Czemu ludzie biorący iPhone z Orange nie zdejmują SimLock'a w salonie?
Napisano 13 lutego 2010 - 14:53
Przymierzam się do zmiany mojego 3G na 3GS. Od kilku tygodni przeglądam allegro, i nie mogę znaleźć wielu telefonów z Orange ze zdjętym simlockiem. Jest ich zawsze kilka ale nie za dużo (np aktualnie tylko jeden [url=http://www.allegro.pl/item919006154_nowy_bialy_3gs_16gb_bez_simlocka_okazja.html]NOWY BIAĹ�Y 3GS 16GB__BEZ SIMLOCKA__OKAZJA !!! (919006154) - Aukcje internetowe Allegro[/url] ).
Nie potrafię tego zrozumieć. Przecież zdjęcie simlocka w salonie kosztuje 77pln (dla osoby prywatnej, dla firm więcej). Telefon bez simlocka jest więcej wart to po pierwsze, a po drugie, my czyli społeczność iphonowców (heheh) mięlibyśmy mniej kłopotów (wiecie o czy mowie), i większy komfort. Ktoś powie że wystarczy uważać i simlock nie zniknie, ale ostatnio pojawiło się mnogo postów w temacie "updatowałem soft, mam brak zasięgu co się stało?".
W związku z tym, czy wy znacie jakiś praktyczny powód dla którego ludzie sprzedający swoje IP'ki nówki prosto z salonu Orange nie mogą dopłacić tych 77pln (w ostateczności proponuję to im nawet przez PW) i nie zdejmą tego zabezpieczenia które nam sprawia tyle kłopotów?
Oczywiście ktoś powie że simlocka zdejmujemy również software'owo, ale ja właśnie poluję na takiego bez simlocka, poprostu po to, żeby czuć się swobodnie i nie martwić się przy ewentualnej zmianie firmware, i nie mogę tego ogarnąć czemu muszę wydać więcej niż 2k pln na taki model.
Mam nadzieję że rozumiecie co mam na myśli, chociaż z drugiej strony nie widziałem, żeby ktoś już wcześniej poruszył taki temat na forum.
Zapraszam do dyskusji.
pozrd.
Napisano 13 lutego 2010 - 14:56
Napisano 13 lutego 2010 - 14:57

Napisano 13 lutego 2010 - 15:00
Napisano 13 lutego 2010 - 17:12
Napisano 13 lutego 2010 - 17:17
Napisano 13 lutego 2010 - 17:36
Napisano 13 lutego 2010 - 17:41
Źle, wzrosłyby ceny telefonów z Orange. Rynek nie jest ograniczony tylko do Polski, mediana cen za granicą się liczy.
mediana czyli w prostych słowach średnia pomijająca wartości skrajne?
Ja obstawiam że długookresowo spadłyby ceny telefonów bez simlocka, ponieważ byłyby bardziej dostępne znaczy się w większej ilości no na allegro, i właśnie dlatego, żeby sprzedać coś czego jest dużo, należało by cenę obniżyć.
Oczywiście nie kwestionuję faktu, że obcokrajowcy również być może wykupowaliby iphony z naszego allegro.
EDIT:
Zdjąć simlocka można tylko po upływie umowy? Z tego co wiem, to polskie prawo mówi, że każdy telefon sprzedawany w polsce ma prawo być bez simlocka, i stąd można go zdjąć. W ERZE i PLAY odrazu dostajesz bez, a w zachłannym ORANGE prawdopodobnie wmawiają takie rzeczy klientom. Pisze tak dlatego że słyszałem że jednym zdejmują od ręki, a innym mówią że niestety trzeba czekać do końca umowy.
I bądź tu teraz mądry.
Napisano 13 lutego 2010 - 17:43
Zdjąć simlocka w Orange można z ip jedynie po wygaśnięciu umowy i wtedy to koszt 77 PLN . Wiem bo sam mam ip w Orange i od razu po kupnie pytalem o ta możliwość .
http://www.myapple.p...-zdejmowal.html
Napisano 15 lutego 2010 - 10:46
Napisano 15 lutego 2010 - 18:55
Napisano 16 lutego 2010 - 15:29

Napisano 17 lutego 2010 - 17:13
Zdjąć simlocka w Orange można z ip jedynie po wygaśnięciu umowy i wtedy to koszt 77 PLN . Wiem bo sam mam ip w Orange i od razu po kupnie pytalem o ta możliwość .
http://www.myapple.p...-zdejmowal.html
A dokładniej: http://www.myapple.p...49-post118.html
@Iz4j4sz,
Nie wiem gdzie Ty kupowałeś swojego iPhona, ale ja zdjąłem simloka ze swojego jeszcze zanim skończyłem podpisywać umowę. Jak napisałem w cytowanym poście, konsultant nawet nie zająknął się, że NIE MOŻNA przed końcem umowy. Dla jasności dodam, że umowa jest na osobę prywatną.
Napisano 17 lutego 2010 - 19:54
A więc po kolei ... Dezinformacja w Orange była straszna ! W Bok raz twierdzono ze nie ma opcji ściągnięcia simlocka z ip gs drugi raz ze można , w salonie firmowym w Krakowie pani stwierdziła że można ale po skończeniu umowy ?? Wysłałem więc mail z zapytaniem do Bok o możliwość ściągnięcia , cenę oraz adres z telefonem salonu firmowego w Krakowie gdzie usługa zostanie wykonana. Dostałem odpowiedź że przeszkód żadnych nie ma , cena 77 pln , a usługa wykonana zostanie w centrum handlowym Bonarka w Krakowie. Uzbrojony w dowód osobisty , fakture zakupu oraz maila ruszyłem do Krakowa. Obsługa fachowa , żadnej ściemy że się nie da lub bla bla bla. Spisano IMEI pobrano kaskę oraz mail do wysłania instrukcji , podziękowano i do widzenia. W końcu po tygodniu telefonowania i walki iP bez smoka
No i gratuluje. Swoją drogą, jestem zdania, że pracownicy Orange przechodzą specjalne szkolenia w dezinformacji. Przecież mam prawo zdjąć simlocka, więc czemu Orange rzuca kłody pod nogi ? Wg mnie mają taki przykaz żeby wciskać ludziom kit, że simlocka nie da się zdjąć, albo że będą po tym problemy z zasięgiem, albo że trzeba poczekać do końca umowy, itp.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych