Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac mini się grzeje

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zetor

Zetor
  • 624 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 lutego 2010 - 17:29

Mam pytanie do osób, które mają te maleństwo. Czy podczas tworzenia filmu w iDvd, lub tworzeniu pokazu slajdów w iPhoto mac mini bardzo się grzeje?. Bo u mnie dostaje takiego kopa i jest bardzo gorący jak tak dalej będzie to mi luty z płyty powypadają. Jak korzystam z iDvd to monitor aktywności pokazuje 165% cpu. A tak normalnie mac jest zimny tylko te programy wszystko chrzanią.

#2 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 13 lutego 2010 - 17:36

A jakie masz temperatury procesora, prędkości wiatraków itd. Zainstaluj jakiś iStat Pro, albo istat menus. Jak długo trzymasz go na takim obciążeniu? Co znaczy, że "dostaje kopa"? - zaczynasz słyszeć wiatraki? W którym miejscu jest gorący, chodzi o wylot powietrza z tyłu? Sorki za tyle pytań na raz, ale inaczej się nie da w tym wypadku. Pozdrawiam

#3 Zetor

Zetor
  • 624 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 lutego 2010 - 18:49

Temperatura CPU ma 89-90C, obroty wiatraka 1500rpm. Zainstalowałem smcfancontrol i tam podniosłem obroty wiatraka do 2500rpm i bardzo ładnie temperatura spadła do 70C, ale boję się czy przy takim ustawieniu nie zepsuje wiatraczka.

#4 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 13 lutego 2010 - 19:48

Jeśli przy temperaturze CPU 90C wiatraki kręciły się na standardowe 1500 to rzeczywiście coś jest nie tak. Komputery mamy podobne. U mnie długotrwałe granie w WoW (ok. 120-150% mocy procka) powodowało podniesienie temperatury do ok. 70 stopni max., ale i jednoczesne podniesienie obrotów wiatraka do ok. 3000 obrotów max., elastycznie. Widać było, że komputer reaguje na wzrost temperatury i że robi to sensownie. U ciebie wyraźnie nie reagował. Gdybyś nie użył smcfancontrol sugerowałbym SMC Reset, a tak to trudno powiedzieć. Ustawiałbym na 2500rpm przed robieniem zadań obciążających komputer. A po ich zakończeniu na 1500. Nie używałem nigdy smcfancontrol, ale z tego co wyczytałem na forum ma on wiele opcji, stopniowanie prędkości wiatraków itd., może wypowie się ktoś kto używa na macbooku. Pozdrawiam

#5 AiQi

AiQi
  • 99 postów
  • SkądGdynia

Napisano 13 lutego 2010 - 19:54

Ja bym na Twoim miejscu zgłosił się do iSpotu czy Cortlandu, nie wiem gdzie kupowałeś Mac'a. Moj Mini pracuje z temperaturą średnio 45-50 stopni i wiatrakami na 14XX, i szczerze mowiac nigdy nie widzialem u siebie temperatury powyzej 75 stopni. Nawet po katowaniu komputera grami ( też WoW ;) ) Z tym że przy 60 stopniach wiatraki już chodzą o wiele szybciej niz u Ciebie przy 90...coś jest nie tak. Bać sie nie masz o co bo ze sprzętem nic się nie stanie - są zabezpieczenia, no ale wygląda to podejrzanie... Podkrecenie wiatraka to dobre wyjscie, ale nie na dlugo no bo cos jednak tam sie nie tak dzieje chyba.

#6 Zetor

Zetor
  • 624 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 lutego 2010 - 06:01

Panowie tzn z tego co czytam to na waszych mini macach wraz ze wzrostem temperatury wzrastają obroty wiatraka automatycznie?. Mam jeszcze jedno pytanie możecie mi podac jaką szybkośc minimalną mają u was wiatraczki tzn. np po 10-15 minutach swobodnej pracy maca. Ja narazie poradziłem sobie tak, że zainstalowałem programik Fan Control. Teraz wraz ze wzrostem temp. wzrastają obroty wiatraczka teraz przy pełnym obciażeniu temperatura nie przekracza 70c. No, ale bez tego programu jest kicha czyli pewnie serwis czeka.

#7 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 14 lutego 2010 - 09:02

Tak wzrastają i robią to płynnie wraz ze wzrostem temperatury. Komputer bez obciążenia, czyli np. Safari, iTunes w tle gra - godzinami działający - 1497-1500 obrotów. Jak nic mocniejszego nie robię to jest to 1500 i tyle.

