Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy można ustawić RAID 0 na partycjach?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 leon_g5

leon_g5
  • 101 postów

Napisano 16 lutego 2010 - 09:56

Czy można ustawić RAID0 na partycjach? Np tak: Mam 2 dyski 500GB HD1 i HD2, tworzę na nich po dwie partycje po 250 GB (A i B na HD1 oraz C i D na HD2). Czy w RAID0 mogę połączyć np. partycje A i C, a pozostałe używać do czegoś innego? Czy jest to możliwe i czy ma sens?

#2 heezootoo

heezootoo
  • 20 postów

Napisano 16 lutego 2010 - 18:44

Z tego co ja wiem to RAID odnosi się tylko i wyłącznie do dysków fizycznych a nie do lokalnych

#3 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 17 lutego 2010 - 13:03

Robisz RAID0 z dwóch dysków fizycznych i tam sobie dzielisz na dwie partycje. Innej sensownej opcji nie widzę:).

#4 GeForce

GeForce
  • 79 postów
  • SkądRADOM

Napisano 17 lutego 2010 - 13:15

Nie ma takiej możliwości. Sprzętowy RAID (czyli tworzony za pomocą odpowiedniego kontrolera na płycie gł. bądź dodatkowego) tworzy się z 2 lub więcej dysków fizycznych i dopiero później tworzy się partycje - tak więc...

Być może coś takiego byłoby możliwe gdyby utworzyć RAID programowy, ale czy to ma sens...

Porównanie magazynów podstawowych i magazynów dynamicznych w systemie Windows XP - tu są jakieś info na Winde łatwo wyszukać też na inne systemy...

#5 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 17 lutego 2010 - 13:43

Czy można ustawić RAID0 na partycjach? Np tak:
Mam 2 dyski 500GB HD1 i HD2, tworzę na nich po dwie partycje po 250 GB (A i B na HD1 oraz C i D na HD2). Czy w RAID0 mogę połączyć np. partycje A i C, a pozostałe używać do czegoś innego? Czy jest to możliwe i czy ma sens?

Oczywiście, że da się. I ma to sens. Podam przykład, który można użyć do pracy w Photoshopie. Dzielimy każdy z podanych przez ciebie dysków tak:
30 + 100 + reszta
Z partycji po 30 GB robisz RAID0 i możesz go sobie używać jako np bardzo szybki scratch dysk (60 GB wystarczy na scratch). Następne 2 partycje łączysz w kolejny RAID0 i używasz jako dysku systemowego. Szybciej ładuje się system i aplikacje, ale to generalnie nie ma większego sensu (oprócz marketingowego) bo system i aplikacje odpala się zazwyczaj raz dziennie. Reszta (330 GB) może zostać połączona w RAID1 (dla bezpieczeństwa danych) i użyta na prace, albo możesz po prostu zostawić partycje niezależne (jedna na prace, druga na rozrywkę na przykład).
Pamiętaj też, że pierwsze partycje na dysku są najszybsze, a ostatnie najwolniejsze, więc na scratch dysk dobrze jest użyć tych pierwszych.

No i sprawa najważniejsza: Jeśli masz coś ważnego na woluminach RAID0 to bez Time Machine lepiej sobie odpuść.

#6 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 17 lutego 2010 - 14:36

ludzie i bez TM radzili sobie. A scratch disk na osobnym dysku logicznym hmm, nie widzę za bardzo sensu. To jest jak przenoszenie z plików z dysku logicznego na dysk logiczny, niby można ale po jaką ?. System instaluje się*raz na lata, scratch disk to najlepiej dać*na osobnym fizycznym dysku. To będzie przyspieszenie. W ten sposób głowica się*zalata.

#7 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 17 lutego 2010 - 14:54

RAID o fizyczne łączenie CAŁYCH dysków w jeden nowy logiczny (wirtualny) napęd widziany przez komp jak jeden HDD. Robi się to po to aby uzyskać: a-zwiększone bezpieczeństwo danych — dwa dyski zapisują te same zdublowane dane więc ryzyko awarii hdd zmniejsza się dwa razy, a prędkość zapisu pozostaje na poziomie hdd najwolniejszego w zestawie RAID) (ilość miejsca jest wielkością najmniejszego HDD. b- zwiększona wydajność — dwa lub więcej dysków zapisują jednocześnie dane dzieląc je na dwa lub więcej części po jednej na dysk — uzyskujemy dwu lub więcej przyspieszenie zapisu danych bo fizycznie zamiast 1 MB zapisujemy 0.33 MB na trzech dyskach na raz.) Ryzyko utraty danych z powodu awarii hdd wzrasta wprostproporcjonalnie do ilosci dyskow. Ilość miejsca jest sumą połączonych HDD. c-kombinacja tych dwóch metod za pomocą kilku kilkunastu dysków tzw. macierze dyskowe. Co w ty trudnego aby poczytać sobie np. na Wikipedii — wyjaśnia to na lepszym poziomie.

#8 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 17 lutego 2010 - 15:02

Leonie_g5, odpuść sobie takie kombinacje. Postaw RAID 0 na tych 2 fizycznych HDD i zapodaj sobie coś takiego: LaCie - LaCie eSATA PCI Express Card
ZTCP masz Quada, więc jak najbardziej pasuje. Podłączasz pod to zewnętrzny dysk (lub macierz) jako backup i jedziesz ;)

#9 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 17 lutego 2010 - 15:20

ludzie i bez TM radzili sobie. A scratch disk na osobnym dysku logicznym hmm, nie widzę za bardzo sensu. To jest jak przenoszenie z plików z dysku logicznego na dysk logiczny, niby można ale po jaką ?. System instaluje się*raz na lata, scratch disk to najlepiej dać*na osobnym fizycznym dysku. To będzie przyspieszenie. W ten sposób głowica się*zalata.

Jest sens.
1. Osobny dysk logiczny na scratch będzie pusty, czyli nie będzie pofragmentowany.
2. Można zrobić taką partycję na najszybszej części dysku.
3. Nie ma problemów z przenoszeniem plików z dysku na dysk. Taki efekt występuje tylko podczas zapisu pliku. Podczas normalnej pracy działa tylko scratch.
4. RAID0 na dwóch partycja będzie na pewno szybszy, niż osobny fizyczny dysk. Chyba że porównamy 2xHDD kontra 1xSSD.

Wszystko jest dokładnie wytłumaczone tu:
Macintosh Performance Guide

#10 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 17 lutego 2010 - 15:35

Masz jakieś testy na Maku (albo linka)? Pod Windozą ludzie tak robią, tyle że na kontrolerach sprzętowych (z płyty) ZTCW i rzeczywiście jest szybciej. Jaki to ma wpływ na głowice - nie mam pojęcia. Na makowym soft RAIDzie to w ogóle możliwe? Pytam, bo nie próbowałem nigdy.

#11 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 17 lutego 2010 - 15:39

Możliwe. Ja próbowałem, ale testów wydajnościowych nie robiłem, bo użyłem do tego starych badziewnych dysków. Podzieliłem je na partycje i połączyłem te partycje w różne typy raidów. Zainstalowałem na tym system i działało.

---- Dodano 17-02-2010 o godzinie 15:41 ----
Jeśli chodzi o testy to patrz link z mojego poprzedniego posta.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych