Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Raid na Windowsie XP

• Please log in to reply
22 replies to this topic

#1 Reksio

Reksio
  • 21 posts

Posted 15 December 2006 - 23:08

Wlozylem dzisiaj 3 dyski 750 gb do mojego MAc Pro i sie zastanawiam czy da sie postawic z nich Rajd-a na Windzie. Probowal ktos moze ? Pozdrawiam Reksio

#2 kadargo

kadargo
  • 1312 posts

Posted 15 December 2006 - 23:44

mozna jak najbardziej :) http://support.micro...om/kb/314343/pl

#3 Reksio

Reksio
  • 21 posts

Posted 16 December 2006 - 00:17

tak fajnie :) ale czy to jest raid sprzetowy czy programowy ? Pozdro

#4 kadargo

kadargo
  • 1312 posts

Posted 16 December 2006 - 00:27

>>reksio w linku ktory ci podalem jest to RAID programowy, aby stosowac RAID sprzetowy musi byc on wspierany przez sprzet (kontroler RAID) ale praktyka zawodowa (moja) wykazuje brak przewagi "sprzetowego" nad "programowym" jezeli chodzi o wydajnasc. Jedynym wyraznym powodem do stosowania RAID sprzetowego sa zastosowania macierzy "danych krytycznych wysokiej dostepnosci produkcyjnej" a to ze wzgledu na to ze kontrolery maja wlasne jednostki obliczeniowe i podtrzymanie bateryjne(szerszy temat). Aczkolwiek w dobrze zbudowanym systemie zarzadzania macierza RAID programowy jest doskonaly nawet do zastosowan "krytycznych" xp niestetety taki nie jest :D i lepiej wstawic kontroler ale to sa duuuze koszty. ale pojechalem :) sorry pozdrawiam michal

#5 Reksio

Reksio
  • 21 posts

Posted 16 December 2006 - 01:28

no pojechales :) dzieki za informacje. Zrobilem narazie z dwoch dyskow 750 GB Baracuda 7200 i mam transfer 150 MB/s :) Chyba nie zle prawda? Ps: A koszty u nas nie graja roli zamawiamy i przychodzi co chcemy :lol: Pozdrawiam.

#6 kadargo

kadargo
  • 1312 posts

Posted 16 December 2006 - 01:30

niezle :) ja mam u siebie polowe tego po ethernecie :D

#7 Roman Malona

Roman Malona
  • 24 posts
  • SkądNowy Jork

Posted 25 December 2006 - 03:54

Window na Macintelu Kol.Reksio faktycznie "pojechal".Do raidu przygotowuje sie ,jak niedlugo kupie Leoparda,ale na 2 HDD.Tu uwaga dla wszystkich:najleprze Maxtor diamondmax sata 16cach i nie mazadnych pytan.I mnie i kolegom Westerny i Segejty sypaly sie rowno.Chce zmienic temat.Na mac pro. na osobny HDD na boot campie dalem Win.xp.Wszystko bylo ok. do momentu /cos mnie podkusilo/ wegrania Nortona Utility -disc Doktor.Tu nie powiem reszty bo sie osmiesze.Efekt byl taki, ze po przelaczeniu na maca zobaczylem czarny ekran:"nie ma systemu operacyjnego".Poszedlem do CD OSX ,Utility,Preserv itd. jak nalezaloby i nic.I tak 3 razy.JEST PROBLEM Norton przepolaryzowal na 32b /tak mysle/ disk maca.Pytanie jest oczywiste -jak to odwrocic.Do intela jeszcze nie ma pr. Rescue jak Delta ,Varriors itp.Zalama Ps.mysle o wyznaczeniu nagrody kto pomoze.Roman

#8 uwak

uwak
  • 778 posts

Posted 25 December 2006 - 06:23

moge ci opchnac kontroler intela serial ata - na 4 dyski - raid 1.0

#9 Roman Malona

Roman Malona
  • 24 posts
  • SkądNowy Jork

Posted 25 December 2006 - 09:21

Window na Macintelu Dzieki za intencje. 4 stycznia odpowiem.Musze wyjechac.Taka praca.Roman

#10 pawnaz

pawnaz
  • 10 posts
  • SkądWawfka

Posted 26 December 2006 - 14:37

>>reksio

w linku ktory ci podalem jest to RAID programowy, aby stosowac RAID sprzetowy musi byc on wspierany przez sprzet (kontroler RAID) ale praktyka zawodowa (moja) wykazuje brak przewagi "sprzetowego" nad "programowym" jezeli chodzi o wydajnasc. Jedynym wyraznym powodem do stosowania RAID sprzetowego sa zastosowania macierzy "danych krytycznych wysokiej dostepnosci produkcyjnej" a to ze wzgledu na to ze kontrolery maja wlasne jednostki obliczeniowe i podtrzymanie bateryjne(szerszy temat). Aczkolwiek w dobrze zbudowanym systemie zarzadzania macierza RAID programowy jest doskonaly nawet do zastosowan "krytycznych" xp niestetety taki nie jest :D i lepiej wstawic kontroler ale to sa duuuze koszty.

ale pojechalem :) sorry

pozdrawiam

michal

Faktycznie pojechales ;-), od kiedy to rozwiazania programowe są wydajniejsze od sprzetowych?

#11 kadargo

kadargo
  • 1312 posts

Posted 26 December 2006 - 14:48

>>pawnaz hmmm... od kiedy ? nie podam ci dokladnej daty przelomu ale na dzien dzisiejszy tak wlasnie jest. kwestia wyboru danego rozwiazania (hardware vs. software) nie jest na dzien dzisiejszy wydajnosc lecz poziom bezpieczenstwa i zastosowanie. faktycznie rozwiazania sprzetowe moga byc wydajniejsze w pewnych specyficznych konfiguracjach systemow datacenter ale sa to zagadnienia na wieeeeksza dyspute ktorej nie zamierzam prowadzic na tym forum bo nie ma tu na to miejsca ani czasu. wiec podsumowujac dla systemow SOHO nie ma znaczenia zastosowana technologia obslugi kanalow dyskowych bo to nie ten poziom abstrakcji :) dodam jeszcze tylko ze ja utrzymuje cala rodzine z budowy systemow oraz produkcji urzadzen macierzowych wiec raczej wiem o czym pisze. ps. w tej chwili pracujemy nad implementacja technologi pozwalajacej na komunikacje pomiedzy modulami dyskowymi z transferami do 60Gbps prawdopodobnie w oparciu o nia powstanie w przyszlym roku dla jedego z klientow macierz 1PB i tu faktycznie rowiazania sprzetowej kontroli hdd beda wydajniejsze i nie ma dla nich zadnej programowej alternatywy. pozdrawiam kadargo

#12 pawnaz

pawnaz
  • 10 posts
  • SkądWawfka

Posted 27 December 2006 - 01:47

Witam, cóż, można strzelać z armaty do wróbla, ja tylko poproszę o garść argumentów za tym że jeśli mogę włożyć do komputera PC (Apple czy Pecet) kontroler RAID albo zrobić RAID za pomocą OS-a, to który wariant jest lepszy, proszę bez zbędnego epatowania petabajtami ;-), proszę tylko o rzeczowe argumenty. Po za tym napisz mi na priv-a coś wiecej o Twoich rozwiązaniach. PS. Czy do Mac Pro można włożyć kontroler RAID?

#13 Reksio

Reksio
  • 21 posts

Posted 05 January 2007 - 09:25

Spostrzezenia Rajd 5 Po prawie 3 tygodniach obcowania z rajdem 5 na MacPro po winda musze powiedziec ze to jest poraszka !!! Nie da sie pracowac, co 2-3 dni regeneracja !! Moze ktos wie dlaczego ? (3x Seagate Baracuda 7200) Pozdrawiam Reksio

#14 (-:

(-:
  • 205 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 August 2007 - 19:51

Podbijam temat: Czy komuś udało się to zrobic, tak żeby byc zadowolonym z wyników? Czy można się dowiedzieć jak?

#15 Maynard

Maynard
  • 36 posts

Posted 09 August 2007 - 20:36

Funkcja raid w Windows XP jest jak najbardziej udana sprawa. Najlepiej miec jednnak 3 dysk. Jeden do postawienia systemu i reszty oprogramowania. Natomiast na 2 dyskach najlepiej identycznych postawic raida. I wykorzystac je do pracy na plikach video, muzyki, grafiki, grania itp. Przyrost predkosci jest 2x w stosunku do predkosci pojedynczego dysku. Zero bledow i jakich kolwiek klopotow. Testowalem ta konfiguracje przez ponad rok bez reinstalacji systemu. Komputer chodzil non stop przez caly ten okres z zadkimi restartami co kilka dni. W miedzy czasie gralem, ogladalem, czytalem i wszystko inne. Biorac pod uwage fakt, ze raid sprzetowy to koszt wydania kilku setek na PC - nie ma sie wogole nad czym zastanawiac przy wyboze tego programowego. Jest darmowy i podnosi walory dyskow o drugie tyle. Chodz osobiscie uwazam, ze jezeli ktos nie robi naprawde jakis strasznie wymagajacych rzeczy to szkoda czasu. Jeden nowy pozadny dysk w zupelnosci wystarcza. Osatatecznie mamy stare dyski i zal nam je wywalac to wtedy tak jak najbardzie.

#16 Peti

Peti
  • 30 posts
  • SkądStarachowice

Posted 10 August 2007 - 14:37

Chyba, że ktoś chciałby mieć też sam system na RAIDzie to chyba zostaje mu tylko rozwiązanie sprzętowe. Nie wiem jak to działa teraz ale kilka lat temu jak wchodziło XP i miałem desktopa to system nie wytrzymywał dłużej niż parę dni i się po prostu rozwalał (rozwiązanie sprzętowe wbudowane w płytę, 2 dyskie Seagate chyba 80GB, oczywiście RAID 0)

#17 (-:

(-:
  • 205 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 August 2007 - 16:07

Jeśli chodzi o post kadargo; to właściwie każda płyta główna za więcej jak 300 zł ma kontroler RAID- nawet jesli wydaje się wam że kozystacie z RAID sofwerowego, to i tak za pewne robi to za system kontroler na płycie.
Nie trzeba dokupywać kontrolera, chyba ze chcesz puścić więcej dysków w RAID'a.

Moje pytanie jest inne - jak zainstalować XP na OSX, pod bootcampem, tak żeby działał RAID dla XP?

#18 (-:

(-:
  • 205 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 August 2007 - 04:15

Mam złą wiadomość- niestety na razie bootcamp nie ma supportu dla RAID pod XP.

#19 Reksio

Reksio
  • 21 posts

Posted 16 August 2007 - 09:24

Raid pod XP ok Ja mam postawionego raida na xp z dwoch dyskow 750 GB Baracuda 7200 i mam transfer 150 MB/s .

#20 uzi4u

uzi4u
  • 55 posts

Posted 16 August 2007 - 12:38

czy aby na pewno tak niczym się nie różni ?

Biorąc pod uwagę fakt, ze raid sprzętowy to koszt wydania kilku setek na PC - nie ma sie w ogóle nad czym zastanawiać przy wyboRZe tego programowego. Jest darmowy i podnosi walory dysków o drugie tyle.

Czy aby na pewno tak niczym się nie różni ? Uważam że mocno się różni. Niby tego nie odczujesz oprócz momentu, który przećwiczył kolega na windowsie, że miał postawiony system na jednym dysku i programowy RAID na dwóch pozostałych. Konieczność przeinstalowania systemu, który się rozjechał spowodowała że stracił zawartość RAIDa.
bo się okazało że jest on w jakiś cudownie misrosoftowy sposób powiązany z instalką .....
i to był ostatni przypadek kiedy kolega stosował RAID programowy w Windowsie.

Pozdrawiam
Grzegorz

#21 (-:

(-:
  • 205 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 August 2007 - 10:37

Reksio! Proszę o szczegóły. Czy musiałeś coś dokupić? Czy pracujesz na tym raidzie? Czy to jest stabilne? Rozumiem że system plików to FAT32, czy coś jeszcze trzeba wiedzieć szczególnego żeby RAID działał pod windowsem?

#22 grzegor

grzegor
  • 1125 posts
  • SkądKRK

Posted 22 August 2007 - 11:40

Jeśli chodzi o post kadargo; to właściwie każda płyta główna za więcej jak 300 zł ma kontroler RAID- nawet jesli wydaje się wam że kozystacie z RAID sofwerowego, to i tak za pewne robi to za system kontroler na płycie.

LOL :) Pewnie Cię trochę zmartwię ale nie jest wcale tak różowo.
Te raidy to są tak zwane v-raidy. Nie mają ABSOLUTNIE NIC wspólnego ze sprzętowmi raidami. Żeby działały msisz zainstalować sterownik w windowsie i to ten sterownik to jest jednostka obliczeniowa. To jest zwykły raid programowy, no może z troche uproszczoną konfiguracją.

#23 (-:

(-:
  • 205 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 August 2007 - 10:17

LOL :) Pewnie Cię trochę zmartwię ale nie jest wcale tak różowo.
Te raidy to są tak zwane v-raidy. Nie mają ABSOLUTNIE NIC wspólnego ze sprzętowmi raidami. Żeby działały msisz zainstalować sterownik w windowsie i to ten sterownik to jest jednostka obliczeniowa. To jest zwykły raid programowy, no może z troche uproszczoną konfiguracją.

No dobrze, a jak to jest w przypadku MacPro? Raid w OSX jest tylko softwarowy? W takim razie czy można dokupić jakąś kartę na PCI, żeby było bezpieczniej/lepiej/szybciej? (Coś może niekoniecznie z oferty SADu)

Mam 3 dyski odpalone w Striped - i jest szybciej. dużo szybciej.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users