#8 kamodj

kamodj
  • 63 postów

Napisano 17 października 2012 - 23:43

ooo kolego to u mnie jesst jeszcze weselej! :D zaczyna się od niskich temperatur,obroty czasem nawet spadają do 800rpm :) ale po około 20min komputer nagrzewa się i nie da sie go schłodzić. Łapie obroty minimum 2200rpm co jest uciązliwe dla ucha. -wymiana pasty termo pod GPU -wymiana pasty pod CPU -samodzielne uszczelnienie układu chlądzącego (tzw szczelin czyli tuneli po których wysysae jest ciepłe powietrze,na pewno wiecie o czym mówie) -w miejscach skąd wiatrak pobiera powietrze włożone gąbki które tylko w połowie przepuszczają powietrze (powoduje to mniej wiecej efekt SSAWKI co powoduje płynną wymiane ciepla,tzn, wyciaga ciepłe i powoli zaciąga chlodne nie mieszając ich w komorze) -wyrzuciłem napęd bo i tak mam na USB zaś w jego miejsce wsadziłem mate która miała dodatkowo wygłuszyć. -samemu stworzyłem dodatkowy tunel który w zupełności wysysa ciepłe powietrze z dysku (ale z tym mam jeszcze problem) zaś idealnie wyciaga ciepłe powietrze z gpu etc. -czujnik temperatury (jak domniemuje) wyciagniety przed baterie SMC (przedtem był obok dysku twardego i temperatura skakała jak szalona) -wymiana łożysk w wentylatorze (to zwykły wentylator Intela stąd też pomysł na wyjecie łozysk z intelowskiego wiatraka pod socket 745 i o dziwo pasowały, okazuje się że bardzo łatwo je zepsuć więc lepiej nie smarowac ich nawet,jesli chodzą cicho i gładko to warto juz tak zostawić) Aktualna temperatura to 1700-2200rpm ...dziwne,powinno być stale 1500. Dodam jeszcze że wystarczy zainstalować zwykłego LEOPARDA żeby problem z przegrzewaniem znikł,po aktualizacji do leoparda,automatycznie komputer się grzeje,zaobserwowałem na kilku róznych kopiach. Lion dziala tak samo tylko nieco spowalnia komputer.Zatem polecam Leoparda ;) Temperatury przed-po : HDD: 49 - 59 CPU: 69 - 51 CPU HEATSINK: 56 - 47 Ambient: 56 - 30 Northbridge 1: 54 - 58 Northbridge 2: 54 - 58 Tak wygląda aktualna sytuacja. Pasta MX-4 8,5kW (to dobry wynik)

#9 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 października 2012 - 08:43

Wiatraki w makach są tak zrobione, że nie powinny się kręcić poniżej 1800. U mnie mini, nawet jak jest zimny 35-40C to ma 1800 wiatrak (czyli zupełnie niesłyszalny). Wartości 1500 są dziwne. Obroty powyżej 2000 są słyszalne, ale uciążliwe, są dopiero od 2500, przy 6k jest masakra:) Zrób resert smc, bo komputer nie powinien się tak zachowywać - grzać mocno, bez podniesienia wiatraków.

#10 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 18 października 2012 - 10:55

U mnie to samo (Mini Mid 2011). PRAM i SMC reset zrobione. Ustawiony wygaszacz ze zdjec z biblioteki iPhoto. Nim wlaczy sie wygaszacz przez prawie minute obserwuje napis "Wczytywanieo brazkow" a gdy slideshow sie zacznie to wiatraki sa wyraznie slyszalne (5000RPM, temperatura - circa 95 stopni). rozwiazania problemu szukalem na zagranicznych forach, rozwiazania nie znalazlem.

#11 kamodj

kamodj
  • 63 postów

Napisano 18 października 2012 - 21:21

Może i macie racje że cos jest nie tak z tymi czujnikami i wiatrakami,najwiekszy problem wentylatorów łożyskowych jest to że przy niższych obrotach są głośne,zatem czy sie kreci 700rpm czy 1800rpm nie słysze żadnej różnicy. Najlepszym rozwiązaniem dla wiekszosci będzie indywidualne przerobienie wnętrza komputera aby była płynna wymiana powietrza. Wystarczy do tego skroić zwykłąd gabke pod prysznic ;) U mnie dało zadziwiające rezultaty ;) Dla niedowiarków zróbcie sobie test, złóżcie dłoń w "rurke" i zaciągnijcie powietrze. Zrobi sie chłodno . Natomiast składając tak samo dłoń lecz częściowo ją zatykając od strony wlotu powietrza,wdychawszy czyli wysysając powietrze poczujemy znacznie wiekszy chłód. To samo dzieje się we wnętrzu komputera. Wlot powietrza od lewej strony jest wielkosci małego palca (sporo jak na taki model wentylacji) Wystarczy zatkać ją taką gąbką. Reset SMC i PRAM... nie zawsze daje to rezultaty,to może byc skutek np wyłączenia prądu po którym komputer czesciwoo moze stracic pewne pliki a pamietajmy że mac os zawiera w sobie BSD Linux ;) każdy wie co sie dzieje na linuksie który został zresetowany ;) Maxvelli - 5000rpm to jakis totalny absurd,95 stopni wskazuje na wykończoną paste termo. Polecam CI termopad ktory będzie miał więcej niż 8kW (koszt spory bo czasem nawet 50zł ) , taki pad załóż na gpu i cpu bardzo starannie, zatrzaski nie powinny być domykane ręką a raczej jakimś narzędziem kombinerkopodobnym, zaś całość np JA wykonywałem na odwrocie podkładki pod myszę. TAK! na tej czarnej gąbczastej miekkiej stronie ;) ale skoro dyskusja się ożywia proponuje aby kazdy użytkownik MacMini 2006-2011 opisał swoje temperatury w stanzie: -spoczynku -przeglądania stron WWW -oglądania YOUTUBE FullHD To pozwoli nam ocenić sytuacje,co jest awaryjne w tych komputerach:)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych