010 - 18:44

Na wstępie chciałem podziękować Vivid Games za podarowanie mi kodu na grę ;). A co do gry, to pograłem kilka godzin i muszę przyznać, że gra jest naprawdę fajna, na początku byłem trochę wnerwiony, bo nie mogłem zakwalifikować się do drugiej serii, ale po kilku skokach (wszystko ustawione na touch), zacząłem skakać coraz dalej, także teraz udaje mi się się zajmować miejsce w pierwszej szóstce :). Grafika mogłaby być jednak lepsza, możliwości iPhone'a na to pozwalają, no i denerwuje mnie trochę moment wyskoku, jak dla mnie jest on zbyt szybki, także trzeba naprawdę oddać dużo skoków by opanować go do perfekcji, a lekkie spóźnienie i praktycznie od razu spadamy na bulę. Miło by było, gdyby skocznie trochę bardziej się różniły od siebie. No i cena, moim zdaniem najbardziej odpowiednia za tą grę to $1,99. Ogólnie oceniam grę na 7+/10.

A i jeszcze taka prośba do twórców, czy moglibyście zrobić coś takiego, że jeśli słuchamy muzyki na iPhone'ie/iPod'ie i włączamy grę, to żeby muzyka się nie wyłączała? Bo z tego co zauważyłem, to teraz można włączyć swoją muzykę poprzez dodanie jej w ustawieniach, ale jak dla mnie to trochę uciążliwe jest.
I druga rzecz, to przydałby się jeszcze tryb online, najlepiej w trybie infrastucture :D

I wrzucam jeszcze kilka screenów zrobionych przeze mnie:

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#41 welsh

welsh
  • 298 postów
  • Skądlubuskie

Napisano 19 lutego 2010 - 08:57

Ja zasponsorowałem Vivid i kupiłem gierkę gra jest dobra na początku może zniechęcać bo skoki nie wychodzą jak byśmy sobie życzyli ale mam w tej chwili skoczka w Cup`ie na poziomie 3 i robi miazgę ;) giera fajna myślę że nieźle będzie się również grało w 2 albo więcej. Sterowanie ustawiłem na Tilta odchylenie zawodnika a start ze skoczni, wyjście z progu i lądowanie tapem i jest elegancko. Dobra gra polecam jeżeli wciągał was DSJ to w to napewno pogracie

#42 rafikk_1983r

rafikk_1983r
  • 204 postów
  • SkądPoland

Napisano 19 lutego 2010 - 09:25

Gierka wymiata :D

Gratuluje udane produkcji ;) Czego mi tylko tam brakuje, to możliwości zagrania w pucharze świata w trybie wieloosobowym ;]

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#43 Vivid Games

Vivid Games
  • 9 postów

Napisano 19 lutego 2010 - 11:29

Gierka wymiata :D

Gratuluje udane produkcji ;) Czego mi tylko tam brakuje, to możliwości zagrania w pucharze świata w trybie wieloosobowym ;]

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Dołączona grafika

No no, niezłe wyniki! Przy skoczku doprowadzonym na najwyższy poziom doświadczenia, przy najlepszym sprzęcie i sprzyjającym wietrze da się pobić wszystkie rekordy skoczni. No i zobaczymy, jak się będą miały tablice wyników! Do zobaczenia na szczycie!

#44 czehuziom

czehuziom
  • 82 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 lutego 2010 - 15:27

Mi sie udało skoczyć 241 m ;) Gra jest naprawdę wyśmienita.

#45 tomaszto

tomaszto
  • 22 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 lutego 2010 - 22:47

Fatalna grywalność w porównaniu do Deluxe Ski Jump.

#46 rad3ks

rad3ks
  • 353 postów
  • SkądOberschlesien

Napisano 22 lutego 2010 - 00:45

skoro jest wersja free, to sciagnalem. oczywiscie pewne rzeczy mozna poprawic, powybrzydzac, ale nie mam zadnego problemu ze sterowaniem. swietne, takie jakie ma byc. krotki tutorial i juz wiem o co chodzi i juz zajmuje miejsce w pierwszej szostce. grafika, efektami, animacjami ta gra nie powala. ale po co ... wola tak, niz jakby mialo sie raz na 15 minut lekko przyciac. jestem zadowolony. moze kiedys ja kupie, poki co, nie mam pieniedzy.

#47 Valdi16

Valdi16
  • 10 postów

Napisano 22 lutego 2010 - 10:37

Zainwestowałem i kupiłem :) Gierka całkiem całkiem ale: fizyka lotu jakaś taka nijaka bardziej mogło by być odczuwalne skakanie z wiatrem pod wiatr, ruchy zawodnika nie ma dynamiki widziałem wersję na tel kom. i to jest coś podobnego taka kalka, Jakos za dużo podobnych skoczni dokladnie chodzi o długość i na wszystkich jakos tak podobnie się skacze. za szybko uzyskuje się pieniądze na sprzęt na najwyższym poziomie, po godzinie grania mam wszystkie rekordy i pierwsze miejsce. Gra fajna, nie ma problemu ze sterowaniem ale jest ten niedosyt bo samo sterowanie w locie jakoś nie powala i jak dla mnie całkiem nie potrzebne są te paski do obicia i lądowania. W trakcie lotu nie odczuwa się tej fizyki poprostu jak by lecial na sznurku. Vivid Games powinno bardziej przyjżeć się DSJ - przecież IPOD/IPHONE naprawdę mają niezłe możliwości, a mam wrażenie że dostajemy odgrzewanego kotleta z komórek. Nie powiem grać się daje, ale gdy by programiści bardziej postarali się to naprawdę powstała by świetna gra a tak no cóż jak dla mnie 4-. Na sam koniec nasuwa się mała refleksja coś w stylu "Nie przenoście nam stolicy do Krakowa" czyli nie konwertujcie nam gierek z telefonów kom. na IPhona/IPoda :( Panowie pomysł fajny ale aby gierka była hitem trzeba jeszcz dużo pracy przy fizyce. Powiem jeszcze że przydał by się tryb wieloosobowy po sieci :) Valdi

#48 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 lutego 2010 - 17:57

Grę sciagnalem tak szybko jak skasowalem. Interface do bani, grafika jeszcze ujdzie. Sterowanie? Porażka. Zostaje przy SkiJump a tego 'czegos' nie polecam

#49 czehuziom

czehuziom
  • 82 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 lutego 2010 - 12:00

W czym wg Ciebie jest lepszy Ski Jump na ipod'a? Grafiką? Bo o ile sie nie myle sterowanie jest bardzo podobne. Jedna skocznia, jeden skoczek - gra jest bardzo uboga pod tym względem. Najwiecej burzą się Ci, którzy nie potrafią dać sobie rady ze sterowaniem

#50 Buebaka

Buebaka
  • 586 postów

Napisano 25 lutego 2010 - 23:50

Grałem w ski jump przed chwilą i nie ma porównania ze Ski Jumping. Ta druga jest znacznie lepsza łącznie ze sterowaniem. Jest przynajmniej jakiś poziom trudności. Przez kilkanaście minut skakałem jak lebiega ale w końcu zacząłem robić to dobrze i spodobało mi się bardzo. Rady : Wprowadzenie dłuższego systemu rozwoju, sporo więcej sprzętu (po 2 sezonie kasa się nie przydaje) i może kwalifikacje ? ;) Do tego mógłby być troszkę bardziej realistyczny system rotacji w pucharze, bo ile by się nie grało to zawsze wygrywają Simon albo Gregor (to znaczy - są na 2 i 3 miejscu, pierwszy jestem ja :D).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych