Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Konto w US Store, a Apple

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Voltare

Voltare
  • 29 postów

Napisano 14 lutego 2010 - 14:51

Witam, W związku, że w ostatnim czasie ładuję dużo kasy w konto w amerykańskim iTunes Store, zaczęło mnie nurtować jedno pytanie. Czy zdarzają się sytuacje, że Apple blokuje konta w amerykańskim sklepiku, bo użytkownik ma np. polskie IP? Czy nie ma się czego obawiać?

#2 bezybezy

bezybezy
  • 603 postów

Napisano 14 lutego 2010 - 15:02

a i owszem. ostatnio właśnie zablokowali moje konto (po półtora roku) i 23 centy szlag trafił :(

#3 fenbekus

fenbekus
  • 86 postów

Napisano 14 lutego 2010 - 15:24

A jak wy to zrobiliście że możecie płacić w US store? Ja mam amerykańskie konto ale mogę ściągać rzeczy za free. Proszę dajcie sposób!

#4 michasz

michasz

• 2 914 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lutego 2010 - 15:29

A jak wy to zrobiliście że możecie płacić w US store? Ja mam amerykańskie konto ale mogę ściągać rzeczy za free. Proszę dajcie sposób!

poszukaj na allegro pod hasłem 'giftcard'.. ;)

#5 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lutego 2010 - 15:31

bezybezy, jesteś pewny, że to przez to? Może właśnie felerny Gift Card.

#6 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 14 lutego 2010 - 15:36

w 'terms-ach' jest ze moga zablokowac konto jezeli wykryja uzywanie spoza wyznaczonej strefy (czyli np. us z polski, ale i odwrotnie :)), ale jeszcze sie nie spotkalem zeby blokowali z tego powodu, raczej z powodu lewych giftcardow, ale nie oznacza ze nie moga. Zapewne nieoficjalnie po prostu przymykaja oko na ten proceder... wiadomow $$ ;)

#7 Voltare

Voltare
  • 29 postów

Napisano 14 lutego 2010 - 15:46

@ wezuwiusz Dzięki za konkretną i rzeczową odpowiedź. :) @fenbekus Ja korzystam z reedemów, tak jak pisze michasz. Póki co jestem jeszcze ciekaw odpowiedzi bezybezy, więc niech temat jeszcze pozostanie otwarty. :)

#8 lef

lef
  • 279 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 lutego 2010 - 22:34

W zasadzie to nie mają podstaw. To, do czego mogą sie przyczepić to adres, ale nie sposób wpisać polskiego zakładając konto w US Store. Niby jakim prawem mieliby blokować konto z powodu IP? Czyżby Amerykanie przyjeżdżający do Polski nie mogli korzystać ze swojego konta? Paranoja, tak na chłopski rozum.

#9 adolat

adolat
  • 49 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 lutego 2010 - 13:39

Właśnie zaczęło mnie to irytować. Zalogowałem się niedawno do US AppStore tak samo jak do polskiego wcześniej. Mianowicie pobrałem aplikację za free, podałem dane osobowe i posiadłem konto. Później zamówiłem sobie w moim banku kartę debetową z możliwością e-zakupów za $ i EUR. Potem e-kartę. W polskim Appstore działa OK ba nawet na ebayu i Amazon działają oba bez zarzutu. Jednak nie w US Appstore. Polski appstore jest z trzeciego świata więc postanowiłem przenieść się do USA skuszony filmami i muzą. Jakie było moje zdziwienie że wpisanie numeru mojej karty (a później e-karty) adresu siostry w US nic nie dało. Zalogowałem się na polskim PayPalu próbując przenieść płacenie na ten tryb i też lipa. Zostaje tylko przesłanie siostrze kasy via PayPal żeby mi zakupiła Redeema. Chcę im dać zarobić a oni nie przyjmują żadnej z moich płatności. Trochę dziwne podejście do konsumentów.

#10 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 16 lutego 2010 - 14:19

@adolat bo kazda karta ma przyporzadkowany 'region wydania' niezalezny od waluty jaka placisz. i appstore sprawdza czy numer karty zgadza sie z adresem jaki podales. dlatego majac polska karte nie mozesz zarejestrowac sie w us. Nie chodzi o to ze oni nie chca zarobic... wierz mi ze chca :) chodzi tu zapewne o prawa autorskie i inne regulacje dot. filmow i muzy. tak jak mniej wiecej nie wolno Ci (teoretycznie :)) ogladac cyfry+ i polsatu poza granicami polski... kup po prostu reedem-a na ebayu albo allegro i po klopocie ;)

#11 filip1902

filip1902
  • 66 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 lutego 2010 - 09:08

Ja na ten przykład przy rejestracji podałem amerykański (z palca wyssany) adres pocztowy tudzież zameldowania. Na podstawie IP nie blokują bo dopuszczalna jest sytuacja w której osoba posiadająca laptopa wyjeżdża ze stanów i poza granicami kraju chce zakupić coś w itunes. W sprawie wyjaśnienia tego kontaktowałem się z amerykańskim supportem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych